Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko taitettu indeksi suuri puhallus vai sukupolvien välistä oikeuden­mukaisuutta? HSTV:n suuri eläke­keskustelu kello 18

Politiikka
 

Onko työeläkkeiden taitettu indeksi ”suuri puhallus”, jonka avulla eläkejärjestelmä tarkoituksellisesti köyhdyttää eläkeläisiä? Ja murentaa eläkeläisten itsetunnon, kuten entinen Sdp:n kansanedustaja Kimmo Kiljunen arvioi.

Vai onko taitettu indeksi välttämättömyys, jolla turvataan se, että nuoremmatkin sukupolvet saavat joskus eläkettä?

HSTV:n eläkekeskustelussa puidaan tänään torstaina kello 18 alkaen taitettua indeksiä ja sukupolvien välistä oikeudenmukaisuutta. Studiossa on Kimmo Kiljunen, joka haluaa poistaa taitetun indeksin.

Kiljunen on tehnyt yhdessä senioriliikkeen kanssa kansalaisaloitteen aiheesta. Aloite on kerännyt jo lähes 80 000 allekirjoitusta, joten aloite tulee eduskunnan käsiteltäväksi.

Kiljusen väittelykumppanina on Eläketurvakeskuksen johtaja Mikko Kautto, joka on ottanut aiheesta Kiljusen kanssa yhteen internetin keskusteluissa jo kuukausien ajan.

Nykyisellään työeläkkeet seuraavat indeksiä, jossa hintatason muutoksen paino on 80 prosenttia ja palkkojen nousu 20 prosenttia. Kiljunen ja kumppanit haluavat sen sijaan ansiotasoindeksin, jossa eläkkeiden nousuvauhti olisi sama kuin palkoilla.

Näin keskimääräinen työeläke olisi 25 vuoden päästä noin viidenneksen korkeampi kuin nykyisellä työeläkeindeksillä tarkistettaessa. HSTV:n keskustelussa pohditaan, mitä tämä tarkoittaisi eläkkeille, eläkemenolle ja eläkejärjestelmän rahoitukselle. Ketkä hyötyisivät muutoksesta ja ketkä eivät?

Kiljusen mukaan eläkeindeksin poistaminen ei romuttaisi eläkejärjestelmää, vaan kyseessä on ”ilmainen lounas”. Kauton mukaan tämä ilmainen lounas kuitenkin nautittaisiin lasten ja lastenlasten pöydässä.

HSTV:n keskustelu on suora lähetys, joka alkaa kello 18. Keskustelu jatkuu niin pitkään, että asiat saadaan selviksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat