Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin hallitus aikoo luoda 110 000 työpaikkaa: työtön sivu­toimiseksi yrittäjäksi, työttömyys­turvan voisi muuttaa starttirahaksi

Hallitus kannustaa työttömiä yrittämään sivutoimisesti. Kunnissa ryhdytään kokeilemaan työvoimapalveluja.

Politiikka
 
Lindström: "Maahanmuuttajayrittäjät tuovat työpaikkoja"
Lindström: "Maahanmuuttajayrittäjät tuovat työpaikkoja"
Hallitus rakentaa väyliä yrittäjyyteen työttömille ja maahanmuuttajille. Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) vakuuttaa, että ohituskaista start up- maahanmuuttajayrittäjälle ei ole suomalaiselta työttömältä pois. Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) lupaa, että säätiöiden verovapaus kasvuyritysten pääomatarpeita helpottamaan on työn alla. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaaja Janne Järvinen

Hallitus aikoo panna vauhtia työllisyyteen uudistamalla työttömyysturvaa ja purkamalla kannustinloukkuja.

Tänään julkistetuissa yrittäjyys- ja työllisyyspaketissa hallitus aikoo muun muassa tiukentaa velvollisuutta ottaa työtä vastaan ja haluaa lisätä alueellista liikkuvuutta. Se tehtäisiin muuttamalla perusteita, joilla työstä saa työmatkan perusteella erota.

Työttömille on tulossa myös aiempaa tiukempi velvollisuus osallistua kaikkiin työllistymistä edistäviin palveluihin.

Työttömyysturvajärjestelmään valmistellaan myös uusia keinoja kannustaa itsensä työllistämiseen. Sivutoiminen yritystoiminnan aloittaminen työttömänä on määrä tehdä nykyistä sujuvammaksi.

 

Pääpaino pienissä ja keskisuurissa yrityksissä

Yrittäjyyspaketissa pääpaino on pienissä ja keskisuurissa yrityksissä, sekä nyt myös niin sanotuissa mikroyrityksissä.

”Keskisuuret kaipaavat apua kansainvälistymiseen, pienet ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen”, elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) sanoi tiedotustilaisuudessa.

Uusiin toimiin kuuluu yksinyrittäjän tukipaketti, jossa madalletaan ensimmäisen työntekijän palkkaamista käyttämällä palkkatukea, starttirahaa tai verokannustinta. Nykyisin palkkatukea voi käyttää vain työttömän palkkaamiseen, jatkossa se laajenee myös avoimilta markkinoilta palkkaamiseen.

Työttömyysturvajärjestelmää muutetaan niin, että yrittäjästä palkansaajaksi ja päinvastoin pystyisi siirtymään nykyistä joustavammin. Tavoitteena on tehdä myös sivutoiminen yritystoiminta helpommaksi työttömälle.

 

Oleskelulupa start up -yrittäjyyden perusteella

Hallitus perustaa lisäksi innovaatiosetelin, jonka avulla pk-yritykset voivat ostaa asiantuntijapalveluita. Setelin arvo on noin 5 000 euroa.

Ulkomaisten asiantuntijoiden rekrytointia helpotetaan. Hallitus aikoo myös tehdä mahdolliseksi oleskeluluvan myöntämisen start up -yrittäjyyden perusteella.

Hallitus perustaa innovaatiopankin, jonka pitäisi vauhdittaa innovaatioiden ja patenttien hyödyntämistä ja kaupallistamista.

 

Työttömyysturvan voisi käyttää starttirahaan ja palkkatukeen

Työttömyysturvaetuuksien käyttö on myös laajenemassa. Etuuksia voidaan vastedes käyttää liikkuvuusavustukseen, starttirahaan ja palkkatukeen. Näin työttömyysturva alkaisi toimeentulon sijaan edistää myös työllistymistä.

Hallitus aikoo käynnistää myös vuonna 2017 ja vuonna 2018 työllisyyspalvelun alueellisia kokeiluja. Kokeiluissa julkisten työvoima- ja yrityspalvelujen järjestämisvastuu siirretään kunnalle tai kuntien yhteistyöalueelle eli maakunnalle.

Kokeilussa alueella voidaan poiketa voimassa olevista säännöksistä. Eri alueilla voidaan tehdä erisisältöisiä kokeiluja, esimerkiksi painottaa maahanmuuttajien tai nuorten palveluita.

Työttömille työnhakijoille kaavaillaan myös uutta ”työnäytepalvelua.” Työnäytepalvelu tarkoittaisi lyhytkestoista työskentelyä työnantajan tehtävissä. Se ei perustuisi työsuhteeseen ja olisi työttömälle vapaaehtoinen. Tarkoituksena olisi osoittaa, millaista osaamista työttömällä on.

”Osaamisen voi näyttää ilman että sitoudutaan vielä mihinkään”, oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) sanoo.

Korkeasti koulutetuille ja pitkään työttömänä olleille suunnitellaan töitä kasvuyrityksissä niin, että osaajia voidaan koulutuksen, oppisopimuksen tai työllistämistuen avulla palkata kasvuyrityksiin.

Myös elokuun budjettiriiheen valmistellaan vielä työllisyyttä vahvistavia lisätoimia.

 

Suomalaista osaamista kaupataan aktiivisemmin maailmalla

Hallituksen tavoitteena on 72 prosentin työllisyysaste, 110 000 uutta työpaikkaa ja velkaantumisen pysäyttäminen kuluvalla hallituskaudella. Kilpailukykysopimus tuo tullessaan arviolta 35 000–45 000 työpaikkaa.

Hallituksen yrittäjyyspaketti tarjoaa lisätoimia mikro- ja pienyrittäjyyden tukemiseen.

Suomalaista osaamista esimerkiksi cleantechin, biotalouden, terveysteknologian ja digitalisaation aloilla aiotaan kaupata entistä aktiivisemmin maailmalla kansainvälistymispalveluja tehostamalla.

Vienninedistämiseen liittyviä Team Finland -palveluita vahvistetaan, ja tavoitteena on saada palvelut yhdeltä luukulta.

Ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakan (kok) mukaan vienninedistämismatkat jatkuvat, ja suurlähetystöissä lisätään kaupallisen asiantuntemuksen määrää. Hallitus lisää voimavaroja muun muassa Iranissa, Turkissa ja Yhdysvalloissa.

”Jos yritys tulee Team Finland -palvelun käyttäjäksi, sille laaditaan oma kansainvälistymistä tukeva palveluehdotus”, Toivakka sanoo.

Markus Jokela / HS
Olli Rehn puhui tiedotustilaisuudessa tiistaina.
Olli Rehn puhui tiedotustilaisuudessa tiistaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat