Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppositiolta välikysymys koulutus­leikkauksista – Rkp ensimmäinen alle­kirjoittaja yli 80 vuoteen

Politiikka
 
Romuttavatko opintotukileikkaukset hyvinvointiyhteiskunnan - HSTV:n Suuri opintotukikeskustelu
Romuttavatko opintotukileikkaukset hyvinvointiyhteiskunnan - HSTV:n Suuri opintotukikeskustelu
Romuttavatko hallituksen leikkaukset opintotukeen tasa-arvoiset opiskelumahdollisuudet? Vaarantavatko ne koko hyvinvointiyhteiskunnan? Studiossa ovat opintotuen selvitysmies, professori Roope Uusitalo, entinen valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas, SYL:n sosiaalipoliittinen sihteeri Silja Silvasti sekä kansanedustajat Sanna Lauslahti (kok) ja Ozan Yanar (vihr). Puheenjohtajina ovat HS:n Marko Junkkari ja Paavo Teittinen.

Oppositiopuolueet vihreät ja Rkp ilmoittivat tiistaina valmistelevansa yhteistä välikysymystä hallituksen koulutuspolitiikasta ja suomalaisen osaamisen tulevaisuudesta. Hieman myöhemmin myös suurin oppositiopuolue Sdp sekä vasemmistoliitto ilmoittivat olevansa mukana välikysymyksessä.

Vihreät ja Rkp muistuttavat tiedotteessa, että pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitusohjelman tavoite koulutuksen ja osaamisen osalta kuuluu: ”Suomi on koulutuksen, osaamisen ja modernin oppimisen kärkimaa.”

”Tämän tavoitteen valossa hallituksen leikkaukset tuntuvat entistä käsittämättömämmiltä. Miten Suomi voi olla koulutuksen kärkimaa, kun hallitus leikkaa näin harkitsemattomasti juuri koulutuksesta?” kysyi tiedotteessa Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö puolestaan arvosteli, että hallituksen massiiviset leikkaukset vaarantavat nuorten koulutuslupauksen:

”Suomen tulevaisuuden menestykselle ja sivistykselle on elintärkeää, että jokaisella nuorella on yhtäläiset mahdollisuudet kouluttautua oman osaamisensa ja intonsa pohjalta, taustastaan riippumatta.”

Ensimmäisenä välikysymyksen allekirjoittaa Rkp.

Roni Rekomaa / Lehtikuva
Rkp:n kynnys lähteä välikysymyksiin on korkealla, puolueen puheenjohtaja Carl Haglund myöntää.
Rkp:n kynnys lähteä välikysymyksiin on korkealla, puolueen puheenjohtaja Carl Haglund myöntää.

Rkp:n kynnys lähteä välikysymyksiin on korkealla, Haglund myöntää. Ensimmäisenä välikysymyksen allekirjoittajana Rkp oli viimeksi vuonna 1932. ”Kysymys liittyi jotenkin Alkon monopolitoimintaan, mutta en tarkemmin muista, että miten”, Haglund sanoi Helsingin Sanomille.

Toki Rkp on enimmäkseen ollutkin yksi hallituspuolueista, mutta esimerkiksi Haglundin syntymävuonna 1979 se oli oppositiossa. Myös 1940–1960-luvuilla Rkp vieraili opposition puolella.

”Nyt koimme, että nämä koulutuksen ja opintotuen massiiviset leikkaukset ovat niin keskeinen kysymys, että on syytä välikysymykseen. Tämä on arvokysymys.”

Aloite tuoreimpaan koulutusvälikysymykseen lähti Haglundin mukaan juuri Rkp:lta. ”Tästä nyt tuli vähän puolueitten kilpajuoksu”, Haglund myönsi.

Pian vihreiden ja Rkp:n jälkeen välikysymyksestä tulikin Sdp:n tiedote, ja myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kiirehti paheksumaan hallituksen toimia.

”Tämä on historian ensimmäinen hallitus, joka haluaa omilla päätöksillään huonontaa suomalaista osaamista. Sdp ei sitä hyväksy”, Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi puolueen tiedotteessa.

Arhinmäki halusi vielä erikseen paheksua, että hallitus on nyt leikkaamassa muutenkin pienituloisimman ryhmän eli opiskelijoiden opintotuesta yli 25 prosenttia.

”Itse pidin edellisellä hallituskaudella opintotuesta vastaavana ministerinä huolta siitä, ettei opintotuesta leikattu eikä lainapainotteista mallia otettu käyttöön, vaikka painostus oli kova”, Arhinmäki muistutti. Sen sijaan opintotuki sidottiin indeksiin.

Tukikuukausien vähentäminen johtaa Arhinmäen mukaan myös yleisen koulutustason laskuun.

”Moni opiskelija joutuu nyt jo värjöttelemään leipäjonoissa. Ministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) haluaa ajaa loputkin opiskelijat leipäjonoihin.”

Viime vuoden syyskuussa oppositiopuolueet Sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp jo tekivät välikysymyksen hallituksen esittämistä koulutusleikkauksista.

Tuolloin välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja oli kansanedustaja ja entinen opetusministeri Jukka Gustafsson (sd), jonka mukaan korkean osaamisen työpaikat ovat Suomessa vaarassa. Gustafssonkin huomautti, että kaikki puolueet lupasivat ennen vaaleja, että koulutuksesta ei leikata. Gustafssonin mukaan hallitus teki väärän, mutta tietoisen arvovalinnan.

Keskiviikkona opiskelijajärjestöt järjestävät mielenosoituksen opintotukileikkauksia vastaan. Mielenosoittajat kokoontuvat Senaatintorilla kello 13 ja marssivat sieltä Kansalaistorille. HSTV näyttää mielenosoituksen suorana.

Alla oleva HS:n laskuri kertoo, kuinka paljon valtio tukee korkeakouluopintoja esitetyn uudistuksen jälkeen – ja mikä on ero nykyisiin tukiin.Syötä laskuriin tieto siitä, kauanko aiot opiskella. Laskuri näyttää, paljonko kaikkiaan saat opintorahaa ja asumislisää ja kuinka paljon voit enimmillään nostaa opintolainaa. Juttu jatkuu laskurin alla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat