Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Niinistö hakee Putin-tapaamisessa liikkumatilaa Suomen Venäjä-suhteisiin

Niinistön ja Putinin edellisissä tapaamisissa Venäjä korosti kahdenkeskisiä teemoja rikkoakseen EU-rintamaa. Nyt myös Suomi mainitsee keskinäiset aiheet ensimmäisinä.

Politiikka
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Kansainvälinen terrorismi nousee Brysselin lentokentän tuoreiden pommi-iskujen myötä varmasti ennakoitua voimakkaammin esille presidentti Sauli Niinistön ja presidentti Vladimir Putinin tapaamisessa Moskovassa tiistaina. Terrorismi on länsimaiden ja Venäjän neuvotteluissa helppo todeta yhteiseksi uhaksi.

Muuten tiistain tapaaminen on ennakkovirityksiltään erilainen kuin Niinistön ja Putinin kaksi edellistä kohtaamista Venäjän johtamien sotatoimien jatkuessa Ukrainassa. Tällä kertaa myös Suomi korostaa kahdenvälisiä suhteita neuvotteluteemana. Presidentin kanslian ennakkotiedotteessa kahdenväliset suhteet mainittiin matkan aiheista ensimmäisenä.

Presidenttien tavatessa Sotšissa elokuussa 2014 ja Moskovassa seuraavan vuoden kesäkuussa Venäjä painotti kahdenvälisten suhteiden merkitystä, mutta Suomi korosti tarvetta hakea ratkaisua Ukrainan kriisiin yhdessä EU:n kanssa.

Venäjän julkinen kertomus keskusteluista vaikutti lähinnä yritykseltä luoda kuva Suomen lipsumisesta Venäjään kohdistamien pakotteiden rintamasta.

Mikä nyt on muuttunut?

Pakotteet eivät ole väistymässä. Venäjä ylläpitää edelleen sijaisarmeijoita Itä-Ukrainassa ja on liittänyt Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan alueeseensa. Suomi on vuorostaan toistuvasti myös presidentti Niinistön suulla sanonut, että Venäjään kohdistetut pakotteet johtuvat sen toiminnasta Ukrainassa ja niiden jatkuminen johtuu samasta syystä.

Lisäksi rinnalle on noussut erimielisyys Venäjän suorasta sotilaallisesta tuesta Syyrian hallitukselle. Se ei päättynyt pommituslentojen loppuessa.

Länsimaiden ja Venäjän välirikon rinnalle on kahdessa vuodessa kuitenkin kasvanut liikkumatilaa, ja se näkyy myös Niinistön vierailun painotuksissa.

Suomen osalta siitä näkyi oireita jo ennen Niinistön matkaa. Talouden yhteydenpitoa tiivistetään. Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk) osallistuminen tiistain vierailuun on siitä yksi merkki.

Presidentin kanslian tiedotteessa ainoa erikseen mainittu kahdenkeskinen teema on rajayhteistyö. Se viittaa viime vuoden loppupuolella alkaneeseen ja muutama viikko sitten päättyneeseen turvapaikanhakijoiden tuloon Lapin rajanylityspaikkojen kautta Suomeen Venäjältä.

Suhteessa Suomen puolelle tulleeseen pariin tuhanteen turvapaikanhakijaan teema on jo saanut poikkeuksellisen paljon poliittista huomiota. Syyt asian nostamiselle korkeimmalle tasolle presidenttien kesken eivät ole julkisuudessa selvät, varsinkin kun kiista näyttäisi raja-asemilla jo ratkenneen Putinin määräyksestä.

Suomen asiaan kiinnittämän huomion määrää voi selittää tietoisuus paljon suuremman tulijamäärän mahdollisuudesta. Suomen pyrkimyksenä on ilmeisesti myös ratkaista rajatilanne niin, ettei se jää osaksi Venäjän ja EU:n laajempia kiistoja. Lisäksi reaktioiden voimakkuus on pitänyt yllä kysymyksiä siitä, mitä asiassa on tapahtunut julkisuudelta piilossa.

Presidenttien tapaamisen sujumisesta ja sisällöstä saadaan tietoa viimeistään keskiviikkoaamuna, kun presidentti Niinistön on määrä kohdata suomalaisten tiedotusvälineiden edustajia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat