Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppositio vaati lisäpanostuksia verokikkailun torjuntaan – hallitus ei myöntänyt olleensa passiivinen

Eduskunnan keskusteli tiistaina veronkierrosta ja verovälttelystä.

Politiikka
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto eduskunnan täysistunnossa tiistaina. Etualalla valtiovarinministeri Alexander Stubb (kok).
Vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto eduskunnan täysistunnossa tiistaina. Etualalla valtiovarinministeri Alexander Stubb (kok). Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Fakta

Panama-paperit

 Kansainvälisen toimittajaryhmän paljastusten mukaan panamalainen Mossack Fonseca -asianajotoimisto on edesauttanut satojen valtionpäämiesten, yritysten, rikollisten ja julkisuuden henkilöiden veronkiertoa monimutkaisilla vero- ja yritysjärjestelyillä.

 Opposition kansanedustajat tekivät aloitteen, että eduskunta kävisi keskustelun veronkierrosta ja harmaan talouden torjunnasta.

Opposition mielestä hallitus ei ole tehnyt tarpeeksi veronkierron ja verovälttelyn kitkemiseksi ja jos se on jotakin tehnyt, se on tehnyt vasta julkisesta painostuksesta. Hallitus puolestaan luetteli toimia, joita se on tehnyt ja joita se vielä tekee saadakseen kaikki sille kuuluvat verotulot.

Eduskunnan ajankohtaiskeskustelu lähti Panama-papereista, eli jättimäisestä veroparatiiseihin liittyvästä tietovuodosta.

1. Mitä oppositio vaatii?

Keskustelualoitteen ensimmäinen allekirjoittaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) sanoi, että Suomi on suhtautunut nihkeästi verotuksen avoimuutta lisääviin ja verokikkailun mahdollisuuksia rajaaviin hankkeisiin.

Hän sanoi, että yritysten tulisi paljastaa verot ja muut taloudelliset tunnuslukunsa siinä maassa, jossa sillä on liiketoimintaa. ”Tärkeä keino tässä on julkinen maakohtainen raportointi.”

Hän myös edellytti lisää rahaa veronkierron ja harmaan talouden torjuntaan. Automaattista tietojenvaihtoa hän halusi laajentaa yhä useampiin maihin.

”Hallituksen tulee ajaa EU:lle yhteiseen kriteeristöön ja päätöksentekoon nojaavaa mustaa listaa, jolla voi olla myös EU-maita. Lisäksi tarvitaan sanktioita”, hän vielä lisäsi.

Paavo Arhinmäki (vas) huomautti, että myös laillinen verojen välttely pitää tehdä rikolliseksi. Hän vaati veronkierron estämistä esimerkiksi vakuutusyhtiöltä ja holding-yhtiöiltä. Hän myös ehdotti, että oman konsernin sisällä otettuja lainoja ei voisi vähentää verotuksessa.

Timo Harakka (sd) kysyi kannattaako hallitus yleistä julkisuutta eurooppalaisessa omistajarekisterissä ja yhtiöiden verojen ja voittojen maakohtaisessa julkaisemisessa?

2. Mitä hallitus on tehnyt?

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sanoi, että hallitus on lisännyt sisäisen turvallisuuden määrärahoihin 50 miljoonaa, ja siitä osa menee harmaan talouden torjuntaan.

Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen torjunnassa valmistelut ovat pitkällä. Verotietojen automaattista kansainvälistä vaihtoa tiivistetään, Stubb sanoi.

Hallitus tekee kahdenvälisiä tietojenvaihtosopimuksia, ja verosopimuksia kuten Espanjan ja Portugalin kanssa on tehty.

Mika Lintilä (kesk) sanoi 13 vuoden kokemuksella verojaostossa, että ”koskaan ei ole ollut tilannetta, että olisi jarrutettu esityksiä joilla suitsitaan harmaata taloutta tai veronkiertoa.”

3. Mitä hallitus lupaa tehdä?

Stubb sanoi, että maakohtaisesta raportoinnista parhaillaan tehdään kansallista lakia. Valtiovarainministeriössä on perusteilla tulorekisteri.

”Päästään samanaikaisesti reaaliaikaiseen valvontaan ja yrittäjän hallinnollinen taakka kevenee”, pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi.

Korkovähennysoikeuden rajoittamisesta Sipilä sanoi, että ensin katsotaan EU:n ja OECD:n toimet ja sitten kansalliset toimet, että ”pitääkö porsaanreikää kiristää”.

Stubb sanoi Harakalle, että Suomi ajaa yleisjulkisuutta sekä rekisteriä yritysten omistajista ja edunsaajista. ”Me kannatamme mustia listoja”, hän vielä totesi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat