Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp haluaa valtion omistusstrategian kaikkien puolueiden valmisteluun

Solidiumin toimintaa muutettava, pk-yrityksille vientiapua, Sdp:n sinivalkoisen omistamisen ohjelma linjaa

Politiikka
 
Markku Ulander / HS
Antti Rinne ja Lauri Ihalainen.
Antti Rinne ja Lauri Ihalainen. Kuva: Markku Ulander / HS

Sdp ehdottaa, että valtion omistajapolitiikan strategia tulisi laatia parlamentaarisesti kaikkien puolueiden kesken yhdessä, koska omistusten strategiset päätökset ovat yli vaalikauden pituisia.

Hallitusten tehtäviksi jäisi kullakin hallituskaudella konkreettisten toimien tekeminen, Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne linjasi.

Muina ehdotuksina Sdp ehdottaa muun muassa valtion omistajuusyhtiö Solidiumin toiminnan muuttamista niin, että se toimisi omistamiensa yhtiöiden hallituksissa nykyistä aktiivisemmin ja että sen yhteistyö valtion omistajaohjausyksikön kanssa järjesteltäisiin uuteen uskoon.

Pienten ja keskisuurten yhtiöiden vientiä avustamaan Sdp haluaisi perustaa uuden kumppanuusyhtiön jo olevien vientitukiorganisaatioiden lisäksi.

Sdp julkisti keskiviikkona oman valtion omistajuutta koskevan ”Sdp:n sinivalkoisen omistamisen ohjelman”.

Puolueen puheenjohtaja Antti Rinne kertoi puolueen tavoitteena valtion omistajapolitiikassa olevan se, että valtio toimisi aktiivisena yrittäjähenkisenä toimijana.

Puolueen linjauksen mukaan valtion omistajapolitiikan strategisista linjauksista tulisi sopia kaikkien puolueiden kesken, koska linjausten vaikutukset ovat yli vaalikauden kestäviä.

Hallitusten tehtäväksi jäisi tällöin konkreettisista toimista päättäminen hallituskauden aikana, Rinne kertoi eduskunnan Pikkuparlamentissa keskiviikkona.

Sinivalkoisen omistamisen ohjelmaa valmistelleen kansanedustaja Lauri Ihalaisen mukaan Sdp:n pontimena oli valtionyhtiökeskustelun aloittaminen hyvissä ajoin, ennen kuin hallitus tuo 17. toukokuuta eduskuntaan oman esityksen valtion omistajapolitiikasta.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus on luvannut julkistaa valtion omistajapoliittiset linjauksensa jo monta kertaa, mutta kiireellisemmät työt ovat viivyttäneet myös omistajaohjauksesta vastaavan pääministeri Sipilän aikataulua.

Viimeisimmän tiedon mukaan hallituksen tulisi julkistaa valtion omistajapoliittisia linjauksiaan ennen vappua.

Ihalaisen mukaan Sdp haluaa omalla ohjelmallaan korostaa pidemmän aikavälin elinkeinopolitiikan toteuttamista omistajapolitiikassa.

”Toinen rooli valtion omistamisella on luoda edellytyksiä investoinneille ja viennille.”

”Olemme halunneet viestiä ohjelmassa myös sitä, että ei haluta vain puolustaa olemassaolevaa”, Ihalainen lisäsi.

Ihalaisen mukaan Sdpn mukaan valtiolla voisi olla erilaisten megatrendien hyödyntämisessä tärkeä rooli.

” Ei myydä kappaleita tavaraa, vaan on vietävä kokonaisia konsepteja”, Ihalainen selitti viennin muutosta.

Sdp:n ohjelman mukaan valtion tehtävä voisi vaihdella tilanteen mukaan niin että se olisi toisaalla pitkäaikainen ankkuriomistaja ja toisaalla ”siltaomistaja”, joka auttaisi yhtiöitä vaikka ennen pörssilistautumista

”Valtio voi luopua tai vähentää omistuksiaan ellei se omistusstrategian kannalta ole tarpeen”, Ihalainen linjasi.

Valtion omistajajayhtiö Solidiumin toimintaa Sdp haluaisi muuttaa niin, että Solidium puuttuisi nykyistä aktiivisemmin yhtiön johtamiseen hallitustyöskentelyssä.

”Omistajuus merkitsee myös aktiivisuutta. Ruotsalaiset ovat tässä tosi taitavia. Meidän ei pidä olla sinisilmäisiä, vaikka sinivalkoista pääomaa tässä hoidetaan”, Ihalainen selitti Sdp:n aktiivisen omistajuuden tavoitetta.

Osasta Solidiumin yhtiöistä tai omistusosuuksista voi Sdp:n mukaan luopua elinkeinopoliittisin perustein.

Toisaalta esimerkiksi isojen teknologiayritysten omistamisen säilyminen valtion käsissä on tärkeää jo niitä palvelevien tuotantoketjujen työllisyyden kannalta, Rinne muistutti.

Solidiumin toimintoja Sdp muuttaisi ,yös niin, että valtion omistajaohjausyksikön ja Solidiumin työnjakoa järkeistettäisiin.

Esimerkiksi Solidiumin analyytikkoja tulisi voida käyttää valtion omistajaohjausyksikössä, Rinne selitti.

Solidium omistaa nykyisin 12 pörssiyhtiön osakkeita vajaan seitsemän miljardin euron arvosta. Sen tarpeellisuudesta ja tehtävistä on käyty kevään aikana julkista keskustelua.

Pienten ja keskisuurten ja kasvuyritysten tukeen Sdp esittää pk-yritysten tueksi avustajayhtiötä, joka auttaa viennin palveluissa ja pääsyssä kansainvälisessä markkinoille.

Esimerkkinä Ihalainen mainitsi Ranskassa käytössä olevan kumppanuusyhtiömallin, jonka puheenjohtaja Antti Rinne oli löytänyt.

Ylimmän johdon palkat ja palkitseminen ovat Ihalaisen mukaan alkaneet jo ”vähän irrota todellisuudesta”.

Siksi Sdp:n ehdotus on, että ylimmän johdon palkitsemisen kriteerit olisi päätettävä yhtiökokouksissa, ja erorahoja olisi syytä kohtuullistuttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat