Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toteutuuko Suomen ja Ruotsin puolustusliitto, ministerit Hultqvist ja Niinistö?

Suomen ja Ruotsin puolustusministerit rauhoittelivat Helsingissä kohuja sotaharjoituksista.

Politiikka
 
Antti Aimo-Koivisto / lehtikuva
Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö (vas.) ja Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist keskustelivat puolustuspolitiikasta ja kansainvälisestä puolustusyhteistyöstä Päivälehden museossa tiistaina.
Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö (vas.) ja Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist keskustelivat puolustuspolitiikasta ja kansainvälisestä puolustusyhteistyöstä Päivälehden museossa tiistaina. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / lehtikuva

Miten sopisi Ruotsin ja Suomen puolustusliitto?

”Minun ei mielestäni pidä spekuloida tulevaisuudella, mutta se mistä olemme sopineet – mitä tulee harjoituksiin, tiedonvaihtoon, toistemme satamien ja lentotukikohtien käyttöön, yhteisten rannikkojääkäreiden ylläpitämisestä ja niin edelleen – sitä meidän pitää nyt viedä läpi ja toteuttaa”, Vastasi Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist.

Hanke Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyön ulottamisesta myös kriisiaikaan julkistettiin viime vuoden helmikuussa, ja käytännön järjestelyt ovat meneillään molemmissa maissa.

Hultqvist ja Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö puhuivat puolustusyhteistyöstä ja vastasivat kysymyksiin tiistaina Helsingissä Sanomien historiaa esittelevässä Päivälehden museossa.

Myös Niinistö oli varovainen arvioidessaan puolustusliiton mahdollisuutta.

”Sitäkään ei pidä pitää pois suljettuna. Tässä on sellainen vaihe menossa, että harjoittelemme yhdessä, teemme hankintoja yhdessä tulevaisuudessa, kasvatamme luottamusta”, hän luetteli ja jätti puolustusliiton mahdollisuuden kuitenkin auki.

Niinistö kiisti arvion, että hän olisi asettanut ennakkoehtoja Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyön syventämiselle liittyen yhteistyöhön Yhdysvaltain kanssa.

”En ole asettanut minkäänlaisia rajoituksia niin kauan, kuin yhteistyöstä on hyötyä Suomelle”, Niinistö sanoi. Hultqvist vahvisti, ettei ehtoja ole.

Päivälehden museon täyteen ahdetussa kokoussalissa ministerit korostivat yhteisiä aikaansaannoksia ja rauhoittelivat kiistoja. Niitä on virinnyt puolustusyhteistyöstä molemmissa maissa liittyen Yhdysvaltain kanssa tehtyyn puolustusyhteistyöhön.

Hultqvist ei suostunut lainkaan kommentoimaan yhdysvaltalaiskenraalin ajatusta sotilaallisen avun toimittamisen harjoittelemisesta osana puolustusyhteistyötä. Hän korosti myös, ettei Ruotsin ja Naton välillä vielä tekeillä oleva isäntämaa-asiakirja mitenkään vaikuta Ruotsin mahdollisuuteen päättää itse alueelleen tulevista joukoista ja aseista.

”Mitään ei tule ilman kutsua Ruotsin hallitukselta”, hän sanoi.

Suomen ja Naton edustajat allekirjoittivat vastaavan isäntämaa-asiakirja jo syyskuussa 2014.

Suomessa Yhdysvaltain kanssa järjestettävistä harjoituksista ja niiden mahdollisesta signaaliarvosta noussut kohu vuorostaan ihmetytti edelleen Niinistöä. Hän arvioi, että juuri Yhdysvaltain kanssa tehdyn yhteistyön poimiminen erikseen epäilyille antaa sekin signaalin.

Ministerit eivät halunneet vertailla keskinäistä puolustusyhteistyötä Yhdysvaltain kanssa tehtyyn yhteistyöhön.

Hultqvist korosti, että Suomi ja muut Pohjoismaat ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita läheisyytensä vuoksi. Yhdysvaltain kanssa tutkimus- ja materiaaliyhteistyö taas on omalla tasollaan.

Erikseen Hultqvist vielä lisäsi, että poliittisesti puolustusyhteistyö Suomen kanssa menee pitemmälle kuin missään muussa kokoonpanossa.

Yksi ei korvaa toista, vahvisti Niinistö

Naapurusten erilainen sävy tuli selväksi heti HS:n ja Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen yhdessä järjestämän tilaisuuden aluksi.

Niinistö avasi puhumalla EU:n puolustusyhteistyön merkityksestä Ranskan terrorihyökkäysten jälkeen esittämän avustuspyynnön valossa.

Hultqvist avasi luettelemalla Venäjän sotilastoimet Ukrainassa ja voimannäytöt Itämerellä, sekä korostamalla Nato-kumppanuuden ja atlanttisen yhteistyön merkitystä.

Tilaisuuden juontanut HS:n Eeva Palojärvi kysyi Hultqvistilta onko hän huomannut että Venäjästä puhutaan pidättyväisemmin Suomessa kuin Ruotsissa.

”Olen huomannut sen”, sanoi Hultqvist.

Toteutuuko Suomen ja Ruotsin puolustusliitto, ministerit Hultqvist ja Niinistö?
Toteutuuko Suomen ja Ruotsin puolustusliitto, ministerit Hultqvist ja Niinistö?
Miten Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö etenee? Mikä on naapurusten suhde Natoon? Entä millaiset ovat uhkakuvat Euroopassa ja Pohjolassa? Muun muassa näistä kysymyksistä Suomen ja Ruotsin puolustusministerit Jussi Niinistö ja Peter Hultqvist keskustelivat tiistaina HS:n ja Hanasaaren yhteistyössä järjestämässä Hanakäräjät-keskustelutilaisuudessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat