Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori pitää hallituskiistaa työtapaturmana: ”Sipilän pitää purkaa tilanne”

Politiikka
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Historiantutkija Markku Jokisipilä.
Historiantutkija Markku Jokisipilä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Hallituksen liikennekiistan taustalla on työtapaturma ja informaatiokatkos, arvioi Turun yliopiston eduskuntatutkimuskeskuksen johtaja, professori Markku Jokisipilä.

”Kyllä tässä jonkinlainen työtapaturma on tapahtunut jo hallitusohjelmaneuvotteluissa, ja ehkä myös informaatiokatkos. Hallitusryhmien näkemyksiä asioista ei ole kylliksi koordinoitu.”

Kiista puhkesi keskustalaisen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin maanantaina esittelemästä liikennekaarihankkeesta. Bernerin johdolla valmistellun ehdotuksen mukaan Suomen tiet ja väylät yhtiöitettäisiin. Taksiliikenteen sääntelyyn tulisi huomattavia höllennyksiä. Aiheesta lisää tässä jutussa.

Hallituspuolue perussuomalaiset tyrmäsi ehdotuksen tuoreeltaan.

Jokisipilän mukaan pääministeri Juha Sipilän (kesk) pitää nyt rauhoittaa tilanne.

”Pääministeriin tämä kilpistyy. Hänenhän tämä tilanne on jotenkin purettava. Sipilän täytyy koordinoida keskusta ja perussuomalaiset samalle sivulle.”

Perussuomalaiset ovat olleet tyytymättömiä myös siihen, kuinka uudistuksesta on hallituksen sisällä kerrottu ennen Bernerin maanantaista ulostuloa. Aiheesta lisää tässä jutussa.

Liikenne- ja viestintäministeri Berner koettelee Jokisipilän mukaan toiminnallaan myös rajusti totuttuja käytäntöjä.

”Se (Bernerin toiminta) on kieltämättä aikamoinen irtiotto totutusta ideologiasta, jolla liikenneasioita on hoidettu.”

”Kyllä tämän kokoluokan uudistus pitäisi käsitellä läpikotaisin jo silloin, kun hallitusohjelmaa kirjoitetaan. Siinä vaiheessa tulisi myös varmistaa, että kaikki hallitukseen osallistuvat ryhmät seisovat myös uudistusten takana”, Jokisipilä arvioi.

”Jos hallitus ryhtyy ajamaan jotain keskeistä uudistusta ja paljastuu, että hallituksen sisällä on täysin eri käsityksiä siitä, mitä hallitusohjelman kirjauksissa on tarkoitettu, hallitusneuvotteluprosessi ja ohjelman kirjaaminen ovat kyllä jossain määrin epäonnistuneet.”

Hallitusohjelmien kirjaukset jäävät Jokisipilän mukaan perinteisesti ympäripyöreiksi.

”Ne jäävät odottamaan täsmällistä tulkintaansa ja lainvalmisteluvaihetta, jolloin kirjaukset saavat lopullisen konkreettisen muotonsa. ”

”Hallitusneuvotteluvaihteessa tähdätään kuitenkin siihen, että neuvotteluihin osallistuvilla poliittisilla ryhmillä on mahdollisimman täsmällinen ja samanlainen käsitys ison linjan uudistuksista.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat