Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubbin tukikirje hämmentää kokoomusta – kansanedustaja Rydman luonnehtii paniikkireaktioksi: ”Huonosti harkittu ja outo veto”

Politiikka
 
HS
Alexander Stubb ja Wille Rydman
Alexander Stubb ja Wille Rydman Kuva: HS

Sanasota kokoomuksen puolue-eliitin sunnuntaina julkaiseman tukikirjeen ympärillä ei rauhoitu. Kansanedustaja Wille Rydman luonnehtii HS:lle kirjettä paniikkireaktioksi ja itseään vastaan kääntyväksi hankkeeksi.

”Huonosti harkittu ja outo veto. Tuntuu siltä, että tämä on jokin hätäratkaisu. Jos tarkoitus oli lujittaa puheenjohtaja Stubbin asemaa, niin ei se kyllä tällä kirjeellä onnistu, vaan todennäköisesti toimii päinvastoin. ”

Rydman muistuttaa, että puoluekokous valitsee puheenjohtajan kaksivuotiskaudelle ja pitkästä aikaa kokoomuksessa istuva puheenjohtaja saattaa saada haastajan puoluekokouksessa.

”On terveen puolueen merkki, että henkilövalinnoista käydään keskustelua, ja että joissakin tilanteissa puheenjohtajalle kaivataan myös haastajaa.”

”Mutta jos mahdollisiin Stubbin haastajiin reagoidaan paimenkirjeellä, joka vähintäänkin rivien välissä ilmoittaa, että nyt ei sovi asioista äänestellä, vaan pitää yksimielisesti puoluejohtaja valita, eihän se niin voi olla”, Rydman lisää.

Rydman luonnehtii kansanedustaja Eero Lehden (kok) HS:lle esittämää kritiikkiä Stubbista kovasanaiseksi, mutta ymmärtää myös Lehden paheksunnan.

”Olin kyllä itsekin äimistynyt, että tällä tavallako puoluekokouksen mahdollisiin henkilövalintoihin valmistaudutaan, ja nimiä kerätään, eikä saisi mitään haastajaa tulla?

”En tiedä, kertooko kirje jostain paniikkireaktiosta Stubbin puolelta tai hänen lähipiiristään. Joka tapauksessa kummallinen reaktio jostakin koko kirje on ja toimii vain itseään vastaan”, Rydman lisää.

Stubb ei ole halunnut kommentoida kirjettä HS:lle.

Stubb tviittasi tänään maanantaina: ”Eilen rauhallinen Pääsiäinen. Tänään lukupäivä ja valmistautuminen kehysriiheen. Näillä eväillä kohti alkavaa viikkoa”, Stubb viestii.

Tukikirje yllätti täysin myös eduskuntaryhmän. Kirjeestä ei kerrottu etukäteen edes ryhmän johdolle.

Kirje herättää ryhmässä myös paljon ällistystä ja ihmettelyä. Moni edustaja ei halua kirjettä kuitenkaan nimellään kritisoida.

”En pidä kirjettä ollenkaan fiksuna. Näyttää amatöörien puuhastelulta. Kirje antaa signaalin, että puolueessa on jokin hätä”, kommentoidaan ryhmästä.

Konkariedustaja, entinen kokoomuksen puheenjohtaja ja ministeri Pertti Salolainen ihmettelee, miksi ryhmälle ei kerrottu kirjehankkeesta etukäteen, ennen sen julkistamista.

”Kirje oli täydellinen yllätys. Mitään ennakkotietoa ei minulle, eikä käsittääkseni muullekaan ryhmälle kirjeestä tullut. Itse kirjeeseen en ota mitään kantaa. Ensin täytyy selvittää taustoja, että mikä tämä juttu oikein oli.”

”Olisi ollut kyllä fiksua kertoa etukäteen kansanedustajille, että tällainen hanke on meneillään”, Salolainen lisää.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sinuhe Wallinheimo vahvistaa HS:lle tekstiviestillä, että ”ryhmän puheenjohtajistolla ei ollut mitään tekemistä kirjeen kanssa. Tämä oli nimenomaan kentän ääni. Tätä varmasti kunnioitamme ryhmässämme.”

”Seuraavat viikot määrittelevät pitkälle tulevaisuuteen Suomen suuntaa, joten työrauha asian ympärillä on ymmärrettävää ja toivottavaa”, Wallinheimo viestii.

Puolueen, piirien ja kokoomuspuolueen jäsenliittojen johtajat julkistivat pääsiäissunnuntaina Stubbia tukevan avoimen kirjeen. Kirjeellä puolue-eliitti haluaa puhaltaa puheenjohtajapelin poikki kevään ajaksi ja vaatii Stubbille työrauhaa hallituksessa.

Kirjeen puuhamies, Uudenmaan Kokoomuksen puheenjohtaja, kansanedustaja Kari Tolvanen (kok) sanoo, että kirjeellä halutaan rauhoittaa kokoomuksen puheenjohtajapeli kevään ajaksi. Näin hallitus ja Stubb voivat keskittyä päättämään Suomelle isoista ja tärkeistä uudistuksista.

Kokoomus pitää puoluekokouksen heti kesäkuun alkupuolella, Lappeenrannassa. Tolvasen mukaan lyhytkin kampanja-aika mahdollisille Stubbin haastajille riittää.

Tolvasen mukaan kirjettä on valmisteltu pienessä piirissä jo pitempään. Nimien keruu tehtiin viime viikolla.

Tolvasen mukaan Stubb ei ole ollut kirjeessä aloitteellinen, mutta siitä kyllä tietoinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat