Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Kriittisiä ajatuksia tämä herättää” – Hallituksen työllistämisuudistukset epäilyttävät työttömien järjestössä

Keskusjärjestöissä hallituksen keinot työn vastaanottamiseen liittyvien kannustinloukkujen purkamiseksi herättivät tuoreeltaan niin epäilyksiä kuin kiitostakin.

Politiikka
 
Ministeri Lindström esitteli hallituksen työllisyyspakettia
Ministeri Lindström esitteli hallituksen työllisyyspakettia

Hallitus esitteli maanantaina keinoja, joilla se pyrkii poistamaan työn vastaanottamiseen liittyviä kannustinloukkuja. Työttömien Valtakunnallisessa Yhteistoimintajärjestössä TVY:ssä hallituksen esitys ei vakuuta.

”Kriittisiä ajatuksia tämä herättää, ja laimealta tämä paketti tuntuu muutenkin”, TVY:n toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski sanoo.

Esityksestä käy selväksi, että jatkossa hallitus suuntaisi palkkatukea nykyistä enemmän pitkäaikaistyöttömyyden ennaltaehkäisyyn. Se tarkoittaisi samalla palkkatuen vähenemistä kolmannen sektorin työpaikoilta. Haapakosken mukaan se on esityksen suurin ongelma.

”Pidempään työttömänä olleille kolmannen sektorin työt ovat käytännössä olleet ainoa keino päästä takaisin työelämään kiinni. Nyt painopiste tunnutaan siirtävän vain niihin, jotka ovat olleet työttöminä suhteellisen vähän aikaa”, Haapakoski sanoo.

Hallitus esittää myös, että työttömän olisi jatkossa otettava kokoaikatyö vastaan, vaikka sen palkka olisi työttömyyskorvausta pienempi.

”Vaikea nähdä, missä tilanteissa tämä toteutuisi, kun tuet ovat jo nyt varsin pieniä. Koskisiko se ansiosidonnaisella työttömyysturvalla olevia vai keitä?”, Haapakoski ihmettelee.

Esitys työttömyyskorvausta pienemmästä palkasta ihmetyttää myös TVY:n varapuheenjohtaja Lea Valliusta.

”Jo nyt monet työttömät tarvitsevat esimerkiksi erilaisia sosiaalitukia tullakseen toimeen. Mielestäni työn mielekkyys tulee ensisijaisesti siitä, että siitä saa myös toimeentulon. Jos työnteon lisäksi joutuu hakemaan kuitenkin sosiaalitukia, niin on vaikea nähdä, että se olisi enää kovin mielekästä työntekoa”, Vallius sanoo.

Valliusta epäilyttää myös esityksessä se, että työttömän olisi raportoitava työnhaustaan nykyistä tiuhemmin.

”Ei tämä ole ollut koskaan ongelma. Mitä olen nähnyt ja kuullut, niin kyllä työttömät yleensä ovat hyvin aktiivisia työnhaussaan”, Vallius sanoo.

Valliuksen mukaan ongelmallista on erityisesti se, mihin työttömät työnhaustaan raportoisivat.

”TE-toimistoissa on muutenkin vähän väkeä. Henkilökohtaisille tapaamisille tai työhönohjaukselle ei tahdo löytyä aikaa. Pitääkö näiden virkailijoiden ruveta jatkossa seuraamaan vielä aiempaa enemmän tätä työnhakijoiden hakuaktiivisuutta ja käyttää aikaansa siis myös siihen?”, Vallius sanoo.

Jatkossa työttömän olisi myös otettava vastaan töitä myös oman alansa ulkopuolelta heti työttömyyden alkaessa, mikäli hänelle sellaista tarjottaisiin. Aiemmin työttömän ammattisuoja on ollut kolme kuukautta. Muutosta ammattisuojaan ei voi Haapakosken mukaan pitää kovin merkittävänä.

”Nykyinen kolmen kuukauden suoja-aika ei ole sekään pitkä aika, joten muutos ei ole suuri”, hän sanoo.

Yhden positiivisen asian Haapakoski hallituksen esityksestä sentään löytää:

”Liikkuvuusavustus on hyvä linjaus. Se, että kahden kuukauden työttömyysturvan voisi jatkossa käyttää siihen, että hakeutuu töiden perässä toiselle paikkakunnalle. Useinhan se on se ongelma, että ne työt eivät ole siellä työttömän asuinpaikalla vaan jossain muualla”, Haapakoski sanoo.

Keskusjärjestöissä oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps) maanantaina esittelemät hallituksen keinot työn vastaanottamiseen liittyvien kannustinloukkujen purkamiseksi herättivät tuoreeltaan niin epäilyksiä kuin kiitostakin.

STTK:n mukaan esitetyt tiukennukset ja sanktioiden lisääminen eivät ole tarkoituksenmukainen ja oikea tapa työttömyyden parantamiseksi, sillä työmarkkinoiden suurin ongelma on työpaikkojen puute.

”Ei myöskään ole tasapuolista, että työnhakijat, joilla on auto käytössään, velvoitetaan vastaanottamaan työtä yhä kauempaa”, STTK:n eläke- ja sosiaaliturva-asioiden asiantuntija Samppa Koskela toteaa järjestön tiedotteessa.

”Työttömyysturvan ehtojen kiristäminen entisestään ei nykyisessä työllisyystilanteessa synnytä yhtään uutta työpaikkaa”, SAK:n työelämäasioiden johtaja Saana Siekkinen sanoo järjestön tiedotteessa.

Korkeakoulutettujen Akavassa hallituksen esitys nähtiin positiivisemmassa valossa.

”Akava pitää perusteltuna hallituksen esitystä työttömyysturvan aktivoinnista siten, että se tukisi jatkossa työn löytämistä ja yrittäjäksi ryhtymistä”, järjestön tiedotteessa todetaan.

Työnhakijalle olisi Akavan mukaan saatava kuitenkin enemmän mahdollisuuksia omaan aktiivisuuteen, kuten opiskeluun työttömyysturvalla.

Suomen yrittäjissä tyytyväisyyttä herättivät erityisesti suunnitelmat käyttää valtion rahoittamaa työttömyysturvaa jatkossa myös työttömän starttirahaan ja yritysten palkkatukeen.

”Starttirahan ja palkkatuen rahoituksen osittainen siirtäminen budjetin ulkopuolelle takaa sen, että rahaa pitäisi riittää myös vuoden lopulla. Tämä on hyvä asia”, työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén sanoo tiedotteessa.

Seppo Solmela
Työttömien Valtakunnallisessa Yhteistoimintajärjestössä hallituksen esittämät uudistukset työllistämiskeinoihin saavat vain vähän kiitosta.
Työttömien Valtakunnallisessa Yhteistoimintajärjestössä hallituksen esittämät uudistukset työllistämiskeinoihin saavat vain vähän kiitosta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat