Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anna-Maja Henriksson pyrkii Rkp:n puheenjohtajaksi

Henriksson avasi puheenjohtajapelin – toivoo kisaan lisää ehdokkaita

Politiikka
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson ilmoitti torstaina lähtevänsä mukaan puolueensa puheenjohtajakisaan.
Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson ilmoitti torstaina lähtevänsä mukaan puolueensa puheenjohtajakisaan. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
Kuka?

Anna-Maja Henriksson, 52

 Kolmannen kauden kansanedustaja Vaasan vaalipiiristä. Keräsi kevään 2015 eduskuntavaaleissa 10 673 ääntä.

 Syntynyt vuonna 1964 Pietarsaaren Kvarnbackenissa.

 Valmistui oikeustieteen kandidaatiksi Helsingin yliopistosta vuonna 1987. Työskenteli noin 20 vuotta pankkijuristina.

 Lähti politiikkaan vuonna 1996, kun hänet valittiin Pietarsaaren kaupunginvaltuustoon Rkp:n edustajana.

 Vuosina 2003–2004 toimi toisen valtiovarainministerin Ulla-Maj Wideroosin eritysavustajana.

 Rkp:n kansanedustaja vuodesta 2007 lähtien. Oikeusministeri vuosina 2011–2015.

 Pitää pallopeleistä, kuten lentopallosta ja sulkapallosta.

 Naimisissa Janne Henrikssonin kanssa. Heillä on kaksi tytärtä.

Kansanedustaja Anna-Maja Henriksson ilmoittautui torstaina ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtajakisaan. Henriksson toimii tällä hetkellä Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

Rkp:n nykyinen puheenjohtaja Carl Haglund ilmoitti aiemmin maaliskuussa, että hän ei ole käytettävissä puheenjohtajaksi enää ensi kesän puoluekokouksen jälkeen.

Henriksson pyrki Rkp:n johtoon ensimmäisen kerran vuonna 2012, kun puolueen edellinen puheenjohtaja Stefan Wallin väistyi tehtävästä. Tuolloin oikeusministerinä toiminut Henriksson kuitenkin hävisi europarlamentaarikko Haglundille selvin lukemin 144–106.

Haglundin turhauduttua poliittisen päätöksenteon saamattomuuteen Henrikssonille avautui tilaisuus pyrkiä puheenjohtajaksi uudemman kerran.

”Olin Pietarsaaren Prismassa ostoksilla ja kävelin siellä perunoiden ja porkkanoiden välissä, kun sain Carl Haglundilta puhelun, jossa hän kertoi päätöksestään. Tämän viikon aikana minulle on tullut paljon yhteydenottoja. Tunnen, että minulla on vahva tuki kentältä.”

Henriksson on kasvattanut suosiotaan tasaisen varmasti.

Hänet valittiin ensimmäisellä yrittämällä eduskuntaan vuonna 2007 Vaasan vaalipiiristä. Tuolloin hän keräsi 4 600 ääntä. Vuoden 2011 vaaleissa potti kasvoi yli 8 000:een ääneen, ja viime vuoden vaaleissa hän puhkaisi 10 000 äänen rajan.

Henriksson tuskin toisi suurta linjamuutosta Haglundin valtakauteen verrattuna.

”Tuon jatkuvuutta, mutta varmaan jokainen puheenjohtaja tuo myös muutoksia. Puheenjohtajavaaleihin on vielä aikaa, joten tässä ehtii miettiä, minkälaisia muutoksia minä toisin.”

Henriksson kertoo, että ei ole menettänyt uskoaan politiikkaan, vaikka monet suuret uudistukset ovat viime vuosina edenneet tuskallisen hitaasti.

”Edellisessäkin hallituksessa saimme asioita aikaiseksi tai vietyä niitä eteenpäin, vaikka osa jäi puolitiehen. Esimerkiksi minulla oli yli sata lakiuudistusta oikeusministeriössä. Saavutukset ovat jääneet täysin sote-uudistuksen ja talouskeskustelun varjoon.”

Kolmannen kauden kansanedustajalta löytyy yhä paloa politiikan tekoon.

”Kun vuonna 1996 lähdin mukaan kunnallispolitiikkaan, tein sen uteliaisuudesta. Halusin myös vaikuttaa lasteni tulevaisuuteen ja lähiyhteiskunnan kannalta tärkeisiin asioihin. Olen edelleen vakuuttunut siitä, että tämä on kutsumukseni”, Henriksson kertoo.

Rkp:lle oppositiopolitiikka on vierasta, eikä oikealle kallistuvan puolueen ole helppo kritisoida nykyisen porvarihallituksen politiikkaa. Henriksson kuitenkin vakuuttaa, että oppositiojohtajan roolikin sopii hänelle.

”Kyllä löydän oppositiopolitiikasta kipinän. Meillä on hallitus, joka keskittyy leikkauksiin ja nimittää niitä uudistuksiksi. Rkp:n tavoitteena on toki mennä hallitukseen seuraavalla kaudella, mutta oppositiostakin voi vaikuttaa.”

Henrikssonin mukaan Rkp ei ole pelkkä ruotsin kielen asemaa puolustava puolue, vaan myös suomenkielisiin vetoava kansanliike. Hän haluaa Rkp:n erottuvan etenkin sivistyksen puolustajana.

”Meidän pitää näyttää kaikille suomalaisille, että olemme se fiksu vaihtoehto. Haluamme panostaa koulutukseen, tutkimukseen ja innovaatioihin. Koulutettu kansa on Suomen valttikortti.”

Henriksson on ensimmäinen puheenjohtajakisaan ilmoittautuneista. Hän toivoo, että ehdokkaita tulee lisää.

Yksi ennakkosuosikeista, kansanedustaja Mikaela Nylander, kertoi tiistaina, että hän ei aio pyrkiä Rkp:n johtoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat