Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus haluaa autotalleille energiatodistukset – Sdp:n Viitanen pitää turhana kiusantekona

Hallituksen mukaan muutos täytyy tehdä, koska Suomen lainsäädäntö ei vastaa EU-direktiiviä.

Politiikka
 
Juhani Niiranen / HS
Hallitus esittää, että yli 50 neliömetrin kokoisista autotalleista tarvitaan esimerkiksi tallin myyntivaiheessa energiatodistus.
Hallitus esittää, että yli 50 neliömetrin kokoisista autotalleista tarvitaan esimerkiksi tallin myyntivaiheessa energiatodistus. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Fakta

Energiatodistuslaki

 Laki rakennuksen energiatodistuksesta on tuli voimaan vuonna 2013.

 Laki vaatii, että kaikilla uusilla rakennuksilla sekä myytävillä ja vuokrattavilla rakennuksilla pitää olla energiatodistus. Vanhoilta pientaloilta todistus vaaditaan kesästä 2017 alkaen.

 Nykyisin laki ei koske rakennusta, jonka pinta-ala on alle 50 neliömetriä tai esimerkiksi loma-asumiseen tai tilapäiseen käyttöön tarkoitettua rakennusta.

 Myöskään esimerkiksi uima- ja jäähalleille tai autotalleille ei ollut pakko teettää energiatodistusta.

Sdp:n kansanedustaja Pia Viitanen hämmästelee hallituksen suunnitelmia autotallien ja varastojen energiatodistuksista.

Hallitus esittää, että muun muassa uima- ja jäähallit sekä varastorakennukset ja yli 50 neliön kokoiset moottoriajoneuvosuojat liitettäisiin energiatodistusmenettelyn piiriin. Todistus kertoo tilan laskennallisen energiatehokkuuden.

”Tässä ei ole mitään järkeä. Hallitus, joka on ilmoittanut tavoitteekseen purkaa turhia normeja ja byrokratiaa, sekä karsia kustannuksia, toimii täysin päin vastoin ja tekee päätöksiä, jotka lisäävät kaikkia näitä. Nyt järki käteen, arvon hallitus!” Viitanen kirjoittaa tiedotteessaan.

Hallituksen esityksen mukaan muutos täytyy tehdä, koska Suomen lainsäädäntö ei vastaa täysin rakennusten energiatehokkuusdirektiiviä.

Markus Jokela / HS
Kansanedustaja Pia Viitanen.
Kansanedustaja Pia Viitanen.

Viitanen ihmettelee, miksi hallitus ei halua vaikuttaa direktiivin uudistustyöhön, jottei autotalleille tarvitsisi hakea energiatodistuksia.

”Viime kaudella valittiin päinvastainen suunta. Silloin kansalaisaloitteen käsittelyn yhteydessä esitin, että Euroopan unionissa energiatodistukset vanhojen omakotitalojen osalta tulisivat vapaaehtoisiksi. Tämä oli myös koko eduskunnan vaatimus.” kirjoittaa.

HS kertoi energiatodistuksen teettämisen ehtojen mahdollisista lievennyksistä lokakuussa 2014.

Viitanen uskoo, että kansalaiset pitävät valmisteilla olevaa lakia epäreiluna.

”Moni kokee tämän turhaksi kiusanteoksi”, hän kirjoittaa.

Hallituksen esityksen mukaan pientalon yhteydessä olevat autotallit ovat yleensä alle 50 neliömetrin kokoisia, joten muutos ei koskisi kovien monia kansalaisia.

”Vaikutukset kotitalouksille liittyisivät todistuksen hankintaan lisäkustannuksina tai todistuksen käytön vaikutuksiin erityisesti rakennuksen myynti- tai vuokraustilanteissa”, esityksessä kerrotaan.

Lisäksi esityksessä arvioidaan omakotitalon energiatodistuksen maksaneen 300–360 euroa vuonna 2014. Tieto perustuu Motiva Oy:n energiatodistuksen laatijoille tekemään kyselyyn.

Uuden energiatodistuslain on määrä tulla voimaan heinäkuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat