Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus löysi sovun sotesta – maakunta­veroa ei tule vielä, yhteistyö­alueita tulee viisi

Politiikka
 
Sote-ministerit: "Maakuntaveroa ei tule"
Sote-ministerit: "Maakuntaveroa ei tule"
Hallituksen linjauksia sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta sotesta esitelleet ministerit linjasivat lähes yhteen ääneen, että maakunnat eivät saa verotusoikeutta ainakaan tällä vaalikaudella. Verotusoikeutta ruvetaan kuitenkin mahdollisesti seuraavan hallituksen aikana selvittämään.

Hallitus neuvotteli tiistaina kehysriihen yhteydessä myös uuden linjauksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta sotesta.

Uudessa mallissa syntyy 18 maakuntaa, joilla on soten järjestämisvastuu ja rahoitusvastuu. Niille rakennetaan viisi yhteistyöaluetta, joiden jokaisen keskipisteeksi tulee maakunta, jonka alueella on yliopistollinen keskussairaala.

Kuhunkin viiteen alueeseen kuuluvat maakunnat tekevät yhteistyösopimuksen, jonka jokainen maakunnan valtuusto hyväksyy. Uutta hallinnon porrasta ei tule.

Valtiolla on mahdollisuus ohjata yhteistyöalueita esimerkiksi sen suhteen, etteivät ne ala kilpavarustella sairaaloitaan, perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) sanoo.

Maakunnat eivät saa verotusoikeutta ainakaan tällä vaalikaudella, mutta verotusoikeutta aletaan jossain vaiheessa selvittää. Tosin tämä hallitus ei voi luvata asioita seuraavan hallituksen puolesta.

Liikkeelle lähdetään valtion verotuksella, ja siitä kerätään ensin kokemuksia.

Kuntaverotuksesta irrotetaan tietty prosenttimäärä, ja sen jälkeen nykyisiin tuloveroasteikkoihin upotetaan sote-vero valtakunnallisena verona. Lähtökohtana on, että kenenkään verotus ei kiristyisi.

Martti Kainulainen / Lehtikuva
Muun muassa perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula sekä kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen kertovat sote-linjauksesta.
Muun muassa perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula sekä kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen kertovat sote-linjauksesta.

Sote-linjaus tarvittiin, jotta hallitus saa eteenpäin useat sote-uudistukseen liittyvät lait ja uudistuksen voimaan aikataulussaan eli 1.1.2019 alkaen.

Juha Rehulan mukaan sote-juna on tullut seuraavalle pysäkille ja matka jatkuu.

Aiemmasta marraskuussa tehdystä linjauksesta löytyi jatkovalmistelussa perustuslaillisia ongelmia. Tuolloin sovittiin, että Suomeen tulee 18 maakuntaa, mutta niistä vain 15 voi toimia sote-alueena. Kolmen olisi pitänyt järjestää sote yhteistoiminnassa jonkun muun sote-alueen kanssa.

Maakuntien määrä on uudessakin linjauksessa edelleen 18, mutta 15 alueesta on luovuttu.

Viiden yhteistyöalueen keskipisteinä ovat kaikkien vaativampaan hoitoon keskittyneet yliopistolliset keskussairaalat Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa.

Linjauksessa tulee lisätäsmennystä myös valinnanvapauteen eli potilaan oikeuteen valita julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin tarjoaman palvelun väliltä.

Kehysriihen neuvotteluista tihkuneiden tietojen mukaan tämä hiersi pahasti perussuomalaisia, jotka huolestuivat julkisten palveluiden selviytymisestä kilpailussa.

”Meillä on nyt mahdollisuus tehdä sellainen reformi tähän maahan, joka kestää vuosikymmenet. Turvaamme palvelut riippumatta siitä, missä ihminen asuu. Olen vakuuttunut siitä, että tähän saatiin nyt erinomaiset lähtökohdat”, perussuomalaisten sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä sanoi.

Hänen mukaansa nyt käydyt neuvottelut ovat vahvistaneet kaikkien tietämystä, mihin suuntaan ollaan menossa.

”Emme ole valinnanvapautta vastaan, mutta haluamme tiedostaa eri reunaehdot ja riskit, joita siihen liittyy. Kaikki suuret muutokset on tehtävä hallitusti”, Mäntylä sanoi.

”Valinnanvapaus on myönteinen asia, kun se toteutetaan hallitusta. Kermankuorintaperiaatteeseen varmasti löydetään vastauksia, kuinka se estetään, koska se ei ole toivottava tie. Pk-yritysten ja kolmannen sektorin on pystyttävä toimimaan aidosti”, Mäntylä sanoi.

Kokoomus puolestaan on pitänyt tiukasti kiinni valinnanvapauden periaatteesta, jonka se sai tingittyä soteen mukaan marraskuisissa, hallituksen melkein kaataneissa neuvotteluissa.

”Nyt on mahdollista luoda monituottajamalli, eli asiakkaalla on mistä valita”, sisäministeri Petteri Orpo (kok) sanoi.

”Vaikka tulee yksityistä tarjontaa, niin järjestäjä on julkinen. Järjestäjä eli maakunta päättää ehdoista, ja sillä on vastuu talouden kokonaisuudesta. Sen pitää määritellä, ketkä voivat olla tarjoajia valinnanvapauden puolella. Emme luo järjestelmää, jossa on kylki auki”, Orpo sanoi.

Hallituksen linjauksen mukaan maakunta erottaa palveluiden järjestämisen ja palveluiden tuotannon eri organisaatioihin. Se voi tapahtua yhtiöittämällä tuotanto maakunnan omistamaan yhtiöön.

Juha Rehulan mukaan valinnanvapaudesta tulee uusia linjauksia toukokuussa. Silloin linjataan, mikä on lopulta valinnanvapauden malli.

”Nyt järjestämislakiin laaditaan juridinen perusta, jolle tuo malli on mahdollista istuttaa niin että valinnanvapaus toteutuu”, Rehula sanoi. ”Nyt on päästy eteenpäin reunaehdoista.”

Maakuntien tehtäviksi tulevat muun muassa pelastustoimi, ympäristöterveydenhoito ja alueelliset kehittämistehtävät. Tehtävälistassa on 22 tehtävää, kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) kertoi.

Maakuntavaalien ajankohdasta päätetään lähiviikkojen aikana: joko huhtikuu 2018 tai presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella.

Aluehallintovirastoja vähennetään. Niitä on nyt kuusi, mutta vastaisuudessa virastoja on vain yksi. Pelastustoimeen tulee viisi järjestämisvastuullista maakuntaa, eli nykyisen 22 yksikön hallintoa kootaan yhteen.

”Nyt on mahdollista karsia byrokratiaa ja ottaa aimo askel valtion aluehallinnon kehittämisessä”, Orpo sanoi.

Orpon mukaan kunnille on tarjolla jatkossa iso rooli työ- ja elinkeinopalveluiden tuottajana.

Korjaus 6.4.2016 kello 19.41: Jutun laskuri liioitteli aiemmin leikkausten määrää. 0,85 prosentin sijaan se laski leikkaukset 1,5 prosentin mukaan. Laskuri on nyt korjattu.

Martti Kainulainen / Lehtikuva
Muun muassa perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula sekä kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen kertovat sote-linjauksesta.
Muun muassa perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula sekä kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen kertovat sote-linjauksesta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat