Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opetusministeri: Pääsykoekirjojen pänttäämisestä pitää päästä eroon

Sanni Grahn-Laasonen lupaa toukokuun tulosneuvotteluissa patistaa yliopistoja uudistamaan pääsykokeita. Ministeri tahtoo eroon kirjojen ulkoa opiskelemisesta.

Politiikka
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Sanni Grahn-Laasonen
Sanni Grahn-Laasonen Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) lupaa jo toukokuun tulosneuvotteluissa yliopistojen kanssa ottaa yhdeksi aiheeksi opiskelijavalintojen tehostamisen. Pääsykoerumban keventämistä ovat viimeksi ehdottaneet Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen Vattin tutkijat.

Yliopistojen odotetaan sitoutuvan siihen, että valmistautumista vaativista pääsykokeista luovuttaisiin kokonaan ja tilalle tulisi kokeet, joihin ei juuri voi etukäteen päntätä lukemalla ulkoa kirjoja. Ministeri lupaa, että muutosta vauhditetaan strategisella lisärahoituksella, jota voitaisiin myös periä takaisin, jos tavoitteeseen ei päästä.

Rahoitusporkkana on määräystä soveliaampi keino ohjata valintoja, koska ne kuuluvat yliopistojen autonomiaan.

”Haluamme eroon ylimääräisistä välivuosista ja tasa-arvoa heikentävistä valmennuskursseista, vauhdittaa siirtymistä lukiosta ja ammattikoulusta korkeakouluun ja hyödyntää enemmän ylioppilastutkintoa valinnoissa”, Grahn-Laasonen luettelee.

Kokonaan välivuosia Grahn-Laasonen ei olisi poistamassa, koska ”nuorten kuuluu etsiä omaa polkuaan ja vaikka kansainvälistyä välillä ulkomailla”. Ylimääräisillä välivuosilla hän tarkoittaa juuri pitkällistä kokeisiin valmistautumista.

Pelkän yo-todistuksen perusteella pitäisi ministerin mukaan päästä yhä useammalle alalle, mutta myös myöhään heränneille eli lukion kevyemmin ottaneille tulisi jättää mahdollisuuksia.

Suomen lukiolaisten liitossa iloitaan siitä, että pääsykoerumba nousee puheenaiheeksi, koska yksittäiselle lukiolaiselle ylioppilaskevät ja jatko-opintojen pohdinta laajalla korkeakoulukentällä ovat iso urakka.

”Vattin ehdotuksessa on nostettu oikeita asioita ja ongelmia esiin”, sanoo lukiolaisten liiton koulutuspoliittinen asiantuntija Annakaisa Tikkinen.

Tikkisen mukaan pääsykokeista luopuminen voisi vähentää taktikointia, keventää muutenkin raskasta ylioppilaskevättä ja vähentää valmennuskurssien merkitystä.

Lukiolaisten liitto kannattaa ylioppilaskirjoitusten roolin kasvattamista opiskelijavalinnoissa etenkin nyt, kun ylioppilaskokeiden arvostelua on pyritty muuttamaan entistä vertailukelpoisemmaksi eri vuosina ja eri aineissa.

Myös hakukohteita voisi liiton mukaan olla nykyistä kuutta enemmän. Samoin yo-arvosanoja pitäisi voida korottaa useampaankin kertaan.

Tikkinen huomauttaa kuitenkin, että muitakin väyliä kuin ylioppilastutkinto korkeakouluihin tulisi olla. ”Tässä Vattin ehdotuksessa on sivuutettu myös ammattikoululaiset ja alan vaihtaminen”, Tikkinen huomauttaa.

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston Arenen puheenjohtaja ja yliopistossa työskennellyt Seinäjoen ammattikorkeakoulun rehtori Tapio Varmola on Vattin tutkijoiden kanssa samaa mieltä siitä, että korkeakoulujen opiskelijavalintoihin käytetään suhteettoman paljon voimavaroja.

Pääsykokeilla on Varmolan mukaan pitkä perinne ja vanhastaan kova uskottavuus.

”Ehkä joskus 2020-luvulla pääsykokeista voitaisiin luopua, mutta esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla niitä varmaan vielä pidetään tarpeellisina soveltuvuuden mittarina”, Varmola pohtii.

Ammattikorkeakoulujen uusista opiskelijoista noin neljännes tulee ammattikouluista, ja heillähän ei ylioppilastutkintoa vastaavaa koetta ole. Arvosanat ovat pikemminkin poistumassa, mikä vaikeuttaa karsintaa ilman korkeakoulun omaa koetta.

Toisaalta ammattikorkeakouluilla on Varmolan mukaan jo vahvat perinteet valintayhteistyöstä; esimerkiksi tekniikassa on yhteinen valintakoe.

Yliopistojen yhteinen yhdistys on Unifi, jota johtaa Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki. Hänkin on sitä mieltä, että ajatus pääsykokeista luopumisesta kuulostaa järkevältä. Niinimäen mukaan kaksinkertainen ja usein päällekkäinen testaus hidastaa siirtymistä työelämään ja lisää byrokratiaa. Valmennuskurssien vähentäminen toisi kaikki samalle viivalle.

”Alakohtaista harkintaa tulisi kuitenkin olla. Ylioppilaskokeitten perusteella voitaisiin valita yhä enemmän tekniikan ja matemaattis-luonnontieteellisillä aloilla, mutta ehkä terveystieteissä ja opettajankoulutuksessa tarvitaan yhä testausta ja esimerkiksi haastatteluja”, Niinimäki arvioi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat