Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus pyörsi aikeensa: työsuhteen määräaikaisuus pitää vastakin perustella – poikkeuksena pitkäaikaistyöttömät

Alkuperäinen esitys sai kritiikkiä muun muassa ammattiliitto Prolta, jonka mielestä hallitus heikentää työsuhdeturvaa.

Politiikka
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Työpaikkahaastattelu meneillään.
Työpaikkahaastattelu meneillään. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Hallitus perääntyy osittain aikeissaan sallia määräaikaiset työsuhteet ilman eri perustetta. Lakiesitystä muutetaan todennäköisesti niin, että tällaisia määräaikaisuuksia voisi tarjota vain pitkään työttöminä olleille.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle Uutiset.

Hallitusneuvos Tarja Kröger työ- ja elinkeinoministeriöstä vahvistaa HS:lle, että ministeriö on tehnyt lakiesitykseen muutoksia lausuntokierroksen jälkeen ja aikoo esitellä ne perjantaina asiaa pohtineelle kolmikantaiselle työryhmälle.

Krögerin mukaan yhtenä ajatuksena on muuttaa esitystä niin, että määräaikaisen työsuhteen voisi tehdä ilman perusteltua syytä silloin, jos työntekijä on pitkäaikaistyötön. Tällaisiksi lasketaan työntekijät, jotka ovat etsineet työtä vähintään vuoden ajan.

Esitys kuuluu työsopimuslain muutoksiin, jotka hallitus aikoo tuoda eduskuntaan vielä tänä keväänä.

Etenkin työntekijäjärjestöt suhtautuivat muutosesityksiin nihkeästi lausuntokierroksella. Tämä on saanut hallituksen varovaiseksi, sillä liitot neuvottelevat parhaillaan kilpailukykysopimuksen soveltamisesta eri alojen työehtosopimuksissa.

Viimeksi hallituksen esitys työttömien ilmaisesta työnäytteestä sai liittoja takajaloilleen. Muun muassa ammattiliitto Pro uhkasi, että se jää ulos kilpailukykysopimuksesta, jos hallitus vie työnäyteideaansa eteenpäin.

Pron lausunto työsopimuslain muutoksesta on sekin hyvin kriittinen. Liiton mukaan muutokset tarkoittavat tosiasiassa merkittäviä ja pysyviä heikennyksiä työntekijöiden työsuhdeturvaan.

Hallitus aikoo muuttaa työsopimuslakia myös niin, että työntekijän koeaikaa pidennettäisiin neljästä kuukaudesta kuuteen kuukauteen.

Lisäksi hallitus haluaa lyhentää työnantajan takaisinottovelvoitteen nykyisestä yhdeksästä kuukaudesta neljään tai kuuteen kuukauteen työsuhteen keston mukaan.

Velvoite tarkoittaa, että työnantajan on tarjottava työtä taloudellisista tai tuotannollisista syistä irtisanomalleen työntekijälle, jos yrityksessä avautuu samoja tai samankaltaisia tehtäviä.

Alun perin hallitus ajoi lakiin määräaikaisuuksien osalta muutosta, jonka mukaan yritykset olisivat voineet palkata työntekijän määräajaksi ilman mitään erityistä syytä. Tätä kutsuttiin lakiesityksessä ”työllistämissopimukseksi”.

Tällaisen työllistämissopimuksen olisi saanut tehdä enintään kolme kertaa peräkkäin niin, että määräaikaisuuksien maksimikesto olisi yksi vuosi. Sopimuksen olisi voinut tehdä vain sellaisen työntekijän kanssa, joka ei ole ollut kyseiseen yritykseen työsuhteessa kahden edellisen vuoden aikana.

Nykyisin määräaikaisuuteen vaaditaan laillinen peruste, esimerkiksi sijaisuus tai työn kausiluonteisuus.

Nykyisen lain mukaan toistuvia määräaikaisuuksia ei saa käyttää, jos niiden lukumäärä, yhteenlaskettu kesto tai niistä muodostuva kokonaisuus osoittaa, että työnantajalla onkin pysyvä työvoimatarve.

Pelkona on, että yritykset käyttävät vapaampaa määräaikaisuuksien sopimista hyväkseen ja alkavat korvata niillä toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia.

Yritysten näkökulmasta tämä voi tarkoittaa esimerkiksi pienempiä kustannuksia, jos ihmisiä joudutaan irtisanomaan.

Työntekijäjärjestöt ja muun muassa sosiaali- ja terveysministeriö kritisoivat perusteettomaan määräaikaisuuteen liittyvää lakiesitystä erityisesti siksi, että se kohdistuu naisiin ja nuoriin.

Naiset tekevät enemmän määräaikaistyötä kuin miehet. Toissa vuonna 18,5 prosenttia naispalkansaajista oli määräaikaisessa työsuhteessa, kun miehillä vastaava osuus oli 12,6 prosenttia. Yli 25-vuotiaat miehet työllistyvät naisia nopeammin vakituisiin työsuhteisiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat