Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

MTV3: Ministeri Toivakka pyysi anteeksi, ”jos on johtanut eduskuntaa harhaan” verosuunnittelustaan

Lenita Toivakka myönsi torstaina olleensa perheyhtiönsä hallituksen jäsenenä vastuussa belgialaisen holding-yhtiön perustamisesta. Aiemmin tiistaina Toivakka kiisti asian, mutta pyysi tuolloin anteeksi ”valehtelee” sanan käyttöä puolustautuessaan väitettä vastaan eduskunnassa.

Politiikka
 
Markku Ulander
Lenita Toivakka sai sananvalinnoistaan nuhteet eduskunnalta ja pyysi sananvalintojaan anteeksi Harakalta.
Lenita Toivakka sai sananvalinnoistaan nuhteet eduskunnalta ja pyysi sananvalintojaan anteeksi Harakalta. Kuva: Markku Ulander

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok) pahoitteli torstaiaamuna MTV3:n Huomenta Suomi -lähetyksessä sitä, jos hän on johtanut eduskuntaa harhaan antamalla väärää tietoa osuudestaan verosuunnitteluyhtiön perustamisessa.

Uusi pahoittelu liittyy tiistaiseen välikohtaukseen eduskunnassa, jossa kansanedustaja Timo Harakka (sd) väitti Toivakan olleen osallisena kansainvälisessä verosuunnittelussa, kun Toivakan perheyhtiö oli perustanut yhtiön Belgiaan.

Toivakka vastasi tällöin väitteeseen syyttäen kahdesti Harakkaa valehtelusta.

Eduskunnan tapasääntöjen mukaan sanaa valehtelu ei saa edustajien ja ministerien kesken käyttää, vaan pitää puhua ”muunnellusta totuudesta”.

Toivakka sai sananvalinnoistaan nuhteet eduskunnalta ja pyysi sananvalintojaan anteeksi Harakalta.

Toivakka vetosi eduskunnassa puhuessaan siihen, että hänen miehensä ja hänen omistama perheyhtiö, joka oli perustanut verosyistä Belgiaan yhtiön, oli 90 vuotta vanha yritys.

Toivakan mukaan hän ei ollut osallinen verosuunnitteluun, koska ei ole ollut mukana yhtiön operatiivisessa toiminnassa.

Toivakka on myös kertonut, että hän omistaa vain kaksi prosenttia perheyhtiöstä.

Huomenta Suomessa Toivakka myönsi olleensa perheyhtiö CM-Toivakka Oy:n hallituksessa kaksistaan miehensä kanssa 2007, kun hallitus päätti holding-yhtiön perustamisesta Belgiaan.

Toivakka myönsi myös olleensa juridisessa ja nimellisessä vastuussa yhtiön toiminnasta, koska kuului hallitukseen.

Verosuunnitteluyhtiöiden perustaminen on yhtiöissä yhtiön hallituksen eikä operatiivisten työntekijöiden tehtävä.

”Pyydän anteeksi sitä, jos olen johtanut harhaan tällä roolillani sanomalla, että en ole ollut mukana, koska tietenkin kun asiaa katsotaan juridisessa mielessä olin yhtiön hallituksen jäsen ja vastuussa kaikesta toiminnasta”, Toivakka sanoi Huomenta Suomessa.

Kansanedustaja Timo Harakka perusteli keskiviikkona Ylen A-studiossa kantaansa Toivakan osallisuudesta samoin perustein. Hänen mukaansa Toivakka on juuri hallituksen jäsenenä lain mukaan vastuussa holding-yhtiön perustamisesta.

Toivakan mukaan holding-yhtiö perustettiin, kun perheyhtiö suunnitteli kauppakeskusosuutensa myyntiä ulkomaisille omistajille.

”Tämä kauppa ei kuitenkaan koskaan toteutunut ja tämä yhtiö ei ollut aktiivisessa toiminnassa missään vaiheessa. Mutta se oli varautuminen siihen, että jos tämä kauppa olisi toteutunut”, Toivakka sanoi Huomenta Suomessa MTV3:n verkkosivuston mukaan.

Toivakan aviomies Jukka Toivakka kertoi marraskuussa 2015, että suvun Belgia-yhtiö omistaa Mikkelin kauppakeskuksen kiinteistöyhtiöiden osakkeita väliyhtiö K5 kiinteistökehityksen kautta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat