Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metallin Riku Aalto: Hallitus kasaa esteitä kilpailukykysopimuksen eteen

Aalto ihmetteli Metallin liittokokouksessa työnantajien nihkeää halua neuvotella. ”Meillä on ollut vasta kaksi tapaamista työnantajaliiton kanssa. Heillä tuntuu riittäneen muita kiireitä”, Aalto sanoi.

Politiikka
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Puheenjohtaja Riku Aalto Metalliliiton valtuuston kokouksessa Helsingissä keskiviikkona.
Puheenjohtaja Riku Aalto Metalliliiton valtuuston kokouksessa Helsingissä keskiviikkona. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto varoittaa maan hallitusta kasaamasta uusia esteitä kilpailukykysopimuksen tielle.

”Hallituksen viimeaikainen käyttäytyminen ei ainakaan ole lisännyt edellytyksiä rakentaville ratkaisuille ja keskustelulle työmarkkinoilla. Päinvastoin”, Aalto sanoi Metalliliiton valtuuston kevätkokouksessa Helsingissä.

Kokous on valtuuston viimeinen tällä liittokokouskaudella.

Aalto viittaa oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps) pari viikkoa sitten esittelemään suunnitelmaan, jolla heikennettäisiin työttömien asemaa ja työttömyysturvaa.

Puheenjohtaja Aalto arvioi, ettei Metalliliiton ja Teknologiateollisuuden välisissä neuvotteluissa välttämättä päästä ratkaisuun ennen Metallin liittokokousta kolmen ja puolen viikon kuluttua.

”Meillä on ollut vasta kaksi tapaamista työnantajaliiton kanssa. Heillä tuntuu riittäneen muita kiireitä”, Aalto sanoi.

”Voin vakuuttaa teille, että neuvottelujemme laahaaminen ei johdu Metalliliitosta. Mutta neuvotteluosapuolellamme, kuten jo sanoin, on ollut muita kiireitä.”

Aallon mukaan neuvotteluaikataulu näyttää siltä, että jos sopimukseen nyt päästäisiin, hyvin todennäköisesti näin tapahtuisi vasta Metallin tämän liittokokouskauden jälkeen.

”Eli ratkaisevan päätöksen meidän osaltamme tekisi uusi liittovaltuusto joskus kesäkuussa. Korostan vielä, että tämä kaikki siis on ison jos-sanan takana.”

Aalto myös toivoi, että ensimmäisenä neuvottelutulokseen pääsisivät ne, jotka ovat suhtautuneet hallituksen toimiin huomattavasti Metalliliittoa vähemmän kriittisesti.

Valtuustossa esiteltiin Metallin tuore suhdannekatsaus. Sen mukaan kovin suuria muutoksia ei vieläkään ole näköpiirissä. Metalliteollisuuden tuotanto pysyy tänä vuonna edellisvuoden tasolla, ja työllisyys supistuu hieman. Ensi vuonnakaan tilanne ei ratkaisevasti helpota.

”Nyt tarvitaan investointeja. Nyt tarvitaan uskoa tulevaisuuteen. Tarvitaan tekoja yrityksiltä, ei pelkkiä vaatimuksia ja valitusta ay-liikkeen suuntaan. Olemme tietenkin pitkälle riippuvaisia kansainvälisestä kysynnästä, mutta omin voiminkin voidaan tehdä paljon. Vähin, mitä voimme odottaa, on se, että emme tärvele vientimahdollisuuksiamme kotimaisin toimin”, Aalto sanoi.

Aalto sanoo varauksin, että Metallin valtuusto kokoontuu nyt viimeistä kertaa tällä liittokokouskaudella.

”Maan hallitus on ihan viime päiviinkin asti kehitellyt uusia aloitteita ja heikennyksiä siihen tahtiin, että nopeaakin reagointia on tarvittu ja tarvitaan. Mutta ehkä voimme tarvittaessa ottaa kantaa näihin sitten liittokokouksessamme, joka alkaa siis jo kolmen ja puolen viikon kuluttua.”

Aalto muistuttaa, että Metalliliitossa kilpailukykysopimuksen hyväksyminen neuvottelujen pohjaksi oli vaikeaa.

”Uskon, ettei päätöksemme olisi syntynyt ilman neuvotteluille asetettuja tiukkoja reunaehtoja. Ehdot ovat olleet näkyvästi julkisuudessa, mutta kertaan vielä keskeiset ehtomme. Maan hallituksen on ensinnäkin täytettävä kilpailukykysopimuksen kaikki reunaehdot pilkulleen. Tämä tarkoittaa muun muassa pakkolaeista ja 1,5 miljardin leikkauksista sekä veronkorotuksista luopumista. Hallituksen on myös toteutettava hallitusohjelmassa mainitut veronkevennykset.”

Muut Metallin neuvotteluehdot liittyivät muun muassa paikalliseen sopimiseen, työaikaratkaisuun sekä siihen, että myös työnantajille on asetettava sopimukseen liittyviä investointivelvoitteita.

”Meidän näkökulmastamme katsellen vuosityöajan 24 tunnin pidennys on hyvin vaikea asia. Samoin kriisilausekkeen sisällyttäminen sopimuksiin hiertää varmasti. Hieman ihmetellen olen seurannut, miten yrittäjäjärjestöissä itketään sitä, ettei paikallisessa sopimisessa muka edetä tarpeeksi”, Aalto sanoo.

”Eikö se, että järjestäytymättömille työnantajille annetaan samat oikeudet paikalliseen sopimiseen kuin järjestäytyneillekin, ole mitään? Sehän on aivan valtava harppaus suomalaisessa työelämässä”, hän sanoo.

”Mutta tietenkin, jos työehtosopimusten romuttaminen sitä kautta, että niiden alittaminen olisi vain ilmoitusasia työnantajalta, oli tavoitteena, kieltämättä siinä yrittäjät taisivat hieman epäonnistua. Mutta myöntääkö kukaan tällaista edes tavoitelleensa?”

Aalto sanoo Metallin lähteneen neuvotteluihin katsomaan, mitä tätä kautta on saavutettavissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat