Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antti Rinne Ylellä: ”Toivon, että Pam lähtee neuvottelemaan yhteiskunta­sopimuksesta”

Sdp:n puheenjohtaja Rinne kannusti Ylen Ykkösaamussa työmarkkinajärjestöjä toteuttamaan yhteiskuntasopimuksen

Politiikka
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on huolissaan luottamuksesta, joka on hapertunut pitkittyneiden sopimusneuvottelujen aikana.
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on huolissaan luottamuksesta, joka on hapertunut pitkittyneiden sopimusneuvottelujen aikana. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Palvelualojen ammattiliiton Pamin pitäisi Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen mielestä neuvotella yhteiskuntasopimuksesta. Rinne esiintyi lauantaina Ylen Ykkösaamussa.

Pamin hallitus äänesti yhteiskuntasopimusta vastaan viime viikolla. Hallitus kokoontuu jälleen ensi torstaina, jolloin liiton puheenjohtaja Ann Selin voi pyytää hallitusta äänestämään sopimuksesta uudestaan.

Rinne toivoo, että Pam päättäisi lähteä mukaan kevään soveltamisneuvotteluihin, joissa työnantaja- ja palkansaajajärjestöt keskustelevat kevään aikana, kuinka yhteiskuntasopimusta sovelletaan kunkin alan työehtosopimuksissa.

”Minusta olisi tärkeää, että kaikki liitot saadaan mukaan neuvottelemaan. Neuvottelujen kautta tähän vaikeaan tilanteeseen voitaisiin saada paras ratkaisu. Toivon, että myös Pam lähtee neuvottelemaan.”

Pam on yli 230 000 jäsenellään SAK:n suurin ammattiliitto. Sopimusneuvotteluista ovat jättäytyneet pois myös kuljetusalan ammattiliitto AKT, elintarviketyöläisten SEL ja Rakennusliitto.

Pam on vaatinut hallitusta sitoutumaan noin miljardin euron tuloveron kevennyksiin. Rinne epäilee, ettei hallitus pysty toteuttamaan kevennyksiä ainakaan täysimääräisinä.

”Veronkevennysten mahdollisuus on hiuksenhieno. Olen melko varma, että jos miljardilla eurolla veroja lähdetään tässä tilanteeseen alentamaan, Suomi on pian Euroopan komission liiallisen alijäämän menettelyssä.”

Rinne on huolissaan luottamuksesta, joka on hapertunut pitkittyneiden sopimusneuvottelujen aikana.

”Hallituksen toiminta on ollut hapuilevaa. Se on asettanut toisen osapuolen kumppanikseen, ja luottamus toimijoiden kesken on rapautunut. Kun toimijat nyt loppuvaiheessa ovat päässeet tekemään päätöksiä keskenään, tuloksia on tullut.”

EK:n mukaan yhteiskuntasopimuksen kattavuus ei ole tällä hetkellä tarpeeksi riittävä toimialakohtaisten soveltamisneuvottelujen aloittamiseksi. Rinne ei hyväksy EK:n kantaa.

”Esitän vakavan vetoomuksen EK:lle, jotta he päästäisivät työnantajaliitot neuvottelemaan työntekijäliittojen kanssa.”

Rinteen mielestä yhteiskuntasopimus olisi syntyessään historiallinen.

”Se on poikkeuksellinen sopimus, jossa siirretään kustannuksia työnantajilta työntekijöille.”

Ammattiliitto Pron entisenä puheenjohtajana Rinne ei niele korporatismin kritiikkiä. Korporatistisessa yhteiskunnassa työmarkkinajärjestöillä on paljon poliittista valtaa.

Rinteen mielestä yhteiskuntasopimuksen ontuvat neuvottelut eivät riitä perusteiksi työmarkkinatoimijoiden heikentyneestä päätöksentekokyvystä.

”Viime vaalikaudella syntyi eläkesopimus korporaatioiden neuvottelujen tuloksena. Lisäksi työmarkkinajärjestöt ovat viime vuosina sopineet työllisyys- ja kasvusopimuksesta, sen jatkosta ja raamisopimuksesta. Ne ovat vakauttaneet hintakilpailukykyä.”

Rinne arvioi, että kolmikannalla on iso merkitys siihen, että Suomi on vakaa ja turvallinen yhteiskunta. Kolmikannalla tarkoitetaan työmarkkinoiden neuvottelutilannetta, jossa osapuolina ovat työnantajien ja -tekijöiden keskusjärjestöt sekä hallitus.

”Suomea on rakennettu kolmikantamallilla sotien jälkeen.”

Tuoreimmassa, Ylen tekemässä kannatuskyselyssä Sdp oli Suomen suosituin puolue 22,9 prosentin kannatuksella. Kaulaa kakkosena tulevaan keskustaan oli yli kaksi prosenttiyksikköä.

Leikkauslistat, yhteiskuntasopimuksen kaoottiset neuvottelut ja haparoiva päätöksenteko ovat leimanneet Juha Sipilän (kesk) hallituksen alkutaivalta.

”Hallituksen politiikka on ollut yksi keskeinen syy Sdp:n kannatuksen nousulle”, Rinne myöntää.

Hänen tulkintansa mukaan Sdp on vaikuttanut myös omalla toiminnallaan siihen, että äänestäjien kannatus on kanavoitunut juuri heille.

”Olemme tehneet eduskuntaryhmässämme hirveän määrän töitä hallituksen politiikan aukaisemiseksi ja tarjonneet vaihtoehtoja muun muassa vaihtoehdobudjetillamme. Olemme iskeneet kansalaisten tajuntaan. Jos Sdp olisi hallituksessa tämmöistä politiikkaa ei tehtäisi”, Rinne kuvailee.

Studio Kulmapöytä: Vain harva Pamin jäsen hyötyisi veronkevennyksistä
Studio Kulmapöytä: Vain harva Pamin jäsen hyötyisi veronkevennyksistä
HSTV:n Studio Kulmapöydän vieraana on Palvelualojen ammattiliitto Pamin puheenjohtaja Ann Selin. Ohjelmassa Selin kertoo, miksi Pam vaatii hallitukselta veroalea, vaikka valtaosa ammattiliiton jäsenistä ei hyötyisi siitä lainkaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat