Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus laittaa työelämän pelisääntöjä uuteen uskoon – nyt näkökulmana on työllistäminen eikä työntekijän suoja

Eduskunta alkaa kohta käsitellä ansiosidonnaisen työttömyysturvan lyhentämistä.

Politiikka
 
Markus Jokela / HS
Ministerit Jari Lindström, Olli Rehn ja Lenita Toivakka kertoivat uusista keinoista työllisyyden parantamiseksi tiistaina.
Ministerit Jari Lindström, Olli Rehn ja Lenita Toivakka kertoivat uusista keinoista työllisyyden parantamiseksi tiistaina. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Kova tavoite vaatisi isoja uudistuksia

 Hallitus haluaa nostaa työllisyysasteen 72 prosenttiin ja kasvattaa työllisten määrää hallituskauden aikana 110 000 työntekijällä.

 Tavoitteeseen yritetään päästä monta kautta. Yksi keino on lisätä työehdoista sopimista työpaikoilla.

 Hallitus uudistaa myös työttömyys- ja sosiaaliturvaa ja työvoimapalveluita.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen vuoden mittaisella kaudella työelämän pelisäännöt ovat menneet monelta osin uusiksi.

Lisää ehdotuksia on tulossa maanantaina. Hallitus aikoo kertoa tarkemmin, miten se aikoo nopeuttaa työttömien työllistymistä. Tiedotustilaisuus alkaa kello 10.30, ja HSTV näyttää sen suorana lähetyksenä. Tiedotustilaisuuden annista kerrotaan tässä jutussa.

Yhtenä keinona on rajoittaa työttömän oikeutta kieltäytyä tarjotusta työstä.

Nyt työttömällä on tietyin reunaehdoin oikeus vedota siihen, että tarjottu työ ei vastaa hänen koulutustaan tai sijaitsee liian kaukana.

”Hallitus on tehnyt paljon avauksia, mutta aika harva niistä on mennyt vielä maaliin”, huomauttaa Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén.

Suuri linja on ollut se, että työntekijän suojan parantamisesta on siirrytty Hellsténin mukaan ”työnantajamyönteisyyteen”.

”Nyt pääosassa ovat kilpailukyky ja työllistämisen helpottaminen”, Hellstén sanoo.

Lapin yliopiston työ- ja sosiaalioikeuden professori Jaana Paanetoja sanoo hallituksen lähteneen kokonaan uusille urille työelämälainsäädännössä. Aiemmin aloitteet ovat tulleet järjestökentästä ja EU:sta, nyt hallitus on itse aloitteellinen.

”Se edellyttäisi hallitukselta valmistelutyötä. Nyt hallitus esittää, miten asiat toteutetaan ennen kuin on miettinyt, voiko näin tehdä”, Paanetoja sanoo.

Paanetojan mukaan pelkona on, että hallitus esittää hätiköidysti ratkaisuja, joita ei ole yhteensovitettu kaiken muun säännöstön kanssa.

”Jos työttömät eivät hallituksen mielestä ole aktiivisia, kummastako on kyse: siitä, etteivät he halua mennä töihin, vai siitä, ettei töitä ole? Tai ettei työttömiä haluta palkata?” Paanetoja sanoo.

Hallitus on saanut jo voimaan osan työelämää koskevista lakimuutoksista. Lisää on tulossa eduskuntaan vielä kevätkaudella.

Myöhemmin hallitukselta voi tulla myös työpaikoilla tapahtuvaan paikalliseen sopimiseen liittyvää lainsäädäntöä, mikäli työmarkkinajärjestöt eivät hallituksen mielestä edisty riittävästi omissa neuvotteluissaan.

HS esittelee tärkeimmät tiedossa olevat ja jo voimaan saadut työelämän pelisääntöjen muutokset.

Ansiosidonnaisen säästöt (tulossa eduskuntaan)

Eduskunta alkaa käsitellä ansiosidonnaisen työttömyysturvan lyhentämistä huhtikuun lopussa.

Jos ja kun laki tulee voimaan, ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan kesto alenee vuoden 2017 alusta 500 päivästä 400 päivään kaikilla muilla paitsi 58 vuotta täyttäneillä. Alle kolmen vuoden työhistorialla kesto alenee 400 päivästä 300 päivään.

Sen lisäksi tuen tasoon tulee leikkauksia. Pitkän työuran jälkeen maksettavista korotuksista luovutaan. Nykyisin 20 vuotta työtä tehneelle on maksettu korotettua tukea 90 päivän ajalta.

Leikkauksia tehdään myös lisiin, joita on maksettu erilaisiin työllistymistä edistäviin palveluihin osallistuville.

Säästöjä tehdään myös niin, että ansiosidonnaista aletaan maksaa vasta seitsemän päivän omavastuuajan jälkeen nykyisen viiden sijaan.

Ansiosidonnaisen leikkausten piti tulla voimaan jo tämän vuoden alusta, mutta hallitus halusi lepytellä työmarkkinajärjestöjä ja lykkäsi lakia vuodella eteenpäin.

Muutokset työsopimuslakiin (tulossa eduskuntaan)

Eduskunta alkanee vielä kevätkaudella käsitellä lakimuutosta, jossa työntekijän koeaika pitenee neljästä kuukaudesta kuuteen kuukauteen. Koeajalla työntekijä tai työnantaja voivat purkaa työsuhteen ilman irtisanomisaikaa.

Määräaikaisen työsuhteen saisi vuoden aikana tehdä kolmesti ilman perusteltua syytä, jos kyse on uudesta työntekijästä. ”Uusi” määritellään niin, että työntekijä ei ole edeltäneiden kahden vuoden aikana ollut työsuhteessa kyseiseen työnantajaan. Nyt määräaikaisuuksia ei saa perusteetta ketjuttaa. Hallitus nimittää uudistusta työllistämissopimusmalliksi.

Samaan lakipakettiin kuuluu myös irtisanotun takaisinottovelvoitteen lyhentäminen neljään kuukauteen ja pitkissä työsuhteissa kuuteen kuukauteen. Nyt kesto on yhdeksän kuukautta.

Työsopimuslain muutokset ovat olleet jo pitkään valmistelussa työ- ja elinkeinoministeriössä. Epäilys on, että hallitus ei pidä kiirettä lakiesityksen kanssa, jotta kilpailukykysopimuksen etenemiseen ei tulisi uusia mutkia.

Vuosilomalla sairastuminen (voimassa huhtikuun 2016 alusta)

Jos työntekijä sairastuu vuosilomansa aikana, hän saa vastedes siirtää vuosilomansa vasta kuuden sairastetun päivän jälkeen.

Aiemmin vuosilomapäivät sai siirtää heti ensimmäisestä päivästä alkaen myöhempään ajankohtaan. Tämä laki ehti olla voimassa vasta vuodesta 2013.

Perhevapailta kertyvä loma (voimassa huhtikuun 2016 alusta)

Aiemmin työntekijälle kertyi lomaa koko siltä ajalta, kun hän oli äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla. Huhtikuun alun jälkeen vuosilomaa kertyy korkeintaan 156 päivältä eli kuudelta kuukaudelta.

Vuorotteluvapaa (voimassa vuoden 2016 alusta)

Vuorotteluvapaalle pääsyn ehto tiukkeni, ja vapaan kesto sekä korvauksen määrä pienenivät.

Jatkossa vapaalle voi päästä, jos on ollut 20 vuotta töissä aiemman 16 vuoden sijaan. Vapaan maksimikesto lyhentyi puoleen eli 180 päivään aikaisemman 360 päivän sijaan. Vuorotteluvapaan minimiaika on edelleen 100 päivää. Lisäksi vapaa on jatkossa pidettävä yhtäjaksoisena.

Myös vuorottelukorvausta heikennettiin. Se on nyt 70 prosenttia siitä työttömyyspäivärahasta, johon olisi oikeus työttömänä ollessaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat