Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myös Jyty antoi pakit uudelle palkansaaja­järjestölle

SAK:n ja STTK:n yhteenliittymä on herättänyt liitoissa kysymyksiä puoluepoliittisista kytkyistä.

Politiikka
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Jyty jää STTK:n jäsenliitoksi.
Jyty jää STTK:n jäsenliitoksi. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Jälleen yksi ammattiliitto vetäytyy hankkeesta, jonka tarkoituksena on muodostaa Suomeen uusi palkansaajakeskusjärjestö.

Keskiviikkona vetäytymisestään ilmoitti Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty, jonka liittohallitus päätti yksimielisesti, että Jyty ei jatka mukana mukana Uusi keskusjärjestö -hankkeessa.

Uuden keskusjärjestön alkuperäisenä tavoitteena oli yhdistää SAK ja STTK kaikkiaan 1,7 miljoonan jäsenen jättijärjestöksi. Viime aikoina etenkin STTK-laiset liitot ovat alkaneet epäröidä, ja isoja liittoja on jäänyt pois kyydistä.

Ennen Jytyä vetäytymisestään ovat ilmoittaneet muun muassa terveys- ja sosiaalialan työntekijöiden liitto Tehy ja valtion työntekijöiden liitto Pardia.

Uusi keskusjärjestö -hankkeen ohjausryhmä päättikin viikko sitten, että hankkeessa otetaan aikalisä. Liittojen piti 1. kesäkuuta allekirjoittaa aiesopimus uuden palkansaajajärjestön perustamisesta, mutta nyt ne tuolloin vasta arvioivat tilannetta ja hankkeen etenemistä.

Jos paljon liittoja jää pois, uuden järjestön budjetti ja säännöt joudutaan arvioimaan uudelleen. Tarkoitus oli, että uusi järjestö aloittaisi 2017 alussa.

Monet STTK-laiset liitot ovat ilmaisseet huolensa uuden keskusjärjestön puoluepoliittisista kytkyistä. SAK-laisella ammattiyhdistysliikkeellä on läheiset suhteet Sdp:hen ja vasemmistoliittoon.

Jytykään ei tee poikkeusta. Liiton puheenjohtaja Maija Pihlajamäki sanoo liiton tiedotteessa, että Jytyssä ei oltu täysin vakuuttuneita uuden järjestön puoluepoliittisesta sitoutumattomuudesta eikä myöskään siitä, että järjestöstä olisi tullut toimintatavoiltaan uusi.

Pihlajamäen mukaan kysymyksiä on herättänyt lisäksi se, kuuluuko uudessa keskusjärjestössä riittävästi myös julkisen sektorin ääni sekä kaikkien toimialojen ja eri kokoisten liittojen ääni.

Jyty jää STTK:n jäsenliitoksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat