Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sisäministeriö haluaa sisäiseen turvallisuuteen sata miljoonaa – puolet rahantarpeesta selittyy maahanmuutolla

Selontekoluonnoksessa esitetään myös koko Tullin toiminnan siirtoa valtiovarainministeriöltä sisäministeriön alaisuuteen.

Politiikka
 
Pavel Rebrov / Reuters
Venäläisiä sotilaita palasi joulukuussa Syyriasta Sevastopolin lentokentälle Krimillä. Krimin valtaus on vaikuttanut myös Suomen turvallisuusselontekoon.
Venäläisiä sotilaita palasi joulukuussa Syyriasta Sevastopolin lentokentälle Krimillä. Krimin valtaus on vaikuttanut myös Suomen turvallisuusselontekoon. Kuva: Pavel Rebrov / Reuters

Sisäministeriö on saanut valmiiksi luonnoksen sisäisen turvallisuuden selonteoksi. HS:n tietojen mukaan vielä julkistamaton selontekoluonnos esittää, että sisäministeriö tarvitsee noin sata miljoonaa euroa lisää rahaa sisäisen turvallisuuden hoitoon.

Sisäministeriö tarvitsee lisää rahaa poliisille, oikeuslaitokselle ja rajavartiointiin. Sisäministeriö haluaa myös lisää voimavaroja esimerkiksi terrorismin ja tietoverkkorikollisuuden torjuntaan.

Noin puolet selonteossa esitetystä rahantarpeesta selittyy kasvaneella maahanmuutolla, puolet turvallisuusympäristön muutoksella. Uhkakuvia ovat muuttaneet muun muassa Pariisin terrori-isku, Venäjän Krimin valtaus ja kasvanut kyberrikollisuus.

Sisäministeriö on esitellyt kehyskauden rahatoiveitaan valtiovarainministeriölle viime viikoilla käydyissä ministeriökohtaisissa kehysneuvotteluissa.

Selonteko viimeistellään kuitenkin vasta hallituksen kehysriihen jälkeen, kun tarvittavat poliittiset linjaukset ja täsmälliset rahapäätökset on tehty. Hallituksen kehysriihi pidetään 5. huhtikuuta.

Selontekoluonnoksessa esitetään myös koko Tullin toiminnan siirtoa valtiovarainministeriöltä sisäministeriön alaisuuteen. Hallitusohjelmassa on jo sovittu, että Tullin veronkantotoiminnot siirtyvät verohallintoon. Veronkantomuutos koskee noin paria sataa Tullin työntekijää, jotka siirtyisivät verohallinnon palkkalistoille. Selonteko raamittaa myös tulevan poliisiverkoston tiheyttä. Lopullisesti se ratkeaa, kun ministeriön saamat rahat ovat selvillä.

Selonteko annetaan eduskunnalle heti työn valmistuttua. Selonteon pohjalta hallitus valmistelee sisäisen turvallisuuden strategian syyskuun loppuun mennessä.

Hallitus laatii sisäisen turvallisuuden selonteon nyt ensimmäistä kertaa. Selontekoa on ministeriön mukaan valmisteltu tiiviissä vuorovaikutuksessa hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon ja puolustusselonteon valmistelun kanssa.

Strategiavalmisteluun pyydetään mukaan myös sidosryhmiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat