Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppositio roimi hallituksen leikkauksia: ”moraalisen vastuun floppi”, ”vaalilupausten rippeetkin syöty”

Politiikka
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki (vas.), SDP:n Antti Lindtman, Vihreiden Ville Niinistö ja RKP:n Anna-Maja Henriksson kuvattuna eduskunnassa maaliskuussa.
Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki (vas.), SDP:n Antti Lindtman, Vihreiden Ville Niinistö ja RKP:n Anna-Maja Henriksson kuvattuna eduskunnassa maaliskuussa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Oppositiopuolueet kritisoivat saman tien hallituksen illalla julkistamia kehyslinjauksia. Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinteen mukaan linjaukset eivät sisältäneet elementtejä talouskasvun ja työllisyyden parantamiseksi.

”Hallitus jää yhä kauemmaksi omista työllisyystavoitteistaan”, Rinne totesi. Hän muistutti, että hallitus on nyt kauempana omasta 72 prosentin työllisyystavoitteestaan kuin se oli aloittaessaan.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on samoilla linjoilla. ”Hallitus käytännössä luopui omista työllisyystavoitteistaan. Se myönsi käytännössä, että näillä toimilla ei tavoitteisiin päästä”, hän sanoi.

Lindtman näpäytti myös erikseen perussuomalaisten puheenjohtajaa Timo Soinia. ”Ensin nostettiin ajoneuvoveroa, sitten bensaveroa. Soinin ministeripesti käy kalliiksi suomalaisille veronmaksajille. Perussuomalaisten vaalilupausten rippeetkin on nyt syöty”, Lindtman sanoi.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö oli vielä kovasanaisempi. ”Sipilän hallitus on totaalinen moraalisen vastuun floppi”, Niinistö sanoi.

Kyseessä on Niinistön mukaan ”Sipilän hallituksen kovan arvomaailman huipentuma.”

”Kehysriihen tulokset ovat surullisia. Hallitus leikkaa lisää kehitysyhteistyöstä eli maailman köyhimmiltä. Samalla se leikkaa ihmisten etuuksia ja myös perusturvaa. Asiakasmaksut nousevat, mistä heikoimmat joutuvat jälleen maksamaan”, Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan hallitus petti kehysriihessä myös koulutuksen ja opiskelijat. Koulutusleikkauksia ei peruttu.

”Hallitus tapansa mukaisesti markkinoi keksimäänsä 100 miljoonan euron keralla annettavaa hankerahaa nuorille tutkijoille ja digitaalisiin oppimisympäristöihin, kun se toteuttaa täysimääräisesti pysyvät 420 miljoonan euron leikkaukset vuositasolla korkeakouluista ja tutkimuksesta. Hankeraha ei auta peruuttamaan yhtään irtisanomista niistä tuhansista, jotka joutuvat korkeakouluista nyt lähtemään”, Niinistö sanoi.

Niinistö muistutti, että opintotuen leikkaukset toteutuvat lähes suurimman harkitun mittaluokan mukaisina. Yli 120 miljoonan euron pysyvä vuosittain leikkaus opintotukeen vaarantaa koulutuksen tasa-arvon.

”Opiskelijat petettiin”, Niinistö sanoi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kommentoi kehysriihtä Facebookissa. Hänkin paheksui opintotukileikkauksia.

”Kaikkein pienituloisimman väestöryhmän perustoimeentulosta leikataan noin neljännes pois. Opintorahasta ei juustohöylätty, vaan järjestelmä pilkottiin kirveellä”, Arhinmäki kirjoitti.

Arhinmäki totesi, että ennen vaaleja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoi, ettei alle 1 000 euroa kuukaudessa saavilta saa, voi eikä ole järkevää leikata.

”Nyt hallitus tekee kuitenkin tasoleikkauksen pienimpiin sosiaalietuisuuksiin: työttömyyskorvauksiin, sairauspäivärahoihin, eläkkeisiin”, Arhinmäki kirjoitti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat