Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos puhuu ja käyttäytyy kuin rasisti, on rasisti

Politiikka
 
Yrjö Rautio
Kirjoittaja on kokenut politiikan toimittaja, joka on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä.

Ketään ei pidä syyttää rasistiksi, koska rasismi voi tarkoittaa mitä tahansa. Näinhän monet rasistit kieltävät rasistisuutensa. Käsite onkin epämääräinen. Saivartelu sanan merkityksestä ei kuitenkaan tarjoa piiloa yhdellekään rasistille. Jos puhuu ja käyttäytyy kuin rasisti, on rasisti.

Rasismi-sana on suomen kielessä yllättävän uusi. Kielitoimiston sanakokoelmissa se esiintyy ensi kertaa vuonna 1969. Sitä ennen oli samaa ilmiöitä nimitetty rotusyrjinnäksi. Rasismi-sanahan tulee monissa kielissä rotua tarkoittavasta sanasta.

Rasismi-sanan merkitystä sumentaa sen laajeneminen tarkoittamaan melkeinpä mitä tahansa syrjintää ja sortoa. Puhutaan esimerkiksi ikä- ja sukupuolirasismista. Joskus sillä tarkoitetaan myös asiallista maahanmuuttopolitiikan kritiikkiä. Sitäkin kenties on, vaikka se onkin hautautunut rasistisen meuhkaamisen alle.

Suomen laki ei tunne sanaa rasismi. Rotusorto sen sijaan esiintyy muun muassa Suomen vuonna 1970 ratifioimassa YK:n rotusyrjinnän poistamista koskevassa sopimuksessa. Sillä tarkoitetaan ”kaikkea rotuun, ihonväriin, syntyperään tahi kansalliseen tai etniseen alkuperään perustuvaa erottelua, poissulkemista tai etuoikeutta”, jonka tarkoituksena on muun muassa ”ihmisoikeuksien mitätöinti”.

Rikoslaki tuntee rasistisen motiivin rangaistuksen koventamisperusteena. Sitä sovelletaan rikoksiin, jotka on tehty ”rotuun, ihonväriin, syntyperään, kansalliseen tai etniseen alkuperään, uskontoon tai vakaumukseen, seksuaaliseen suuntautumiseen tai vammaisuuteen perustuvasta vaikuttimesta”.

Erikseen on säädetty rangaistavaksi kiihottaminen kansanryhmää vastaan ja törkeä kiihottaminen kansanryhmää vastaan (Rikoslaki 11:10 ja 10 a). Tässäkään pykälässä ei käytetä sanaa rasismi, mutta tekojen rasistisesta luonteesta ei jää epäselvyyttä.

Ehkä olisi syytä hylätä sana rasismi ja palata puhumaan rotusorrosta, jonka suomalaiset ymmärtävät paremmin. Ei sekään olisi kuitenkaan kiistaton termi. Ihmisen rotuja on nimittäin vain yksi, se Afrikasta tullut. Ihonvärejä ja muita ulkoisia ominaisuuksia on monia, mutta eivät ne ihmisiä eri rotuihin jaa.

Rasismi ei ole juridiikkaa eikä biologiaa, vaan aatteellinen suuntaus. Niin historiassa kuin nyt, niin maailmalla kuin meilläkin, rasismi kulkee käsi kädessä äärioikeistolaisuuden kanssa. Sen ydinajatus on: koska ihmiset ovat jo synnynnäisesti eriarvoisia, heille eivät kuulu samat ihmisoikeudet. Siksi joitakin ihmisryhmiä on lupa syrjiä, jopa tappaa.

Rasismin kaava on aina sama. Edes Ku Klux Klanin jäsenet eivät olleet mielestään rasisteja. Se, että he lynkkasivat, pahoinpitelivät ja syrjivät afroamerikkalaisia, johtui vain siitä, että ”ne neekerit ovat sellaisia”. Hitlerin Saksassa olivat ”sellaisia” ne juutalaiset. Tämän päivän Suomessa ovat ”sellaisia” ne maahanmuuttajat.

Rasistit esiintyvät mielellään kansalaisten enemmistön nimissä. Siihen heillä ei ole valtakirjaa. Hätkähdyttävää on kuitenkin, että jopa 30 prosenttia suomalaisista pitää ”hallitsematonta” maahanmuuttoa suurimpana uhkanaan heti työttömyyden jälkeen (Taloustutkimus 2/2016).

Maahanmuutto on hyvin hallinnassa. Hallitsematonta maahanmuuttoa ei ole se, että Suomi kohtelee jokaista turvapaikanhakijaa niiden sopimusten mukaan, joihin on sitoutunut. Maahanmuuttokeskustelu ei sen sijaan ole kenenkään hallinnassa. Siinä tehdään päivittäin selviä rikoksia. Niiden selvittämiseen eivät mitkään voimavarat taida riittää.

Mahtoiko poliisi ehtiä käydä edes tervehtimässä miestä, joka kehuskeli Rajat kiinni -liikkeen Facebook-sivulla Ylivieskan kirkon palon aikoihin, että hänellä on rynnäkkökivääri ja 358 patruunaa, joilla hän uhkasi ampua ”mutiaisia”?

On ymmärrettävää, että osa kansasta on hämmentynyt, jopa peloissaan maahanmuuttoaallon, kuten muunkin ennen kokemattoman edessä. Se sen sijaan ei ole lainkaan ymmärrettävää, että niin suuri osa päättäjistä vaikenee, kiemurtelee, tasapainoilee, pakenee vastuutaan. Juuri heidän tehtävänsä on panna sulku kehitykselle, joka on jälleen nostanut pintaan ihmiskunnan aatteista häpeällisimmät ja tuhoisimmat, rasismin ja fasismin.

Kirjoittaja on kokenut politiikan toimittaja, joka on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat