Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaavuori haukkuu kirjassaan hallituksen päätöksenteon: ”Budjettiriihi teatteria”

Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori haukkuu tänään julkistetussa kirjassaan perin pohjin hallituksen päätöksentekotapoja. Vapaavuori kertoo olleensa perustamassa myös valtion suurta asuntoyhtiötä.

Politiikka
 
Sirpa Räihä / HS
Jan Vapaavuoren kirjan nimi on Puoliholtiton Suomi.
Jan Vapaavuoren kirjan nimi on Puoliholtiton Suomi. Kuva: Sirpa Räihä / HS

Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori ruotii poikkeuksellisen voimakkaasti hallituksen päätöksentekotapoja.

Tänään julkistetussa kirjassa pitkäaikainen ministeri ja kansanedustaja Vapaavuori nimeää esimerkiksi budjettiriihen teatteriksi.

”Yleisen käsityksen mukaan hallitus pohtii riihessä valtion taloudenpidon keskeisiä kysymyksiä ja käy neuvotteluja talousarvion painopisteistä. Totuus on tarua kummallisempaa. Käytännössä kyse on pitkälti teatterista. Päätökset on käytännössä nuijittu pöytään jo hyvissä ajoin ennen tapahtuman alkua”, Vapaavuori arvioi kirjassa.

Vapaavuori luonnehtii Puoliholtiton Suomi -kirjassa Suomea muun muassa ”moni-ongelmaiseksi potilaaksi, keski-ikäiseksi kremppaiseksi ukonkörilääksi”.

”Kirjoitin kirjan, koska olen huolissani taloudesta ja minulla on sanottavaa. Minua huolestuttaa myös politiikan pinnallisuus”, hän sanoi kirjansa julkistustilaisuudessa Helsingissä.

Kirjassaan Vapaavuori tuskailee, että vuotuiset alkukevään ja loppukesän budjettiriihet noudattavat myös samaa sapluunaa vuodesta toiseen.

”Kokoukset alkavat pääministerin ja valtiovarainministerin lyhyillä puheenvuoroilla. Puheenvuorot ovat tosiaan varsin lyhyitä, koska kumpaakaan ei sanottavammin tunnu enää huvittavan sanoa mitään olennaista. Enemmän kyse on velvollisuudentunnosta avata kokous sanomalla mieluummin jotain fiksua kuin jotain tyhmää ja toisaalta ajoittaisesta yrityksestä luoda vähän yhteishenkeä.”

”Tämän jälkeen valtiovarainministeriön korkeat virkamiehet pitävät omat kalvosulkeisensa talouden tilasta, ja toisinaan Suomen ja toisinaan Suomen Pankin ylin johto täydentää tilannekuvaa. Nämäkään puhujat eivät koe olevansa kovin tähdellisessä roolissa.”

Vapaavuori luonnehtii riihien yleistunnelmaa laimeaksi, ”ellei joku riviministeri nosta pöydälle tuohtumustaan ministeriönsä kohtelusta”.

”Syy vallitsevaan apatiavoittoiseen ilmapiiriin on yksinkertainen. Hallituspuolueiden puheenjohtajat ovat ykkösavustajiensa kanssa käsitelleet edellisten viikkojen aikana budjettiesityksen ja edellisen illan ja yön aikana jo päättäneet siitä, yleensä viimeistä pilkkua myöten. Toisinaan mukana on ollut myös muutamia VM:n [valtiovarainministeriön] keskeisiä virka miehiä.”

Hän arvostelee myös riihipäivien usein pitkäksi venyneitä neuvotteluja.

Jyrki Kataisen sateenkarihallituksen aikana hallituksen pääpuolueet, kokoomus ja Sdp, kävivät Vapaavuoren mukaan usein omaa kissa–hiiri-leikkiään viimeiseen saakka.

”Vakavahenkisiä neuvotteluja lykättiin usein aivan viime metreille lukuisista neuvottelukontakteista huolimatta. Osa hutiloiduista ratkaisuista selittyy tällä: liian monta asiaa sovittiin liian väsyneiden ihmisten kesken liian vähällä valmistelulla, koska osa mukana olijoista halusi neuvottelutaktisista syistä viivyttää todellisten ratkaisujen hakemista mahdollisimman myöhään.”

”Kun varsinaiseen riihipöytään istutaan, ketään ei enemmälti innosta enää koko touhu. Puoluejohtajat ovat yleensä tiukoista neuvotteluista jo nääntyneitä. Muut ministerit ovat lähinnä turhautuneita, koska tietävät, että enää asioihin ei voi vaikuttaa.”

Vapaavuori paljastaa kirjassaan myös hankkeen valtion omistamasta asuntoyhtiöstä. Sillä olisi helpotettu hänen mukaansa vaikeuksissa olevien rakennusyhtiöiden tilaa ja kasvatettu asuntokantaa.

”Minulla oli kriisin keskellä ja puolihysteeristen rakennusalan toimijoiden painaessa päälle vielä mittavampikin hanke vireillä. Valmistelin valtioneuvoston omistajaohjausyksikön avustamana esityksen, jossa valtio olisi ostanut rakennusyhtiöllä olleet myymättömät asunnot ja pannut ne vuokralle.”

”Rakennusyhtiöillä oli sen verran suuri hätä, että valtio olisi saanut asunnot perustamaansa yhtiöön huomattavalla alennuksella. Samalla kun rakennusyhtiöt olisivat saaneet siistittyä taseensa, ne olisivat sitoutuneet huomattavaan lisärakentamiseen. Vuokra-asuntotarjontaakin olisi voitu petrata aika lailla.”

Keskeisistä ehdoista oli Vapaavuoren mukaan päästy rakennusalan kanssa jo yhteisymmärrykseen.

”Keskustelin suunnitelmasta pääministeri Matti Vanhasen kanssa Islannissa Pohjoismaiden neuvoston kokouksen yhteydessä, jossa varasimme yhden siirtymän pääministerin auton takapenkillä asian käsittelyyn. Vanhanen oli perehtynyt huolella toimittamiini luonnosteksteihin, teki muutaman hyvän korjausesityksen ja yhtyi muutoin esitykseeni.”

”Kun vein asian talouspoliittiseen ministerivaliokuntaan, valtiovarainministeriön virkamiehet kuitenkin epäilivät esitystä. Asia jäi VM:n vastustuksen takia pitkäksi aikaa pöydälle, kunnes niin yleinen taloustilanne kuin rakennusalakin tasaantuivat sen verran, että momentum asian edistämiselle katosi.”

”Vajaa kymmenen vuotta myöhemmin voi sanoa, että VM:n virkamiehet olivat siinä oikeassa, ettei tilanne ollut niin paha, että näin poikkeuksellista toimenpidettä olisi välttämättä tarvittu. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö siitä olisi voinut olla hyötyä”, Vapaavuori lisää.

Vapaavuori uskoo, että järjestelyssä valtio olisi todennäköisesti tehnyt hyvät kaupat, vuokramarkkinoille olisi saatu tuhansia uusia asuntoja ja rakennusyhtiöt olisivat rakentaneet enemmän kuin mitä muuten tulivat rakentaneeksi.

Jan Vapaavuori on toiminut elinkeinoministerinä vuosina 2012–2015, asuntoministerinä vuosina 2007–2011 sekä ollut kokoomuksen kansanedustajana vuosina 2003–2015.

Oikaisu 17.3.2016 kello 10.45: Vapaavuori on Euroopan investointipankin varapääjohtaja, ei pääjohtaja, kuten leipätekstissä virheellisesti aluksi kerrottiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat