Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Postilaki kuumentaa oppositiota – ”Yksityisille yhtiöille tuottoisat palat ja postilaiset laitetaan ruohonleikkaajiksi”

Oppositio jätti jo postilain ensimmäisestä muutoksesta hylkäysesityksen ja vastalauseen.

Politiikka
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Postinjakaja kierroksellaan Helsingin Käpylässä maaliskuussa 2014.
Postinjakaja kierroksellaan Helsingin Käpylässä maaliskuussa 2014. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Sdp:n kansanedustajat arvostelevat jyrkästi hallituksen lakiesitystä, joka helpottaa Postin kanssa kilpailevien yritysten tuloa markkinoille.

Opposition edustajat äänestivät lakiesitystä vastaan tiistaina eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnassa ja jättivät hylkäysesityksen ja vastalauseen.

Laki tulee suureen saliin lähiaikoina ja menee vastalauseesta huolimatta läpi hallituspuolueiden äänin.

Postilakiin tehtävässä muutoksessa esitetään, että nykyisistä valtioneuvoston myöntämistä postiluvista luovutaan. Vastaisuudessa postin jakamisen voi aloittaa ilmoituksella viestintävirastolle.

Postitoiminta avattiin kilpailulle jo vuonna 2011, mutta kilpailu on ollut vähäistä. Hallitus haluaa normien purkamisen nimissä helpottaa alalle tuloa.

Kansanedustaja Satu Taavitsaisen (sd) mukaan Sipilän ”yhtiöittämishallitus” ei ajattele kansalaisia vaan omistajia. Taavitsainen istuu myös Postin hallintoneuvostossa.

”Hallituksen esittämästä postilain muutoksesta ei ole mitään hyötyä kansalaisille, pelkkää haittaa”, Taavitsainen sanoo demariedustajien yhteisessä tiedotteessa.

Kansanedustaja Suna Kymäläisen (sd) mielestä lakiesitys on samaa ”kermankuorijoiden ja työntekijöiden halpuuttajien edunvalvontaa” kuin VR:n mahdollinen pilkkominen ja sote-uudistukseen kuuluva yhtiöittäminen.

”Yksityisille yhtiöille annetaan parhaimmat tuottoisat palat vieden valtionyhtiön tulot ja tämän vuoksi postilaiset laitetaan ruohonleikkaajiksi”, Kymäläinen sanoo.

”Jatkossa valtion on turha odottaa osinkoa Postilta. Viime vuodelta valtion yhteiseen kassaan kilahti osinkoa 18 miljoonaa euroa. Jatkossa nuo eurot kilahtavat yksityisiin pusseihin”, Kymäläinen sanoo.

Postilakiin on valmisteilla vielä tätäkin laajempi uudistus, joka on vielä kirjoitettavana liikenne- ja viestintäministeriössä. Se tulee eduskuntaan ehkä syksyllä.

Posti on toivonut lakiin useita toimintansa säätelyyn liittyviä muutoksia, muun muassa kirjepostin jakelutahdin harventamista.

Posti on valtion kokonaan omistama yhtiö, joten myös sen asemaa käsitellään jollain tavoin pääministeri Juha Sipilän (kesk) tekemässä omistajaohjausstrategiassa. Strategia tulee eduskuntaan 17. toukokuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat