Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perussuomalaisilta täystyrmäys ministeri Bernerin taksi­lupa­esitykselle: ”Nähtävästi viesti ei mennyt perille”

Ministeriössä on myös valmisteltu teiden ja muiden väylien siirtämistä valtion omistamaan yhtiöön. Se voisi tietää teiden käyttäjille uusia maksuja.

Politiikka
 
Berner haluaa taksien ottavan asiakkaita lennosta
Berner haluaa taksien ottavan asiakkaita lennosta
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) lupaa, että hallituksen suunnitelmat helpottaisivat kuluttajien arkea. Esimerkiksi taksin saamisen lennosta pitäisi olla helpompaa. Autoiljan puolestaan pitäisi itse saada päättää omista kuljetuksistaan.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) haluaa vapauttaa taksilupien määrän ja taksikyytien hinnoittelun. Berner kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Taksiyrittäjän pitäisi edelleen hakea lupa Trafilta, mutta lupien määrää ei olisi enää etukäteen rajoitettu. Tätä nykyä ely-keskukset määrittävät taksilupien määrän alueellaan. Lupa olisi myös yrityskohtainen, eli taksiyritys saisi pitää liikenteessä niin monta autoa kuin haluaa ja harjoittaa myös muuta liiketoimintaa.

Vesa Moilanen
Anne Berner esitteli maanantaina liikennejärjestelmien uudistushankkeita.
Anne Berner esitteli maanantaina liikennejärjestelmien uudistushankkeita.

”Kuljettajalla olisi edelleen kolme vaatimusta. Hänellä pitää olla ajo-oikeus, hän ei saa olla syyllistynyt liikennerikkomuksiin tai lasten ja nuorten parissa työskentelyn yhteydessä tapahtuneisiin rikoksiin. Yrittäjän pitää myös huolehtia, että kuljettajalle on valmiudet avustaa ja turvata asiakkaita”, Berner sanoi.

Liikenne- ja viestintäministeriön valmisteleman esityksen mukaan myös taksien hinnoittelu vapautettaisiin. Hinnat pitäisi kuitenkin kertoa läpinäkyvästi ennakkoon. Tarvittaessa Trafi voisi puuttua hinnoitteluun.

 

Lupien vapauttamisessa muhii hallitusriita

Bernerin esitystä ei ole varsinaisesti hyväksytty valtioneuvostossa. Bernerin mukaan siitä on tehty kuitenkin periaatepäätös.

Hallituskumppani perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini tyrmäsi sen kuitenkin tuoreeltaan. Hän sanoi Bernerin tiedotustilaisuuden jälkeen blogissaan, etteivät perussuomalaiset hyväksy esitystä eikä se edusta hallituksen kantaa.

”Nämä ovat ministerin, eivät hallituksen kanta, saati perussuomalaisten kanta. Perussuomalaiset ovat yksiselitteisesti taksilupien vapauttamista vastaan. Emme hyväksy villin lännen meininkiä.”

”Hallitusohjelma ei sisällä Bernerin esityksiä, eikä hallitus ole niitä käsitellyt. Asioita ei voi viedä eteenpäin ilman yksimielisyyttä hallituksessa.”

Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Perussuomalaisten ministeriryhmän valtiosihteeri Samuli Virtanen.
Perussuomalaisten ministeriryhmän valtiosihteeri Samuli Virtanen.

Marssijärjestystä lainvalmistelussa voikin pitää outona. Berner valmisteli lakiluonnoksen ja lähetti sen lausunnoille tietäen, että siitä ei ole hallituksessa yksimielisyyttä.

Perussuomalaisten ministeriryhmän valtiosihteeri Samuli Virtanen kertoo HS:lle, että asiaa yritettiin monta kertaa selittää Bernerille. ”Mutta nähtävästi viesti ei mennyt perille.”

”Olemme sanoneet, että tämä ei meille käy. Ja koska yksimielisyyttä ei ole, asiassa ei kannattaisi edetä”, Virtanen sanoo.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen sanoo, että liikennekaaren uudistamisesta on hallituksessa sovittu, mutta ei sen sisällöstä. Liikennekaari-lakihankkeen kantava ajatus on vähentää sääntelyä ja lisätä yrittämisen mahdollisuutta. Taksiliikennelain muuttaminen on yksi osa uudistusta.

Kolmannen hallituspuolueen kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb sanoo STT:lle, että Bernerin esitys lähtee nyt normaalisti lausuntokierrokselle, minkä jälkeen hallitus tekee asiasta yhteisen päätöksen.

Bernerin mukaan esityksistä toivotaan nyt laajaa yhteiskunnallista keskustelua ja palautetta. Lopullinen hallituksen esitys annetaan kesäkuun aikana.

 

Berner: Esitys ei tarkoittaisi Uberin sallimista sellaisenaan

Esitys taksilupien vapauttamisesta ei tarkoittaisi Bernerin mukaan sitä, että kyytipalvelu Uber sellaisenaan sallittaisiin.

Taksitoimintaan pitäisi olla edelleen lupa ja yrittäjän pitää liittyä yhteiseen digitaaliseen järjestelmään, joka toiminnalle luodaan.

”Kuljettajien pitää myös täyttää tietyt kriteerit ja toiminnan pitää tapahtua palkkatyön ja verotuksen puitteissa”, Berner sanoi.

Pienimuotoinen kuljetustoiminta 10 000 euron vuotuisiin ansioihin asti sallittaisiin. Eli kuka tahansa voisi ilman taksilupaa harjoittaa pienimuotoista kuljetustoimintaa.

 

Teiden käyttäjille ehkä uusia maksuja

Liikenne- ja viestintäministeriössä on myös valmisteltu ajatusta teiden ja muiden väylien yhtiöittämiseksi valtion erityistehtävää hoitavaksi yhtiöksi.

Bernerin mukaan yhtiöittäminen helpottaisi väylien rakentamisen rahoittamista ja useiden operaattoreiden päästämistä liikenteen palvelujen tuottajiksi. Valtion liikenneverkkoyhtiö rahoittaisi toimintansa pääasiassa liikenneverkon käyttöön perustuvilla asiakasmaksuilla, joilla korvattaisiin osa liikenteen nykyisistä veroista ja maksuista.

”Se voisi olla kilometri- tai kuukausipohjainen maksu riippuen siitä, kuinka paljon operaattoreita meille syntyy”, Berner sanoi.

”Uudistuksen tarkoituksena on tuoda kestävyyttä ja uusia mahdollisuuksia liikenneverkon investointien rahoittamiseen. Asiakkaan etu olisi muun muassa se, että jatkossa asiakas maksaisi vain käyttämistään palveluista.”

Hänen mukaansa samanlaisia ajatuksia on kehitelty muissakin harvaan asutuissa maissa kuten Kanadassa. Viron ja Ruotsin kanssa on jo käyty keskustelua yhteisten liikennemarkkinoiden luomisesta.

Yhtiöittämistä selvitetään Bernerin mukaan tänä ja ensi vuonna ja asiasta tehdään laajat vaikuttavuusarviot. Valmistelun tavoite on, että valtionyhtiö voisi aloittaa toimintansa vuoden 2018 alussa.

Korjattu klo 13.45: Esitys taksilupien muuttamisesta annetaan kesäkuussa, eikä kesän lopulla niin kuin artikkelissa aikaisemmin sanottiin.

Isoa uudistusta esitetään: Uusi maksu teiden käyttäjille – ”asiakas maksaisi vain käyttämistään palveluista”
Isoa uudistusta esitetään: Uusi maksu teiden käyttäjille – ”asiakas maksaisi vain käyttämistään palveluista”
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) esittää taksiliikenteen lupa- ja määräsäännöstelystä luopumista sekä säännösten karsimisesta. Koko tilaisuus. Video: Marko Sorsa
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat