Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä ei tiennyt Stubbin tukikirjeestä – puheenjohtaja Satonen: ”Olisin voinut sen allekirjoittaa”

Politiikka
 
Vesa-Matti Väärä
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen puolustaa voimakkaasti kokoomuksen puolue-eliitin avointa tukikirjettä puheenjohtaja Alexander Stubbille (kok) Satosen mukaan puolueen täytyy yhtenäisesti tukea johtajaansa aikana, jolloin hallitus päättää Suomelle todella isoista asioista.

”En minä, eikä eduskuntaryhmä ole kantaa kirjeeseen ottanut. Ymmärrän kuitenkin hyvin niitä, jotka ovat kirjeen lähettäneet ja olisin voinut sen myös henkilökohtaisesti allekirjoittaa”, Satonen sanoo.

”Kirje on tahdonilmaisu merkittävältä joukolta puolueen vaikuttajia: piirijohtajia, varapuheenjohtajia ja jäsenliittojen puheenjohtajia. Se on voimallinen vetoomus, että nyt lähikuukausina pitää keskittyä asioiden hoitoon ja puoluekokous tekee aikanaan valinnat”, Satonen sanoo.

Satonen myöntää, että puoluekokous pidetään jo pian, 10-12.kesäkuuta.

”Kyllä. Mutta tässä edessä ovat nyt kehysriihet, sotet ja todella isot asiat ihan lähiviikkoina”, hän painottaa.

Satosen mielestä media pitää puoluejohtajapeliä kokoomuksessa myös keinotekoisesti yllä. Satonen ryöpyttää mediaa jopa perättömien juttujen levittämisestä.

”Pidän aika erikoisena, että tässä on niin voimakkaasti ollut keskustelua ja kyselyitä Stubbin ympärillä. Puoluejohtajapeliä on mediassa pidetty jatkuvasti tapetilla, vaikka tähän mennessä puolueella on vain yksi ehdokas (Stubb), joka on ilmoittautunut kilpailuun mukaan.”

”Jatkuvasti myös rummutetaan, että hän olisi lähdössä jonnekin muualle. Ihan perättömiä juttuja. En tiedä, kenen intressejä juttujen levittäminen palvelee. Alexin omat lausunnot ja kentän kirje kertovat, että Stubb on valmis ja sitoutunut jatkamaan myös seuraavan puheenjohtajakauden.”

Yhteistyötään Stubbin kanssa Satonen kuvaa erittäin tiiviiksi ja hyväksi.

”Hän on pärjännyt tehtävissään vaikeissa olosuhteissa hyvin. Ja meillä on erittäin hyvä yhteistyö”, Satonen kiittelee.

Moni kansanedustaja on hämmästellyt HS:lle, miksi ryhmää ei informoitu tukikirjeen julkistuksesta etukäteen.

Satonen muistuttaa, että kirjeasia ei eduskuntaryhmälle edes kuulu, koska puoluekokouksessa valinnat tekee puoluekokousväki.

”Työnjako on ihan selvä: eduskuntaryhmä hoitaa käytännön politiikkaa ja puoluekokous tekee kaikki puolueen johtotehtäviin liittyvät valinnat. Eduskuntaryhmä ei tee puoluekokouksessa päätöksiä.”

Kansanedustaja Kai Mykkänen (kok) pitää tukikirjettä viestiltään tervehenkisenä ja perusteltuna. Mykkänen ei usko, että puoluejohtoon pyrkiviä kirje kuitenkaan pysäyttää.

”Kirje on kentän osoitus siitä, että piirijohtajat ovat yhtenä joukkona Alexin takana ratkaisevissa kehysriihi- ja soteneuvotteluissa. Kirje osoittaa, että puolue ei ole hajaannuksessa, vaan taistelee yhdessä puolueen tavoitteiden eteen.”

”Ilmeisesti piirin puheenjohtajat ovat kokeneet, että puolueen sisällä on ollut epäselvyyttä, onko puheenjohtajalla kentän tuki toimia. Eduskuntaryhmässä on sen sijaan ollut koko ajan itsestään selvää, että kehysriihi- ja soteneuvottelut käydään puheenjohtajan johdolla.”

Mykkänen ihmettelee kuitenkin ryhmätoveri Eero Lehden kritiikkiä Stubbia kohtaan.

”En tunnista ryhmässä ilmapiiriä, jota Lehti kuvailee. Moni kokenut kansanedustaja on päinvastoin sanonut, että ryhmä käy nyt poikkeuksellisen avointa keskustelua kaikista asioita. Pidän hänen kritiikkiään kohtuuttomana.”

Mykkäsen mukaan tukikirje on myös paikallaan ohjaamassa puheenjohtajakisan henkeä tavalla, joka ei revi puoluetta.

”Suhtaudun epäilevästi, voidaanko vaikuttaa aikatauluun, jolloin mahdollisia puheenjohtajaehdokkaita lähtee liikkeelle. Sitä ei kannata, eikä voikaan kauheasti orkestroida. Pidän selvänä, että vakavasti otettavat puheenjohtajaehdokkaat ovat selvillä jo ennen kesäkuuta.”

”Kevään oleellisin asia ei saa kuitenkaan olla puheenjohtajakisa. Oleellista on, että mahdollisen puheenjohtajakisankin aikana Stubb voi keskittyä omaan työhönsä valtiovarainministerinä, Mykkänen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat