Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä HS:lle: Perussuomalaisten tyrmäämistä liikenne­hankkeista sovittu kehysriihessä

Perussuomalaiset jatkaa Bernerin menettelyn kummastelua: ”Hallituksen toimintatavoissa olisi petrattavaa”, sanoo puoluesihteeri Slunga-Poutsalo.

Politiikka
 
Markus Jokela / HS
Pääministeri Juha Sipilä valtioneuvoston linnassa.
Pääministeri Juha Sipilä valtioneuvoston linnassa. Kuva: Markus Jokela / HS

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan hallitus on sopinut väyläinfrastruktuurin yhtiöittämisen selvittämisestä kehysriihessä.

HS:n haltuunsa saaman kehysriihen pöytäkirjaotteen tarkka kirjaus on seuraava: ”Päätetään, että liikenne- ja viestintäministerin johdolla valmistellaan esitys liikenneverkon kehittämiseksi liiketaloudellisesti. Esitys tulee laatia siten, että tarvittavat päätökset voidaan tehdä toiminnan käynnistämiseksi vuoden 2018 alussa”.

Perussuomalaiset torjuivat sekä taksiliikennettä että väyläinfrastruktuurin yhtiöittämistä koskevat uudistukset maanantaina sen jälkeen, kun liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) oli ne esitellyt.

Sipilän mukaan väyläinfrastruktuuriasiassa ei kuitenkaan ole mitään epäselvää.

”Bernerillä on täysi tukeni, satakymmenen prosenttia.”

”Kehysriihessä päätettiin yhdessä pari viikkoa sitten, että mennään seuraavaan vaiheeseen ja jatketaan asioiden selvittelyä. Kyse ei missään tapauksessa ole hallituksen päätöksistä.”

Taksiliikenteen vapauttamisesta on sovittu, että asia voi lähteä lausuntokierrokselle ministeri Bernerin esityksenä, mutta vapauttamisesta ei ole hallituksessa yhteisesti sovittu.

Sipilä sanoo hallituksen toivovan molemmista uudistuksista poikkeuksellisen laajaa julkista keskustelua.

”Lausuntokierroksen aikana on hyvä käydä laaja kansalaiskeskustelu, ja sen jälkeen hallitus tekee päätöksiä. Ei tässä ole nyt mitään ihmeellistä ja dramaattista, eikä asiassa ole riitaa. Perussuomalaiset on nostanut esiin ongelmia, emmekä ole vielä päättäneet, miten liikennekaariuudistuksessa toimitaan. Mahdollisuuksia on useita.”

Taksikilpailun vapauttaminen on Sipilän mukaan vain hyvin pieni osa liikennekaaren kokonaisuutta ja sen toteuttamiseksi on olemassa useampikin vaihtoehto.

”Viimeksi lauantaina keskustelin asiasta Timo Soinin kanssa.”

Sekä väyläinfrastruktuurin yhtiöittäminen että taksikilpailun vapauttaminen tulevat Sipilän mukaan viemään Suomea aivan Euroopan huipulle niin infrastruktuurin rahoittamisen kuin digitalisaation hyödyntämisen suhteen.

”Liikennekaari ei ole helppo asia. Se on aivan huikea uudistus, ja olen sataprosenttisen varma, että jos joku niin ministeri Berner pystyy sen myös toteuttamaan.”

Perussuomalaiset jatkoivat Bernerin menettelyn arvostelua tiistaina. Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon mukaan hallituksen toimintatavoissa olisi petrattavaa.

Hallituksen keskustalähteistä vakuutetaan, että Berner olisi kertonut suunnitelmistaan jo ennalta perussuomalaisten ministeriryhmälle sekä eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokuntaa johtavalle Ari Jaloselle (ps).

Lähteiden mukaan perussuomalaisten ministeriryhmä olisi saanut Berneriltä esityksen aineiston myös kirjallisena jo etukäteen. Liikennepaketista olisi niin ikään sovittu aiemmin kehysriihessä.

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Riikka Slunga-Poutsalo
Riikka Slunga-Poutsalo

Slunga-Poutsalon mukaan puolueen eduskuntaryhmä ei ole käsitellyt asiaa. Ministeriryhmä sai Berneriltä viime viikon lopulla uudistuksesta vain verbaalisen esityksen.

”Itse en ole nähnyt uudistuksista mitään kirjallista esitystä ennen eilistä päivää. Hallitusohjelmassa ei tämän tasoisen mittakaavan uudistuksesta ole myöskään sovittu. ”

”Kyllähän ministerit voivat ideoida ja tehdä esityksiä. Minulla on ollut käsitys, että esityksistä käytäisiin hallituksen sisällä kuitenkin keskustelu, ennen kuin niitä lähdetään viemään eteenpäin”, hän lisää.

HS ei ole ole tavoittanut Jalosta kommentoimaan keskustelujaan Bernerin kanssa.

Slunga-Poutsalo ei kuitenkaan arvostele Berneriä epäreilusta käytöksestä. ”Hallituksen toimintatavoissa voisi olla kyllä jotain petrattavaa, mutta eiköhän tästä eteenpäin päästä.”

”Ministeriryhmä ja minä olisimme halunneet nähdä esitykset etukäteen. Se ei ollut minusta kohtuuton vaatimus.”

”Myös eduskuntaryhmä olisi halunnut keskustella esityksistä, ennen kuin ne lähtevät lausuntokierroksille, koska hallitusohjelmassa ei ole sovittu näin mittavasta muutoksesta”, hän lisää.

Slunga-Poutsalo ei lähde ennakoimaan, kuopataanko esitykset mahdollisesti kokonaan.

”Kun kerran ministeri on lähettänyt esitykset lausuntokierroksella, katsotaan nyt lausunnot läpi ja käsitellään asia sitten siinä konklaavissa, jolle tämä olisi alunperinkin kuulunut, eli hallituksen pöydän ääressä ja sen jälkeen eduskuntaryhmissä.”

”Esitetyssä muodossa kaavaillut uudistukset eivät meille kuitenkaan käy.”

Taksiliikenteen ja tieliikenneverkoston yhtiöitys ovat Slunga-Poutsalon mukaan niin isoja uudistuksia, että niistä pitää käydä ensin myös puolueen sisällä kunnollinen keskustelu.

”Suomi on laaja maa. Se mikä toimii kehäkolmosen sisäpuolella taksiliikenteessä, ei toimi enää Kainuun korvessa.”

”Taksiliikenteessä on varmasti monta asiaa, jota voidaan helpottaa byrokratiaa purkamalla. Taksiliikenteen vapauttaminen kokonaan ei ole kyllä linjauksiamme tukeva.”

Väylien yhtiöittämishankkeessa puoluetta tökkivät erityisesti kaavaillut asiakasmaksut ja maksujen keruuperiaatteet. Myös aikataulukaavailut hämmentävät.

”Esitys on vielä aika villi. Jos tieverkon käytöstä tulee käyttäjälle maksu, ei tällainen uudistus näin nopealla aikataululla, ihan heittämällä voi edetä. Siitä pitää käydä eri puolueissa ensin perusteellinen keskustelu”, Slunga-Poutsalo sanoo.

Berner haluaa taksien ottavan asiakkaita lennosta
Berner haluaa taksien ottavan asiakkaita lennosta
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) lupaa, että hallituksen suunnitelmat helpottaisivat kuluttajien arkea. Esimerkiksi taksin saamisen lennosta pitäisi olla helpompaa. Autoiljan puolestaan pitäisi itse saada päättää omista kuljetuksistaan.

Oikaisu kello 14.30: Sipilän mukaan hallitus on sopinut vain väyläinfrastruktuurin yhtiöittämisen selvittämisestä kehysriihessä. Taksiliikenteen vapauttamisesta ei ole sovittu hallituksessa, toisin kuin jutussa aluksi kirjoitettiin.

Antti Aimo-Koivisto
Pääministeri Juha Sipilä (kesk).
Pääministeri Juha Sipilä (kesk).
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat