Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valiokunta: Talvivaaran kaivos hallituksen tehotarkkailuun – ”Myös lopettaminen on vaihtoehto”

Valtiovarainvaliokunta kehottaa valtiota asettamaan kriteerit Talvivaaran kaivostoiminnan mahdolliselle sulkemiselle. Valiokunnan puheenjohtaja, Timo Kalli (kesk) sanoo, että lopettaminen on myös vaihtoehto.

Politiikka
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Kalli (kesk).
Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Kalli (kesk). Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta kehottaa hallitusta pitämään Talvivaaran kaivosta tehotarkkailussa.

Valtiovarainvaliokunta patistaa ”valtiota asettamaan myös kriteerit siitä, missä tilanteessa kaivoksen sulkeminen on toiminnan jatkamista parempi vaihtoehto, etenkin kun valtion on varauduttava merkittäviin lisärahoitustarpeisiin.”

Valiokunta arvioi Talvivaaran tilannetta perjantaina julkistetussa, kuluvan vuoden ensimmäistä lisäbudjettia koskevassa mietinnössä.

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Kalli (kesk) pitää Talvivaaran tilannetta haastavana. Vaasan hallinto-oikeuden päätös purkuputkesta ja nikkelin maailmanmarkkinahinta ratkaisevat, mitä lopulta tapahtuu.

”Vaasan hallinto-oikeuden päätöksellä, joka ehkä nyt huhtikuussa tulee, on iso merkitys. Eli minkälaisia ehtoja tulee vesien juoksuttamiselle. Se luo myös pohjan seuraavalle lisäbudjetille kesäkuussa. Silloinhan arvioidaan, onko edellytyksiä lähteä pidemmässä juoksussa kaivostoimintaan panostamaan vai valitaanko toinen vaihtoehto. ”

”Kaikki vaihtoehdot ovat olemassa edelleen, myös lopettaminen”, Kalli huomauttaa.

Jos Vaasan hallinto-oikeus evää puhdistettujen jätevesien purkuputken rakentamisen, se käytännössä karkottaa Kallin mukaan yksityiset pääomasijoittajat pois.

”Silloin kaivostoiminta jäisi lähitulevaisuudessa kokonaan valtion varaan. Silloin pitää miettiä, saadaanko liiketoiminnasta niin tuottavaa, että kaivos lähivuosina alkaisi kannattaa itse itsensä.”

Kaivostoiminnan elinehto on nikkelin maailmanmarkkinahinnan kehitys. Nyt hinta on aivan liian alhainen.

Kalli myöntää, että Talvivaaran taival on ollut raskas.

”Usko kaivokseen on ollut koko ajan koetuksella, mutta muut vaihtoehdot [lopettaminen] ovat vielä huonompia. Sama rahallinen panostus tarvittaisiin sulkemiseenkin”, Kalli sanoo.

”Kaivostoiminnan lopettaminen tai jatkaminen ei voi olla kuitenkaan poliittinen päätös, vaan päätöksen pitää perustua liiketaloudellisiin ja ympäristöllisiin näkökohtiin.”

Talvivaaran kaivostoiminnasta vastaava Terrafame Group on arvioinut tarvitsevansa lisää rahaa noin 200 miljoonaa euroa jo kesäkuun lisäbudjetissa.

Perjantaina valtionvaliokunta päätti puoltaa Terrafame Groupille 38,5 miljoonan euron lisäpääomitusta.

Valiokunta ilmoitti päätöksen kyljessä pitävänsä kuitenkin tärkeänä, ”että hallitus seuraa tarkoin toiminnan ympäristövaikutuksia ja kannattavuuden kehittymistä sekä reagoi tarvittaessa tilanteeseen mahdollisimman nopeasti.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat