Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp:n Antti Rinne: Hallitus pohtii VR:n pilkkomista

Demareiden puheenjohtaja Antti Rinne sanoo kuulleensa huhuja hallituksen yhtiöittämisaikeista. Kokoomuksen liikennejaoston puheenjohtajan Kalle Jokisen mukaan aihe on ollut pöydällä.

Politiikka
 
Jarno Mela / Lehtikuva
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä lauantaina.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä lauantaina. Kuva: Jarno Mela / Lehtikuva

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne avasi puolueensa valtuuston kaksipäiväisen kokouksen lauantaina varoittamalla hallituksen aikeista Liikenneviraston suhteen.

”Vahva vihjeiden määrä kertoo, että hallitus on valmistelemassa Liikenneviraston yhtiöittämistä, jotta voidaan pilkkoa Valtion Rautatiet.”

Rinteen mukaan VR:n kalusto ollaan huhujen mukaan siirtämässä yhtiöitettävään Liikennevirastoon.

”Se tarkoittaisi, että lähes sadan vuoden ajan yhteisillä rahoilla rakennetun yhtiön toimintaedellytykset olisivat huonot”, Rinne sanoi tiedotusvälineille.

”Tässä on selkeästi kysymys markkinaehtoisen yhteiskunnan rakentamisesta hyvinvointivaltion sijaan sekä pyrkimyksestä tuoda yksityinen sektori kuorimaan kermoja liikenteeseen niille alueille, joilla kuluttajien määrä mahdollistaa liiketoiminnan.”

Rinteen mukaan tämä ei olisi oikein veronmaksajia tai niitä kohtaan, jotka asuvat alueilla, joissa liiketoiminta ei ylipäänsä ole kannattavaa.

Tavaraliikenteen kilpailu avattiin jo vuosia sitten, mutta se ei ole käytännössä toteutunut, koska kaluston hankkiminen on niin vaikeaa. Suomessa on vielä eri raideleveys kuin muualla, eli Euroopasta ei voi suoraan ostaa käytettyä kalustoa. EU:sta on tulossa pian velvoite myös henkilöliikenteen kilpailun avaamiselle.

Jos uusi, yhtiöiten Liikenneviraston alainen kalustoyhtiö perustettaisiin, se vuokraisi vetureita ja vaunuja raideyhtiöille ja mahdollistaisi kilpailun.

Rinteen mukaan VR:ää ei voida pakottaa antamaan kalustoaan toisten käyttöön, vaan kilpailijoiden tulee itse hankkia oma kalustonsa. Rinne kertoi uskovansa, että VR on halukas keskustelemaan kaluston vuokrauksesta tai myymisestä.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) kansliasta ei kommentoitu Rinteen puheita.

Berner vie parhaillaan läpi suurta Liikennekaari-uudistusta, joka tuo merkittäviä muutoksia liikennepalveluihin. Yksi niistä on taksikilpailun avaaminen, josta on syntynyt kiistaa hallituksen sisällä. Berner esittelee Liikennekaaren edistymistä maanantaina.

Rinteen puheita Liikenneviraston yhtiöittämisestä ei kommentoitu myöskään perussuomalaisista. Kokoomuksen liikennejaoston puheenjohtaja Kalle Jokinen sen sijaan sanoo, että ajatus ei ole hallitukselle vieras.

”Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien kesken on ollut keskustelua Liikenneviraston yhtiöittämisestä.”

Jokinen on toiminut seitsemän vuotta eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsenenä. Viime eduskuntakaudella hän toimi kolme vuotta valiokunnan puheenjohtajana.

Jokisen mukaan Liikenneviraston yhtiöittäminen voi olla järkevää, jos sillä saadaan varmistettua raideliikenneinfran pitkäaikainen rahoitus. Tällä hetkellä se on sidottu valtion vuosibudjettiin. Yhtiö taas voisi pyörittää omaa rahoitustaan muun muassa lainarahalla.

Jokisen mielestä ratkaisu, jossa kaikki veturit ja vaunut siirretään uuden yhtiöitetyn Liikenneviraston alaisuuteen, voisi olla mahdollisesti järkevä.

”Sekään ei ole täysin ongelmatonta. Herää kysymys, miten hoidetaan invstoinnit uusiin vetureihin ja muuhun kalustoon”, Jokinen pohtii.

Lauantaina pitämässään puheessa Rinne arvosteli muutenkin Suomen muuttamista kohti markkinaehtoisempaa yhteiskuntaa. Liikennevirastoa koskevien huhujen lisäksi hän mainitsi Metsähallituksen talousmetsätoiminnan yhtiöittämisen sekä sote-uudistuksen, jossa kaikkien palveluntarjoajien tulee olla yhtiömuotoisia.

”Markkinaehtoisen yhteiskunnan rakentamiseen kuuluu lisäksi se, että palkansaajaliike laitetaan nurkkaan.”

Rinteen mukaan Sdp on esittänyt ammattiliitoille kilpailukykysopimuksesta sopimista vain siksi, että puolue haluaa vaalia sopimusyhteiskuntaa. Sdp:n puheenjohtaja kuitenkin arvosteli hallitusta kovin sanoin siitä, että se laittaa ”kaiken yhden kortin varaan”.

”Ongelmamme eivät ole pääasiassa hintakilpailukyvyssä. Näitä ongelmia kyllä on niiden alueiden osalta joilla on matala tuottavuus, joilla on satsattu vain vähän tutkimus- ja kehitystyöhön ja joilla on markkinointiosaamisen puutetta.”

”Valtaosa Suomen viennin ongelmista johtuu kuitenkin näkemyksen puutteesta siinä, miten uusia tuotteita saadaan syntymään ja olemassaolevia tuotteita saadaan vietyä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat