Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taloustieteilijät tyrmäävät Sipilän hajauttamispuheet – ”On aika moneen kertaan todettu, että se ei pidä paikkaansa”

Tiiviin talouselämän hyödyt häviävät, jos ihmiset jäävät pääministerin ehdotuksen mukaisesti etäyhteyksien varaan.

Politiikka
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Juha Sipilä puhui Jyväskylässä lauantaina.
Juha Sipilä puhui Jyväskylässä lauantaina. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Tästä on kyse

Sipilä haluaa pitää koko maan asuttuna

 Pääministeri Juha Sipilä puolusti hajauttamista keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Jyväskylässä.

 Sipilä kertoi haluavansa lähteä hakemaan keskittämisen sijaan kilpailuetua hajauttamisesta: ”Uskoni siihen, että koko Suomi voidaan pitää asuttuna verrattuna Ruotsin keskittämiseen, on vahva.”

Taloustieteilijät suhtautuvat torjuvasti pääministeri Juha Sipilän (kesk) ajatuksiin, joiden mukaan Suomi voisi saada kilpailuetua keskittämisen sijaan hajauttamisesta.

Yritysten ja työvoiman kannattaa keskittyä, koska silloin niistä tulee tuottavampia, kuvailee erikoistutkija Elias Einiö Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta Vattista. Keskittymisen hidastamiselle on hänen mukaansa vaikeaa löytää taloudellisia perusteita.

”Viimeaikaiset tutkimustulokset eivät tue sellaista näkemystä”, Einiö sanoo.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtajan Mika Malirannan mukaan valtavirran taloustieteessä on poikkeuksellisen laaja yksimielisyys siitä, että keskittyminen tuo selviä hyötyjä.

”Ei tästä ole erimielisyyttä juuri ollenkaan”, Maliranta sanoo.

Toisaalta innovatiivisia yrityksiä on myös etäällä keskuksista. Turun yliopiston talousmaantieteen professori Päivi Oinas sanoo, että tämän ilmiön syitä olisi syytä tutkia lisää.

Suomen väestön ja työpaikkojen siirtyminen kaupunkeihin on jatkunut voimakkaasti.

Neljännesvuosisadassa kaupunkialueiden väkiluku on kasvanut 680 000 asukkaalla ja maaseudun väkiluku pienentynyt 200 000 ihmisellä. Väestön ja työllisyyden kasvu on keskittynyt seitsemään suureen kaupunkialueeseen.

Sipilä sanoi puheessaan lauantaina uskovansa, että koko Suomi voidaan pitää asuttuna. Hänen mukaansa tämä on mahdollista, koska verkkoyhteyksien kehityksen takia etätyö onnistuu mistä vain.

”On aika moneen kertaan todettu, että se ei pidä paikkaansa”, sanoo aluetieteen professori Markku Sotarauta Tampereen yliopistosta.

Tutkijoiden mukaan isoissa keskuksissa syntyy kohtaamisia, Einiön sanoin ”tiedon läikkymisiä”, joita etäyhteyksien välityksellä ei tapahdu.

Sotarauta puhuu ”mukanaolon logiikasta”. Kun muutostahti on nopea, on tärkeää olla siellä, missä uutta kehitetään.

”Uuden luomisen virrassa mukana olevat pystyvät soveltamaan nopeammin kuin muut. Tämä on yksi syy, miksi asiat keskittyvät”, hän sanoo.

Toinen olennainen keskittymisen hyöty liittyy työmarkkinoihin. Kun samalla alueella on paljon yrityksiä, työntekijä voi löytää työpaikan, jossa hänen kykynsä ovat eniten hyödyksi.

Valtiovalta on hidastanut keskittymistä Malirannan mukaan ainakin kahdella tavalla. Yliopistot ovat enemmän hajallaan kuin olisi tarpeen, ja alueille kohdistetaan taloudellista tukea.

”Ei tueta ihmisiä, vaan tuetaan alueita”, Maliranta sanoo.

Päähallituspuolue keskustan talousmaantieteellinen työryhmä hahmotteli kaksi vuotta sitten Suomea, jossa yhteiskunta voisi olla hajautettu, vaikka se saattaisikin tarkoittaa hitaampaa talouskasvua.

Kaupunkitaloustieteen emeritusprofessori Heikki A. Loikkanen huomauttaa kirjoituksessaan Sipilän hallituksen ohjelman poikkeavan edellisistä siinä, että ohjelmasta puuttuu aluepolitiikkaa koskeva kohta kokonaan.

Aluetieteen professori Hannu Katajamäki Vaasan yliopistosta ei usko, että Sipilä haluaisi pitää koko maan väkisin asutettuna hinnasta millä hyvänsä.

”Tästä ei ole kyse, vaan maantieteellisten resurssien maksimaalisesta hyödyntämisestä”, hän sanoo.

Katajamäki pitää esimerkiksi metsätaloutta ja matkailua elinkeinoina, joiden edellytykset täytyy pitää kunnossa ympäri Suomea.

Pitäisikö kaikkien suomalaisten sitten muuttaa pääkaupunkiseudulle?

Mika Malirannan mukaan tästä ei ole kyse. Kaikki eivät luonnollisesti halua muuttaa Helsinkiin, ja lisäksi liian nopea kasvu toisi omat ongelmansa esimerkiksi asuntojen hintojen nousuna.

”Liikaan hajauttamiseen ja aivan äärimmäiseen keskittymiseen liittyy kumpaankin ongelmia”, Maliranta sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat