Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhtiöitetään koulut ja kirjastotkin

Yhtiöitettävät väylät ovat verovaroin ylläpidettyjä yhteiskunnan peruspalveluja. Niin ovat koulut ja kirjastotkin, kirjoittaa Yrjö Rautio.

Politiikka
 
Yrjö Rautio
Kirjoittaja on kokenut politiikan toimittaja, joka on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä.

Juha Sipilän (kesk) hallitus aikoo yhtiöittää sosiaali- ja terveyspalvelut sote-uudistuksen yhteydessä. Liikenneministeri Anne Berner (kesk) on esittänyt, että kaikki kulkuväylät – tiet, rautatiet ja vesiväylät – yhtiöitetään. Hallitus on löytänyt yhtiöittämisestä ihmelääkkeen kaikkiin vaivoihin.

Metsähallitus pilkottiin ja yhtiöitettiin jo. Postin ja VR:n pilkkomista ja uudenlaista yhtiöittämistä tiettävästi kaavaillaan. Eikä se siihen lopu. Mutta miksi ei kuljeta loppuun asti, kun on hyvään alkuun päästy? Kaikkien tehtyjen ja tekeillä olevien yhtiöittämisten jälkeenkin jää vielä runsaasti yhtiöitettävää.

Miksei yhtiöitä myös kouluja ja kirjastoja? Väylät ovat verovaroin ylläpidettyjä yhteiskunnan peruspalveluja. Niin ovat koulut ja kirjastotkin. Jos valtion sataprosenttisesti omistama yhtiö on hyvä hallinnoimaan väyliä, miksei myös kouluja ja kirjastoja? Jos asiakasmaksut ovat hyvä tapa rahoittaa väylien rakentamista ja ylläpitoa, mikseivät ne ole hyvä tapa rahoittaa myös koulujen ja kirjastojen rakentamista ja ylläpitoa?

Jos on oikein, että ne maksavat väylät, jotka niitä käyttävätkin, saman täytyy päteä kouluihin ja kirjastoihin. Jos on väärin, että väylistä maksavat nekin, jotka eivät niitä käytä, täytyy olla väärin, että kouluista ja kirjastoista maksavat nekin, jotka eivät niitä käytä.

Sekä Berner, että häntä ”satakymmenenprosenttisesti” tukeva Sipilä vakuuttavat, että yhtiöittäminen on eri asia kuin yksityistäminen. Niinpä onkin. Mutta yhtiöittäminen on ensimmäinen askel ja välttämätön ehto, kun yhteistä omaisuutta yksityistetään ja julkisia palveluita muutetaan yksityiseksi bisnekseksi. Siksi huoli, joka hallituksen kaavailuista on noussut, on täysin aiheellinen.

Yksityistäminen on vain yhtiöittämisen looginen jatko. Kun on kerran sanottu A, on vain luonnollista, että sanotaan myös B. Miksi ei sanottaisi? Jos vaikkapa väylästön yhtiöittäminen toteutuu Bernerin kaavailemalla tavalla, on helppo perustella seuraavassa vaiheessa sen myymistä vaikka kansainvälisillä markkinoilla.

Osakeyhtiön on jo lakienkin mukaan harjoitettava kannattavaa liiketoimintaa. Kyllä Oy Väylä AB:stä kannattava tulee, kunhan määrätään kyllin suuret käyttäjämaksut ja luovutaan kannattamattomista väylistä. Tällainen rahantekokone saattaisi hyvinkin kiinnostaa vaikkapa venäläisiä Gazpromia tai Lukoilia, jolla onkin jo valmiiksi huoltamoita, Teboileita, väylien varrella.

Kelpasivathan Suomen sähköverkotkin kansainvälisille pääomasijoittajille. Niiden pääosin omistama Caruna Oy on näyttänyt, miten liiketoiminnasta voidaan tehdä yhä kannattavampaa. Jos tämä pätee sähkönsiirtoon, miksei se pätisi ajoneuvojen ja ihmisten siirtoon?

Berner ja Sipilä vakuuttavat, että valtionyhtiö huolehtisi väylistä edullisemmin ja paremmin kuin valtio. Yksityinen ulkomainen omistaja voisi hoitaa homman vielä paremmin, edullisemmin ainakin. Väyliin ei tarvitsisi panna senttiäkään verorahaa, ja valtio saisi vielä muhkeat myyntitulot. Ne voitaisiin käyttää vaikka muiden valtion vielä omistamien toimialojen kohentamiseen yhtiöittämis- ja myyntikuntoon.

Väylien yhtiöittäminen olisi suuri askel tiellä, joka vie yhä useammat ihmisten elämään eniten vaikuttavat asiat poliittisen päätöksenteon, demokratian, ulottumattomiin. Sekin on vain hyvä asia: pääsemmepä irti siltarumpupolitiikasta, kun poliitikot eivät enää päätä siltarummuista, jos eivät edes moottoriteistä.

Ainakin minun veronmaksumoraali saattaisi tosin romahtaa. Miksi maksaisin veroja, ellen saa kohta mitään niiden vastineeksi?

Olemme hyvää vauhtia kulkemassa kohti ääriliberaalin oikeiston unelmaa, yövartijavaltiota, jossa julkinen valta ylläpitää ainoastaan väkivaltakoneistoa eli poliisia, oikeuslaitosta, vankiloita ja armeijaa. Nekin Sipilän hallitus epäilemättä yhtiöittäisi ja yksityistäisi, jos vain ehtisi ennen kuin vuoden 2019 vaalit tulevat ja pilaavat juhlat.

Kirjoittaja on kokenut politiikan toimittaja, joka on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat