Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääministeri Sipilä: ”Voimme puhua jopa veronkevennyksistä”

Pääministeri pitää Suomen mallin etenemistä myönteisenä askeleena, joka antaa liikkumavaraa keskustella veronkevennyksistä.

Politiikka
 

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on optimistinen kilpailukykysopimuksen etenemisestä. Sopimus tunnetaan myös yhteiskuntasopimuksena.

”Suomen malli antaa liikkumavaraa niin, että voimme puhua jopa veronkevennyksistä. Käymme nyt empivien liittojen kanssa rauhassa läpi, mitä tämä malli käytännössä tarkoittaa”, Sipilä kertoo.

Suomen mallissa kansainväliselle kilpailulle alttiit toimialat, etenkin vientisektori, määrittäisivät palkankorotuksille katon, jota muut alat eivät ylittäisi.

Sipilän mukaan Suomen mallin edistyminen voi saada myös vastahakoiset liitot mukaan kilpailukykysopimukseen.

”Minulla on vahva usko siihen, että sopimuksen kattavuus paranee vielä.”

Myös kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb luottaa työmarkkinaratkaisun syntyyn.

”Olemme tyytyväisiä, että yhteiskuntasopimus on jälleen kerran notkahtanut yhden askeleen eteenpäin. Teemme kaikkemme sen eteen, että yhteiskuntasopimus syntyy, eikä leikkauksia tarvitse tehdä tai veroja korottaa, vaan voimme päin vastoin tehdä veronkevennyksiä.”

Hallituksen kolmas ässä, ulkoministeri Timo Soini (ps) oli niukkasanainen työmarkkinaneuvotteluista.

”Suomen hallitus on nyt antanut kantansa ja SAK:n hallitus osaltaan hyväksynyt Suomen mallin. Se on hyvä vaihe tässä prosessissa.”

Maanantaina SAK:n hallituksen äänestyksen jälkeen yhteiskunta- eli kilpailukykysopimus kattoi noin 80 prosenttia kaikista ammattiliittojen jäsenistä. Akava ja STTK lähtivät mukaan kokonaan, mutta SAK:n jäsenistä vain noin 60 prosenttia sitoutui sopimuksen edistämiseen.

Työmarkkinajärjestöjen rivit ovat rakoilleet äänestyksen jälkeen, ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK on vaatinut sopimukselta mahdollisimman laajaa kattavuutta eli kaikkien ammattiliittojen mukana oloa.

Keskusjärjestöjen johtajat hahmottelivat maan hallituksen vaatiman Suomen mallin suuntaviivoja torstaina Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) tiloissa Helsingin Etelärannassa. Tuloksena oli suppea ja yksityiskohtia välttelevä esitys, jonka pääministeri Sipilä julisti samantien riittäväksi.

”Työmarkkinaratkaisuilla tuetaan kansainväliselle kilpailulle alttiiden alojen kilpailukykyä, pitkäjänteisesti työllisyyttä, tuottavuuden kehitystä sekä julkisen talouden tasapainoa”, keskusjärjestöjen esityksessä sanotaan.

SAK:n hallitus piti ylimääräisen kokouksen perjantaiaamuna, ja kertoi hyväksyvänsä Suomen mallin pääperiaatteet.

Sipilän mukaan Suomen malli olisi merkittävä muutos Suomen työmarkkinoilla.

”Tämä olisi hyvin pitkälle samanlainen malli kuin Ruotsissa. Takana olisi löyhä sopimus siitä, että kansainväliselle kilpailulle alttiit alat määräävät palkankorotusten tahdin. Se on iso rakenteellinen muutos.”

Työmarkkinakevään seuraava suuri etappi on ensi torstaina, kun Palvelualojen ammattiliiton Pamin hallitus kokoontuu harkitsemaan uudemman kerran kantaansa kilpailukykysopimukseen. Pam on SAK:n suurin jäsenliitto noin 230 000 jäsenellään.

Pääministeri Sipilä kertoi keskustelevansa mielellään Pamin puheenjohtajan Ann Selinin kanssa, jos Pam kaipaa vielä lisätietoja. Sipilä ja Selin tapasivat jo viime sunnuntaina sen jälkeen, kun Pam oli ilmoittanut vastustavansa kilpailukykysopimusta.

”Silloin kävimme asiat läpi perusteellisesti. Olen silti valmis menemään vaikka Pamin hallituksen kokoukseen, jos saamme vain kalenterimme mätsäämään”, Sipilä sanoo.

Sipilä vakuutti, että Pam saa vielä Selinin peräänkuuluttaman ”konkreettisen ja kirkkaan” viestin, mutta ei sen tarkemmin avannut, kuinka hallitus aikoo houkutella vastahakoisimmat ammattiliitot mukaan kilpailukykysopimukseen.

Sopimusta vastaan äänestivät Pamin lisäksi kuljetusalojen ammattiliitto AKT ja elintarviketyöläisten liitto. Rakennusliitto jättäytyi niin ikään ulkopuolelle äänestämällä tyhjää.

Tiistaina myös SAK:n toiseksi suurin liitto JHL ilmoitti, ettei se toistaiseksi aloita liittosoveltamisneuvotteluja.

Korkeasti koulutettujen keskusjärjestön Akavan suurin liitto OAJ suhtautuu niin ikään nihkeästi Suomen malliin, koska vientivetoinen palkkaraami asettaisi julkisen sektorin työntekijät heikkoon asemaan palkkaneuvotteluissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat