Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EK:n Häkämies: ”Pamin ehdottama sairauslomien omailmoitus­käytäntö ei kuulu sopimukseen”

Häkämies: ”Kaksi viikkoa on jo tuhlattu, joten neuvottelut pitää aloittaa nopeasti”

Politiikka
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Elinkeinoelämän keskusliitto EK suostuu käynnistämään liittokohtaiset soveltamisneuvottelut kilpailukykysopimuksesta, joka tunnetaan myös nimellä yhteiskuntasopimus. EK ei kuitenkaan halua neuvotteluihin mitään jo sovitun sopimuksen ulkopuolisia erityisehtoja.

”EK:n hallitus suosittaa jäsenliitoilleen, että neuvottelut käynnistyvät välittömästi. Olemme nyt kaksi viikkoa menettäneet suunnitellusta ajasta. Siksi on tärkeää, että etenemme ripeästi liittokohtaisissa soveltamisneuvotteluissa”, totesi EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies torstai-iltana tiedotustilaisuudessa Helsingin Etelärannassa.

Hänen mukaansa palvelualojen ammattiliiton Pamin torstainen päätös tulla mukaan neuvotteluihin tekee sopimuksesta riittävän kattavan.

EK:n hallitus ei ollut asiasta yksimielinen ja sopimusneuvottelujen jatkosta äänestettiin. Äänestystulosta Häkämies ei kerro.

”Selvä enemmistö oli sopimuksen puolella.”

Suomen suurin ammattiliitto Pam ilmoitti torstaina kuusituntisen kokouksen päätteeksi, että se suostuu sittenkin aloittamaan neuvottelut. Aiemmin Pamin hallitus oli torjunut kilpailukykysopimuksen.

Ilman Pamia kilpailukykysopimuksen kattavuus olisi jäänyt noin 80 prosenttiin. Edelleen sopimuksen ulkopuolella ovat kuljetusalan liitto AKT, elintarvikealan työntekijöiden SEL ja Rakennusliitto.

Pam asetti mukana ololleen erityisehtoja. Liitto vaatii muun muassa, että lyhyissä sairaslomissa otettaisiin käyttöön omailmoitus. Häkämies tyrmää kaikki avaukset, joita ei ole kirjattu kilpailukykysopimukseen.

”Korostamme sitä, että liittokohtaiset neuvottelut koskevat sopimuksen sisällä sovittuja asioita. Siltä osin on todettava, että Pamin ehdottama sairauslomien omailmoituskäytäntö ei kuulu tähän sopimukseen. Sopimusta ei avata”, hän sanoo.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly esitti heti Pamin päätöksen jälkeen toivomuksen, että työnantajaliitot taipuisivat kilpailukykysopimuksen soveltamisneuvotteluihin mahdollisimman nopeasti. EK vastasi Lylyn toiveeseen saman tien.

Aiemmin EK vastusti soveltamisneuvottelujen aloittamista, koska ilman Pamia sopimuksen kattavuus olisi ollut vain noin 80 prosenttia ammattiliittojen jäsenistä.

”Urakka ei ole pieni, kun työn alla on kolmisen sataa työehtoehtosopimusta. Palkansaaja- ja työnantajaliittojen onkin tarpeen aloittaa neuvottelut sopimuksen soveltamisesta työehtosopimuksiin pian, jotta jäljellä oleva aika pystyttäisiin hyödyntämään mahdollisimman hyvin”, Lyly toteaa tiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat