Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus sopuun 400 miljoonan lisäleikkauksista – bensaveroa nostetaan, tie- ja ratahankkeita käynnistetään

Bensaveroa nostetaan, tie- ja ratahankkeita käynnistetään, opintotuissa vanhempien tulojen vaikutus eliminoidaan

Politiikka
 
Leif Rosas
Alexander Stubb, Juha Sipilä ja Timo Soini kertoivat tiistai-iltana, että hallitus on päässyt sopuun kehysriihineuvotteluissa.
Alexander Stubb, Juha Sipilä ja Timo Soini kertoivat tiistai-iltana, että hallitus on päässyt sopuun kehysriihineuvotteluissa. Kuva: Leif Rosas
Fakta

Kehysriihi tarkoittaa neljän vuoden menorajoja

 Valtio päättää vuotuisista menoistaan vuosittain ja tekee näistä tulo- ja menoarvion eli budjetin joka vuosi.

 Budjetin tekoa rajoittavat budjettikehykset, joista hallitus sopii keväisin ”kehysriihessä”. Niissä sovitaan julkisen talouden menojen rajauksista julkisen talouden suunnitelman mukaisesti seuraavaksi neljäksi vuodeksi, eli nyt vuosiksi 2017–2020.

 Vuosittain maalis–huhtikuussa julkisen talouden suunnitelmassa tarkistetaan valtiontalouden kehyksen jako hallinnonaloittain sekä päivitetään kehys vastaamaan hintatason muutoksia.

 Kehykset kattavat noin 80 prosenttia valtion menoista. Sen ulkopuolelle jäävät esimerkiksi työttömyysturvamenot, toimeentulotukimenot, palkkaturva ja asumistuki sekä valtion korkomenot.

 Menoja rajoittavat kehykset sopimalla valtion taloudenpito saa lisää ennustettavuutta, joka helpottaa luotonantajien kykyä arvioida valtiontalouden kehitystä.

 Hallituksen tavoitteena on sopia uskottavasta talouspolitiikasta, jolla velkaantuminen saadaan aisoihin ja työttömyys vähenemään samalla kun talouskasvulle luodaan mahdollisuuksia.

 EU:n vakaus- ja kasvusopimus asettaa rajat julkisen talouden velkaantumiselle. Sääntöjen mukaan julkisen talouden alijäämä ei saa ylittää kolmea prosenttia eikä julkisen talouden velka 60 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

 Jokavuotiset budjetit tehdään elokuussa kehysten rajausten mukaan.

Hallitus päätti tiistaina kehysriihineuvotteluissa sopeuttaa valtion menoja 400 miljoonaa euroa lisää vaalikauden loppuun mennessä.

(Näin hallitus kertoi taloussuunnitelmista: Lue tiedote kokonaisuudessaan.)

Toisin sanoen hallitus pitää kiinni neljän miljardin euron sopeuttamistavoitteesta, joka valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) tavoitteen mukaan lopettaisi valtion velkaantumisen vuosina 2020 tai 2021.

Hallitus kertoi valtioneuvoston linnassa tiistaina kello 21 alkaneessa tiedotustilaisuudessa vuosien 2017–2020 julkisen talouden suunnitelmastaan.

”Olen tyytyväinen tähän toimintakykyyn mitä hallitus on itsestään taas kaivanut”, pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi.

Hän kehui erityisesti sitä, että hallituksen luomaa tilannekuvaa ei tarvinnut päivittää.

Koska matalan inflaation takia indeksien jäädyttämisestä aiheutuvia säästöjä ei tulekaan, hallitus etsii vastaavia säästöjä näistä samoista kohteista ”juustohöylällä”, Sipilä kertoi.

Toinen osa säästöistä tehdään kuntien toimenpiteistä johtuen, joista 130 miljoonan euron säästöt ovat epävarmoja, koska kunnat eivät ole tekemässä kaikkia hallituksen toivomia säästöjä.

Velkasuhteen pitäisi taittua loivasti, taittuminen on selkeämpi jos yhteiskuntasopimus saadaan solmittua, Sipilä arvioi.

”Nyt kun kipeät päätökset tehty, hallituksen huomio on työllisyyden lisäystä lisäävissä toimenpiteissä”, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan tehdystä sote-ratkaisusta kerrotaan keskiviikkona aamulla kello 9.

”Koulutuksesta ja tutkimuksesta ei leikata yhtään enempää”, valtiovarainministeri Stubb sanoi.

Hänen mukaansa näihin panostetaan itse asiassa sata miljoonaa euroa lisää.

Kaatuneen makeisveron jättämän sadan miljoonan euron korvataan polttoaineveron nostolla, Stubb kertoi.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) sanoi olevansa tyytyväinen siitä, että kokonaisuudesta pidetään kiinni.

”Iso linja on siinä, että aiheuttaja maksaa”, Soini sanoi.

Kun EU kielsi makeisveron ja arvonlisäveroon eivät perussuomalaiset suostuneet korottamaan, perussuomalaiset suostuivat bensaveron pieneen korotukseen.

Siinä on kuitenkin rajana se, että jos öljyn hinta nousee yli 80 dollariin barrelilta, asiassa on katto, Soini selitti.

Infrahankkeista Soini nosti kolme suosikkiaan: Raide-Jokeri pääkaupunkiseudulla, Lahden ohikulkutie ja Luumäki–Imatra-väli.

Infrahankkeet ovat kaikki sellaisia voidaan käynnistää heti tai ensi vuoden puolella, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) kertoi.

Keskeisiä infrahankkeita ovat Bernerin mukaan Luumäki–Imatra-ratahanke, Valtatie 4:n parantaminen Oulu–Kemi-välillä, Mikkeli–Juva-välin valtatien parannushanke, Valtatie 12 Lahden eteläisen kehätien parannus ja Raide-Jokeri pääkaupunkiseudulle suunnitelman mukaisesti.

Raide-Jokeriin rahat löytyivät kehyksen sisältä, Stubb ja Sipilä kertoivat.

Liikennehankkeisiin saatiin yli 300 miljoonaa euroa ensi ja seuraavalle vuodelle lisää, Sipilä laski.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) kertoi, että opintotuen leikkaukset toteutetaan pitkälti selvityshenkilö Roope Uusitalon mallin mukaisesti kuitenkin niin, että leikkaukset vähenevät kaavaillusta 150 miljonasta eurosta 122 miljoonaan euroon.

Vanhempien tulot eivät jatkossa enää vaikuta tukeen, Grahn-Laasonen kertoi. Hän sanoi tämän olleen hänen pitkäaikainen tavoitteensa.

”Perusviesti on se että jos työllisyystilanne ei parane ja kasvua ei tule, leikkaukset tulevat jatkumaan”, valtiovarainministeri Stubb summasi.

Hän kertoi ettei itse pitänyt hallituksen tekemästä uudesta kehitysyhteistyöleikkauksesta.

Pääministeri Sipilä kehui hallitustaan siitä, että se on saanut ensimmäisen toimintavuotensa aikana tehtyä ”kaikki merkittävät päätökset” sote-uudistus mukaan lukien.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat