Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yrittäjäjärjestöt: Kilpailukyky­sopimukseen sisältyy luottamusmiespakko – palkansaajajärjestöt tyrmäävät tulkinnan

Suomen Yrittäjien ja Perheyritysten liiton mukaan osan työntekijöistä olisi kuuluttava työntekijäliittoon, jos paikallista sopimista haluttaisiin käyttää.

Politiikka
 
Reijo Hietanen
Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen.
Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen. Kuva: Reijo Hietanen

Suomen Yrittäjien ja Perheyritysten liiton mukaan työmarkkinajärjestöjen neuvottelemaan kilpailukykysopimukseen sisältyy mahdollisuus luottamusmiespakkoon.

Järjestöt toteavat kannanotossaan, että työmarkkinajärjestöjen tulkinnan mukaan järjestäytymättömissä yrityksissä vain ammattiliittoon kuuluva luottamusmies voisi tehdä paikallisen sopimuksen, jos työehtosopimuksessa paikallisen sopimisen osapuoleksi on määrätty luottamusmies.

Tämä tarkoittaisi, että osan työntekijöistä olisi kuuluttava työntekijäliittoon, jos paikallista sopimista haluttaisiin käyttää.

Luottamusmies on ammattiliittoon kuuluvien työntekijöiden edustaja työpaikalla.

Myös työnantajan olisi järjestäydyttävä tai sovittava ammattiliiton kanssa siitä, että sitoutuu noudattamaan luottamusmiesjärjestelmää, yrittäjäjärjestöt toteavat.

Järjestöjen mukaan Suomen noin 90 000 työnantajayrityksestä työnantajaliittoihin kuuluu 20 000 yritystä.

Järjestöt vaativat, että sopijaksi hyväksyttäisiin myös luottamusvaltuutettu tai muu henkilöstön edustaja. Luottamusvaltuutettu voi edustaa ammattiliittoon kuulumattomia työntekijöitä.

Yrittäjäjärjestöt vastustavat ajatusta luottamusmiespakosta kiivaasti. Heidän mukaansa se rajoittaa yhdistymisvapautta ja tuhoaa tavoitteen työpaikkasopimisen lisäämisestä ja sitä kautta työllisyyden parantamisesta.

”Tämä tulkinta on räikeässä ristiriidassa perustuslain kanssa. Perustuslaki takaa ihmisille yhdistymisvapauden”, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen toteaa.

Toimihenkilöiden keskusjärjestö STTK tyrmää yrittäjäjärjestöjen näkemyksen luottamusmiespakosta.

”Kilpailukykysopimukseen ei sisälly vaatimusta luottamusmiespakosta, eikä sopimus puutu myöskään yhdistymisvapauteen”, STTK:n edunvalvontajohtaja Katarina Murto toteaa STTK:n tiedotteessa.

Murron mukaan luottamusmiespakko on ajatuksena mahdoton, sillä kaikissa järjestäytyneissä yrityksissäkään ei ole luottamusmiestä.

”Luottamusmiehen valinta järjestäytymättömässä yrityksessä ei edellytä myöskään työnantajan järjestäytymistä.”

Samalla linjalla ovat myös Akava ja SAK.

Järjestöjen mukaan yrittäjäjärjestöjen kannanotto on vääristelyä ja häiritsee paikallisesta sopimisesta lakia valmistelevan työryhmän työrauhaa.

”Suuri osa työehtosopimuksista antaa sopimismahdollisuuksia myös yksittäisen työntekijän ja työnantajan välille. Joustojen käyttö ei riipu työntekijöiden järjestäytymisestä”, järjestöt toteavat tiedotteessa.

SAK ja Akava epäilevätkin, että pohjimmiltaan kyseessä saattaa yrittäjäjärjestöjen puolelta olla yritys murtaa yleissitovuusjärjestelmä ja sen tuoma minimiehtojen turva.

Insinööriliiton neuvottelujohtajan Petteri Oksan mukaan yrittäjäjärjestöt valehtelevat kannanotossaan, kun he väittävät paikallisen sopimisen vaativan järjestäytymistä.

”Ei se edellytä järjestäytymispakkoa, ja on melkoista sivustahuutelua väittää niin tilanteessa, jossa lainsäädäntö on vielä valmisteilla.”

Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Leena Mörttinen sanoo olevansa keskusjärjestöjen kanssa samaa mieltä siitä, että kilpailukykysopimus ei edellytä luottamusmiespakkoa.

Kysymys onkin siitä, että jos työehtosopimuksessa on määritelty paikallisen sopimisen osapuoleksi ainoastaan luottamusmies, koskisi sama menettely myös järjestäytymätöntä työnantajaa.

Nykyisin paikallisen sopimisen osapuolena voi olla esimerkiksi luottamusvaltuutettu.

”Tämä oikeus poistuisi, jos tes määrittää sopijaosapuoleksi luottamusmiehen. Käytännössä paikallinen sopimisen hyödyntäminen saattaisi entisestään supistua, mikä on hallituksen tavoitteiden vastaista”, Mörttinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat