Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matti Vanhasen presidentti-ilmoitus on poikkeuksellinen – silloin kannattaa miettiä, mitä on tekeillä

Matti Vanhasen ratkaisu pyrkiä keskustan presidenttiehdokkaaksi on poikkeuksellisen suoraviivainen ja selvä. Ja se tulee poikkeuksellisen aikaisin, kirjoittaa kommentissaan HS:n politiikan toimituksen esimies Piia Elonen.

Politiikka
 

Politiikan seuraajat tietävät, miten puheenjohtaja- ja ehdokaspelit alkavat. Mahdolliset ehdokkaat kertovat tai antavat jonkun muun kertoa julkisuuteen, että he harkitsevat ehdokkuutta. Pohdinta on käynnissä. On käyty kyselemässä. Valtuuskunnat ovat pyytäneet. Tukea on tullut monelta suunnalta. Ja niin edelleen.

Sen jälkeen kerrotaan, että päätös syntyy lumien jälkeen. Ennen hiirenkorvia. Kun on puhuttu perheen kanssa. Tai muuta vastaavaa.

Näin maksimoidaan julkisuus.

Keskustan entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Matti Vanhanen ilmoitti torstaina haluavansa keskustan presidenttiehdokkaaksi. Ei mitään ennakkohuhuja, pyörittelyä tai harkintaa. Hän ilmoittautuu mukaan.

Presidentinvaaleihin on lähes kaksi vuotta. Vielä ei tiedetä sitäkään, aikooko Sauli Niinistö pyrkiä toiselle kaudelle. Mutta Vanhanen pyrkii varmuudella.

Vanhasen ratkaisu on poikkeuksellisen suoraviivainen ja selvä. Se tulee poikkeuksellisen aikaisin. Ja sitä edelsi keskustan työvaliokunnan muutaman päivän takainen päätös ehdotuksesta, jonka mukaan keskusta lukitsisi presidenttiehdokkaansa jo kesäkuussa.

Ensin tulee siis ehdotus ehdokkaan asettamisesta jo tänä kesänä, ja vain muutaman päivän päästä on ehdokaskin valmiina. Se ei liene sattumaa.

Silloin kannattaa katsoa ympärilleen ja miettiä, mitä muuta on tekeillä. Ratkaisu vaikuttaa ainakin Olli Rehnin (kesk) harkintaan presidenttiehdokkuudesta. Istuvan ministerin on hankala asettua ehdolle näin aikaisin.

Paavo Väyrysen eurokansalaisaloitteet ja oman puolueen perustaminen on tulkittu jonkinlaiseksi presidentinvaalikampanjastartiksi. Pitääkö Väyrysen nyt kiireesti ajaa kilpaileva puolueensa alas ja pyrkiä keskustan ehdokkaaksi jo kesäkuussa. Tuleeko kisa Väyryselle ihan liian aikaisin?

Ja entä sitten muut erikoiset tapahtumat?

Siitä ei ole kuin neljä kuukautta kuin keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen ilmoitti Suomenmaassa, että hän jatkaa puoluesihteerinä ensi kesänkin jälkeen.

”Torjun arvailut, että olisin luopumassa. Tästä tulee niin kova vaalikausi, että kenenkään ei pidä paeta vartiopaikalta”, Laaninen sanoi marraskuussa Suomenmaan mukaan.

Muutama viikko sitten hän kuitenkin ilmoitti jättävänsä puoluesihteerin tehtävät.

Vanhasen torstaisessa ilmoituksessa kiinnostavinta oli maininta, että hän kertoo keväällä ajatuksiaan keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan tehtävän osalta, jota hän nyt hoitaa.

Suomeksi se tarkoittaa, että Vanhanen luopuu ryhmän johtajuudesta. Poliitikko ei sano moista asiaa ääneen turhan takia, jos olisi jatkamassa tehtävässä.

Mutta miksi? Selvää on vain se, että Sipilän ympärille tarvitaan nyt toisenlaista joukkuetta. Joko nykyisillä on rasitteita, tai sitten tarvitaan toisenlaisia ihmisiä, jonkinlaista verestä väkeä keskustan puheenjohtajan ympärille.

Varmaa on, että keskustassa on nyt mielenkiintoiset henkilönvaihtoviikot menossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat