Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkansaajille voitto oikeudessa jakelualan työehtokiistassa – työnantajien perustama ammattiliitto ei ollut aito

Postialan ammattiliitto Pau pitää päätöstä historiallisena.

Politiikka
 

Vuosia jatkunut jakelualan työehtosopimuksia koskeva oikeusriita päättyi perjantaina palkansaajapuolen voittoon, kun korkein oikeus ei myöntänyt Helsingin Jakelu-Expertille valituslupaa mainosjakajia koskevassa palkkakiistassa.

Helsingin Jakelu-Expert olisi halunnut valittaa hovioikeuden kesäkuussa 2015 tekemästä päätöksestä. Hovioikeuden mukaan Suoramainonnan ja kaupunkilehtien jakeluyhdistyksen SKE:n ja Suomen mainosjakajien etujärjestön SME:n välinen työehtosopimus on pätemätön, koska jakajia edustava SME ei ole laissa tarkoitettu aito jakajia edustava yhdistys vaan työnantajan perustama ammattiliitto.

Päätös koski vain Jantonin Helsingin Jakelu-Expertiä, mutta se voi työehtosopimusten yleissitovuuden takia lopulta koskea kaikkia muitakin osoitteettomassa suorajakelussa toimivia yhtiötä.

Kanteen oli nostanut jakaja Nico Roiha, joka vaati, että hänelle maksetaan palkka jakelualan yleissitovan sopimuksen mukaan. Roihan asiaa ajoi Posti- ja logistiikka-alan unioni Pau. Ensimmäinen Roiha-tapaus on vuodelta 2009 ja kiistaa on käyty muuten vuodesta 2007.

Pau kutsuu korkeimman oikeuden päätöstä historialliseksi.

”Koskaan aiemmin Suomessa ei ole viety oikeusprosessia loppuun asti siitä, voivatko työnantajan edustajat perustaa alalle ammattiliiton ja neuvotella itselleen yleissitovaa työehtosopimusta edullisemmat työehdot”, kertoi Pau tiedotteessaan tiistaina.

Viime kesänä SKE:n hallituksen puheenjohtaja Mika Kauppinen sanoi, että noin 60 jakelualan yritystä ja noin 14 000 alan osa- ja täysaikaista työpaikkaa on vaarassa, jos hovioikeuden päätös jää voimaan.

Kauppinen toivoo, etteivät viime kesän ennusteet käy toteen. ”Toivottavasti eivät, mutta tilanne on vakava ja muuttunut viime kesästä. Koko mediatoimialan ja kaupan kustannukset ovat murroksessa”, Kauppinen vastasin tiistaina sähköpostitse.

Paun näkemyksen mukaan lainvoiman saaneen hovioikeuden päätöksen perusteella jakeluyhtiöillä ei ole oikeutta soveltaa työsuhteissa SME:n työehtosopimusta. Mainosjakajien työsuhteissa tulee noudattaa Viestinvälitys- ja logistiikka-alan yleissitovaa työehtosopimusta, vaatii Pau.

”Jos ne eivät suostu tähän korkeimman oikeuden päätöksestä huolimatta, haemme edelleen oikeudesta palkkasaatavia”, Paun puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoo.

Niemisen mukaan SME:n roolia työnantajan hallitsemana yhdistyksenä ei muuta se, että sen hallitukseen on valittu muutama henkilö, jotka edustavat työntekijöitä. ”En keksi miten se olisi tässä nyt muuttunut”, Nieminen sanoo.

Kauppinen toivoo, ettei oikeuteen tarvitse mennä, koska hänen mielestään työntekijöitä edustaa aito osapuoli. ”Oikean asian puolesta varmasti jokainen on valmis tarvittaessa oikeutta käymään, mutta oletamme, että kun neuvottelupöydässä on aidot osapuolet toimialalta, josta neuvotellaan, asiat voitaisiin ratkaista normaalisti neuvottelemalla.”

Kauppinen sanoo, ettei SME ole työnantajan hallitsema. ”He ovat aivan normaalisti itsenäisesti hoitaneet järjestöään sekä sen organisaatiota, mutta tietysti neuvottelujen osalta olemme huomanneet, että muun muassa hallituksen jäsenet ovat heillä muuttuneet”, hän sanoo.

Hän sanoo, että olemassa olleesta tilanteesta palkkioihin on tullut usean kymmenen prosentin korotukset.

Nieminen sanoo, että vaikka korotuksia olisi tullutkin, alhaisten alkupalkkojen takia palkka ei ole noussut kovin korkeaksi. ”Jos vaikka nostaa kahden euron tuntipalkkaa 50 prosentilla, tietää se kolmen euron tuntipalkkaa.”

Paun laskelmien mukaan SME:n sopimusten mukaan palkka on alhaisimmillaan noin 2–3 euroa tunnilta. Postin jakelijoilla on keskimäärin 12 euron tuntipalkka.

Kauppinen on eri mieltä Paun laskelmista. ”Maksamme keskimäärin 7–8 euron tuntipalkkaa. Palkka riippuu jakomäärästä ja jakelualueen vaativuudesta eikä siihen käytetystä ajasta”, hän sanoo. ”Meneillään olevissa neuvotteluissa työntekijäpuoli SME on tehnyt jo asiasta oman esityksensä tuntipalkan suhteen. He ovat julkisesti puhuneet 7,4 euron lähtötasosta”, Kauppinen sanoo.

Paun Nieminen sanoo, että oikeudessa on jo määrätty mainosjakajille maksettavaksi sadoista euroista aina 24 000 euroon palkkasaatavia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat