Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailukykysopimus teki hallituksesta ay-liikkeen vangin

Hallituksen on lähes mahdotonta tehdä mitään ay-liikettä raivostuttavaa etenkään työelämän sääntelyssä, jos se haluaa kilpailukykysopimuksen, kirjoittaa kommentissaan HS:n politiikan toimittaja Teemu Luukka.

Politiikka
 

Ammattiliitto Pron tiistaina julkaisema uhkaus oli odotettu ulostulo. Pro uhkasi jäädä ulos kilpailukykysopimuksesta, jos hallitus toteuttaa ilmaisen työnäytekokeilun.

Oli vain ajan kysymys, milloin jokin ammattiliitto vetää herneen nenään jostakin hallituksen sanomisesta, aikeesta tai esityksestä nyt kun liitot neuvottelevat kilpailukykysopimuksesta.

Liitot tietävät hyvin, että hallitus haluaa kilpailukykysopimuksen (kiky) lähes hinnalla millä hyvänsä. Se on sosiaali- ja terveysuudistuksen (sote) ohella hallituksen suurin yksittäinen hanke.

Hallituksen on lähes mahdotonta tehdä mitään ay-liikettä raivostuttavaa etenkään työelämän sääntelyssä, jos se haluaa kilpailukykysopimuksen, joka on jo lähtökohdiltaan erittäin vaikea toteuttaa.

Ay-liikkeen näkemyksen mukaan hallitus ei saa kilpailukysopimuksen lisäksi enää heikentää työelämän säännöksiä muuten kuin yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Ei olisi ihme, vaikka yksi sun toinen liitto ilmoittaisi, millä ehdoilla ne suostuvat allekirjoittamaan sopimuksen. Edessä voi olla kilpalaulanta, joka luhistaa sopimuksen.

Voi olla, että myös työnantajapuolella innostutaan esittämään ehtoja hallitukselle. Metsäteollisuus on jo omansa esittänyt, mutta vaateet ovat kohdistuneet lähinnä ay-liikkeeseen.

Pro ilmoitti tiistaina sanatarkasti, että ”Sipilän hallituksen kannattaa siivota esityksistään työttömien työnäyte ja työttömyyskorvausta alemman palkkatyön vastaanottaminen, jos Pro halutaan toukokuun lopussa mukaan kiky-sopimukseen”. Se on siis uhkaus kaataa sopimus, jos hallitus ei tottele Prota.

Ilman Prota kilpailukykysopimus tuskin syntyy. Liittojen pitää soveltaa parhaillaan sopimuksen yksityiskohtia noin kolmeensataan sopimukseen 31. toukokuuta mennessä.

Prolla on 90 000 työelämässä olevaa jäsentä, mutta sen merkitys on jäsenmäärää suurempi, sillä se neuvottelee näistä kolmestasadasta sopimuksesta 60 sopimusta. Työnantaja haluaa nämä kansantaloudelle tärkeillä vientisektoreilla työskentelevät ihmiset työrauhan takaamaan sopimukseen.

Kilpailukykysopimus on tehnyt hallituksesta ay-liikkeen vangin ainakin työelämän kysymyksissä. Kilpailukykysopimuksella uhkailu on tehokas tapa vaikuttaa hallitukseen, sillä se ei maksa liiton jäsenille mitään toisin kuin lakot.

Jo nyt sopimuksen ulkopuolelle jääneellä kuljetusalaa edustavalla AKT:lla tätä korttia ei ole.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat