Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perussuomalaiset vastustaa myös Bernerin esitystä teiden yhtiöittämisestä – vihreiden Niinistö kuvaa ehdotusta vaaralliseksi

Politiikka
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho sanoo, että istuva hallitus ei ministeri Anne Bernerin esittämää väyläuudistusta toteuta.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho sanoo, että istuva hallitus ei ministeri Anne Bernerin esittämää väyläuudistusta toteuta. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Liikenneministeri Anne Bernerin (kesk) kaavailema väylien yhtiöittämishanke saa tyrmäyksen hallituskumppani perussuomalaisilta.

Berner ehdotti maanantaina valtion omistamille teille, raiteille ja vesiväylille omaa yhtiötä. Tiet omistaisi Valtion väyläyhtiö ja käytöstä maksaisivat väylien kuluttajat. Valtion liikenneverkkoyhtiö rahoittaisi toimintansa pääasiassa liikenneverkon käyttöön perustuvilla asiakasmaksuilla, joilla korvattaisiin osa liikenteen nykyisistä veroista ja maksuista.

Berner: Käyttömaksuja ei kerätä seurantalaitteilla eikä tietulleilla
Berner: Käyttömaksuja ei kerätä seurantalaitteilla eikä tietulleilla

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho sanoo, että istuva hallitus ei uudistusta toteuta.

”Uudistus vaatisi hallituspuolueiden yksimielisyyden. En pidä realistisena, että tämän vaalikauden aikana uudistus etenisi. Ainakaan sillä ei ole perussuomalaisten tukea.”

”Ei näin isoa asiaa voi kuvitella toteutettavaksi hallitusohjelman ulkopuolelta. Tällainen valtava uudistus vaatii myös kansalaisten vaaleissa antaman mandaatin”, Terho sanoo.

Terho painottaa, että hallituksessa on sovittu vain hankkeen selvittelystä, ei muusta.

”Olemme kuitanneet vain sen, että selvityksen voi tehdä. Ei ole luvattu, että hanke voisi toteutua jo tällä vaalikaudella tai että asiaa vietäisiin ylipäänsä eteenpäin. Kyllä meillä on vahvoja epäilyksiä siihen, että tieverkostostosta tehtäisiin rahanteon väline.”

Jo aiemmin maanantaina perussuomalaiset tyrmäsi Bernerin myöskin maanantaina esittelemän uudistuksen taksilupien vapauttamisesta (lue uutinen aiheesta tästä).

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen vahvistaa, että kehysriihessä on sovittu väylähankkeen selvittelystä, mutta sisältö jäi auki. Berner on Vanhasen mukaan kuitenkin eduskunnassa kaavailujaan jo esitellyt.

”Hanke on yhä hyvin keskeneräi

Matti Vanhanen
Matti Vanhanen

nen. Tätä valmistellaan nyt syksyyn 2017 asti.”

Vanhanen korostaa, että väylien rahoitus pitää irrottaa budjettikehyksistä EU:n talouskurivaateiden vuoksi.

”Isot infrainvestoinnit törmäävät nyt EU:n alijäämärajoihin. Yhtiöittäminen voisi houkuttaa hankkeille myös yksityistä rahaa.”

Vanhanen myöntää, että tiemaksut ovat uudistuksessa poliittisesti hankala asia.

”Pitää löytää keino kerätä liikenteen käyttäjiltä pari miljardia euroa tavalla, joka on kansalaisten hyväksyttävissä. Yle-veron tapainen maksu voisi olla mahdollinen”, Vanhanen hahmottaa.

”Pitää myös vakuuttaa kansalaiset siitä, että liikenteestä kerättäviä ajoneuvo- ja polttoaineveroja samanaikaisesti kevennetään.”

Vanhanen rauhoittelee pelkoja kaavaillusta väyläyhtiöstä. Caruna-ilmiötä ei infrayhtiössä nähdä.

”Kyseessä olisi valtion sataprosenttisesti omistama yhtiö, jonka tehtävänä ei ole hakea isoa tuottoa. Esimerkiksi Finnavia olisi tässä hyvä vertailukohde.”

Kokoomus suhtautuu puolueen eduskuntaryhmän varapuheenjohtajan Outi Mäkelän mukaan uudistushankkeeseen periaatteessa myönteisesti. Ryhmässä ei kaavailuja ole vielä käsitelty.

Outi Mäkelä
Outi Mäkelä

”Varmasti keskustelua herättää ainakin taksialan sääntely. Kokoomuksessa emme ole kuitenkaan niin jyrkkiä ja ehdottomia kuin perussuomalaiset. Asiasta pitää keskustella nyt ensin hallituksen sisällä. Perussuomalaiset tuntuvat olevan tässä aika hakauksissa.”

Mäkelän mukaan täysin auki on, miten väylähankkeiden yhtiöittäminen ja rahoitus vastedes toteutuu.

”Se menee nyt selvitykseen. Jos infraa ruvetaan yhtiöittämään, kyllä se tarkoittaa, että käytännössä jonkinlaiset tiemaksut tulevat. Ruuhkamaksuihin moni kokoomuksessa on suhtautunut kielteisesti. Jos kyse olisi jonkinlaisesta koko maata koskevasta tietullista, tilanne voi olla eri. ”

”Myönteistä on, että esityksessä on tuotu rohkeasti uutta ajattelumallia. Ei Suomi voi jämähtää, vaan meidän täytyy purkaa sääntelyä ja lisätä joustavuutta”, Mäkelä painottaa.

Oppositiossa vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö leimaa uudistuksen jopa vaaralliseksi.

Ville Niinistö
Ville Niinistö

”Ehdotus on vaarallinen. Siinä moni asia voi mennä pieleen. Jo Solidiumissa on nähty, että valtion omaisuutta on sijoitettu tavalla, joka ei ole palvellut yhteiskunnan kokonaisetua. Solidiumia ei ole myöskään kyetty poliittisesti ohjaamaan.”

Niinistön mukaan hallituksen pitäisi vetää yhtiöittämiskaavailu ”äkkiä pois”.

”Ehdotus on hölmö tapa yrittää vähentää valtion kehysmenoja. Sitä paitsi, kun toiminta on kerran yhtiöitetty, yhtiötä voi ryhtyä pilkkomaan ja myymään siitä osia ulos”, hän lisää.

Berner tyynnytteli hallituksen riittaa taksilupien vapauttamisesta
Berner tyynnytteli hallituksen riittaa taksilupien vapauttamisesta
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat