Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mistä tämä ”Suomen malli” nyt tuli, ja liittyykö se yhteiskunta­sopimukseen? – HS selittää

Maan hallitus tviittailee iloisena ”Suomen mallista”. Onko tämä ”Suomen malli” eri asia kuin yhteiskuntasopimus? Korvaako malli tupon?

Politiikka
 
Juhani Niiranen / HS
Pääministeri Juha Sipilä poistui maanantaina yhteiskuntaneuvotteluista SAK:n tiloista ja lähti Brysseliin.
Pääministeri Juha Sipilä poistui maanantaina yhteiskuntaneuvotteluista SAK:n tiloista ja lähti Brysseliin. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Maahan on puuhattu noin vuoden ajan yhteiskuntasopimusta eli kilpailukykysopimusta. Se on kaatuillut, horjahdellut ja aina noussut uudelleen.

Torstaina kaikkien silmien rysähti ”Suomen malli”, jota nyt siis työmarkkinoiden keskusjärjestöt tekevät ja josta maan hallitus tviittailee iloisena.

Mikä tämä ”Suomen malli” oikein on? Mistä se tuli? Onko se sama vai eri asia kuin yhteiskuntasopimus? Liittyykö ”Suomen malli” edes yhteiskuntasopimukseen?

”Suomen malli” viittaa tapaan, jolla jatkossa sovitaan työtä tekevien ihmisten palkankorotuksista.

Yhteiskuntasopimus puolestaan on sopimus, jolla on tarkoitus alentaa yritysten kustannuksia, ja toisaalta samalla heikentää palkansaajien etuja. Toisin sanoen yritysten maksamia kustannuksia ollaan siirtämässä osin työntekijöiden harteille.

Yhteiskuntasopimus ja Suomen malli ovat siis eri asioita.

Mutta liittyvätkö ne toisiinsa?

Eivät ihan suoraan, mutta mutkan kautta kyllä.

Alun perin yhteiskuntasopimuksessa piti olla mukana myös ”Suomen malli” eli idea tavasta, jolla palkankorotukset tulevina vuosina sovittaisiin.

Sitä ei kuitenkaan sopimukseen tullut.

Siksi sitä alettiin rakentaa erikseen.

Eilen torstaina työmarkkinajärjestöt tekivät kannanoton, jonka mukaan mallia ruvetaan nyt edistämään.

Tämä ei suoraan liity aiemmin neuvoteltuun yhteiskuntasopimukseen. Yhteiskuntasopimuksessa seuraava ratkaiseva askel otetaan torstaina, jolloin koolla on jo kertaalleen yhteiskuntasopimuksessa ulos jäänyt Palvelualojen ammattiliitto Pam.

Päättääkö Pam ehkä sittenkin tulla mukaan? Asia on ratkaisevan tärkeä, sillä Pam on SAK:n suurin liitto, ja työnantajia edustava EK on halunnut Pamia mukaan yhteiskuntasopimukseen.

Siinä mielessä ”Suomen malli” liittyy yhteiskuntasopimukseen, että kun palkkamalli nytkähtää eteenpäin, siitä tulee hyvää mieltä, ja se voi samalla panna vauhtia sekä maan hallituksen veronkevennyshaluihin että yhteiskuntasopimuksen soveltamiseen.

Seuraavaksi odotetaan maan hallituksen reaktioita ”Suomen mallin” syntymiseen. Lupaako hallitus veronkevennyksiä palkansaajille? Jos lupaa, nykyistä useammat ammattiliitot voivat haluta mukaan yhteiskuntasopimukseen.

Vanhan sanonnon mukaan työmarkkinoilla kaikki liittyy kaikkeen –ja mistään ei ole sovittu ennen kuin kaikesta on sovittu.

Tästä on nytkin kyse.

Mutta vielä siitä ”Suomen mallista”. Mikä se nyt siis olikaan?

Suomessa on vuosikymmenniä sovittu palkoista tupoilla. Se tarkoittaa, ettei palkkoja ole sovittu eri alojen ammattiliittojen ja työnantajaliittojen kesken, saati sitten työpaikoilla, vaan valtakunnallisella tasolle. Palkankorotuksen on siis tupohengessä sovittu keskusjärjestöjen SAK:n, STTK:n ja Akavan sekä EK:n ja kuntien ja valtion työnantajajärjestöjen kesken koko maahan.

Nyt tupoista ollaan luopumassa. EK on jo ilmoittanut, ettei se tee niitä.

Tilalle tarvitaan jotain muuta. Jokin muu malli. Ja tämä jokin muu olisi nyt siis ”Suomen malli”.

Nimi tulee tietysti siitä, että se vertautuu Ruotsin malliin.

Suomen mallissa on ideana, että palkankorotuksissa otetaan huomioon erityisesti vientiyritykset.

Eli palkankorotusten mitoitus aloitettaisiin niistä. Palkanmaksuvara määriteltäisiin sen mukaan, kuinka hyvin tai huonosti vientiyrityksillä menee ja millaisiin korotuksiin niillä on varaa. Sen jälkeen kotimaassa toimivat alat sekä kunnat ja valtio mitoittaisivat palkankorotuksensa vientisektorin perusteella, eli ne eivät voisi sopia ainakaan vientisektoria isompia korotuksia.

Välillä mallista on käytetty myös nimeä palkka-ankkuri, eli kaikkien alojen palkankorotukset ankkuroitaisiin vientialojen mukaan.

Mitään kovin uutta tai radikaalia mallissa ei ole. Suomessa on toimittu näin jo pitkään silloin, kun palkkoja on sovittu tupojen sijaan liittokierroksilla.

Usein Metalliliitto ja Teknologiateollisuus ovat olleet päänavaajia, ja muut liitot ovat sopineet palkankorotuksensa niiden mukaan.

Nyt onkin enemmän kyse jo käytössä olleen mallin vakiinnuttamisesta. Siitä, että jo sovelletulle mallille luodaan jokin yhdessä sovittu mekanismi, yhteinen käsitys siitä, kuka, milloin ja miten palkankorotuksista sopii – vienti edellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat