Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orpon ehdokkuus siirtäisi Stubbin haastajan paikalle

Politiikka
 
Piia Elonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimituksen esimies.

Sisäministeri Petteri Orpo kertoi perjantaina, että hän harkitsee kokoomuksen puheenjohtajakisaan lähtemistä.

Orpon on nostanut ministeriksi puheenjohtaja Alexander Stubb, eikä istuva ministeri lähde kevyin perustein haastamaan omaa pomoaan – edes harkinta-asteella.

Aikaisemmin Orpo on sanonut, ettei lähde viivalle Stubbin kanssa. Perjantainen kanta on siis selvä muutos aiempaan.

Jos Orpo tietäisi, ettei lähde, ei hän myöskään väittäisi harkitsevansa. Politiikan kielellä harkitsemisen voi siis hyvinkin tulkita niin, että Orpo todella on lähdössä mukaan kokoomuskisaan.

Orpon lähteminen mukaan puheenjohtajakamppailuun muuttaisi pelitilanteen täysin.

Kokoomuksen puheenjohtajakisaa on käyty jo kuukausikaupalla – ensin kulisseissa, sitten julkisesti – mutta vasta Orpon osallistuminen kisaan kajauttaisi todellisen lähtölaukauksen.

Nykyisellä puheenjohtajalla on vakavat heikkoutensa, mutta myös selvät vahvuutensa.

Stubbin tähänastisilla haastajilla ei ole ollut sellaisia vahvuuksia, joilla he voisivat tosissaan kisata Stubbia vastaan. Elina Lepomäki veisi kokoomuksen liian marginaaliin, Harry Harkimoa taas ei missään vaiheessa ole otettu ihan tosissaan.

On pidetty selvänä, että tästä kolmikosta valituksi tulisi kuitenkin Stubb – kaikesta kritiikistä huolimatta. Harkimo on julkisuuden lemmikki – mutta niin oli Stubbkin. Jotain on varmasti otettu opiksi.

Orpon lähtö mukaan muuttaisi tilanteen täysin toiseksi. Hän olisi vihdoin vakavasti otettava ehdokas, jolla on todelliset mahdollisuudet voittaa Stubb.

Oikeastaan olisi vähättelyä kutsua Orpoa ensimmäiseksi todelliseksi haastajaksi – Orpon ehdokkuus nimittäin siirtäisi Stubbin haastajan asemaan.

Stubb on katsonut tarkalla silmällä Jutta Urpilaisen virheitä Sdp:n kahden vuoden takaisessa kisassa. Silloin istuva puheenjohtaja hävisi haastajalle. Tästä syystä Stubb aikoo taistella tosissaan ja käydä kunnon kampanjan. Urpilainen hävisi puoluepolitiikassa kokemattomalle Antti Rinteelle, mutta Stubbilla olisi vastassaan vielä kovempi iskijä: erittäin kokenut ja suosittu poliitikko.

Orpon voitto puheenjohtajakisassa näyttääkin todennäköiseltä, jos ja kun hän lähtee ehdolle. Hän on vahvemmilla kuin istuva puheenjohtaja.

Orpo on ollut pitkään nosteessa. Häntä povattiin puheenjohtajakisaan jo viime kierroksella.

Hän on hoitanut hommansa hyvin. Hän on onnistunut työllään ja persoonallaan hankkimaan laajasti tukijoita, mutta ei vihamiehiä.

Vahvuus on sekin, että hän on Turusta ja Varsinais-Suomen vaalipiiri on aina ollut kokoomukselle tärkeä.

Jan Vapaavuoren ja Paula Risikon rasitteena on, että he ovat molemmat jo kerran hävinneet Stubbille puheenjohtajaäänestyksessä. Orpolla tätä säröä ei ole.

Stubbilla ei myöskään ole enää sitä vahvuutta, jonka avulla hän tuli valituksi kokoomuksen johtoon kaksi vuotta sitten. Stubbin uskottiin olevan ehdokkaista juuri sen, jonka avulla voitetaan vaaleja.

Stubb on vetänyt jo yhdet vaalit ja ne kokoomus hävisi. Stubb on siis jo ehtinyt osoittaa, ettei hänen henkilökohtainen suosionsa siirry puolueen ääniksi. Jos parempi ehdokas löytyy, ei Stubbin pitämiseen ole erityisen vahvoja syitä.

Orpolla suosiota riittää. Hän on saanut yli puoluerajojen kiitosta työstään. Hän on hoitanut kokoomuksessa kaikkein vaativimpia projekteja kuten maahanmuuttoa, sotea ja kilpailukykysopimusta. Hänen osaamisensa on kunnossa.

Kun HS kysyi lukijoiltaan ministerien onnistumisesta, Orpo sai parhaat arviot.

Orpon lähtöä ehdolle on aikaisemmin pidetty epätodennäköisenä, sillä hän on Stubbin ministeri ja hänellä on paineet pysyä lojaalina Stubbille.

Toisaalta jos laajat rintamat haluavat hänen ehdokkaaksi, hänellä on paineita olla lojaali myös puolueelle.

Jos Orpo lähtisi kisaan häviämään, hänen tilanteensa hallituksessa Stubbin alaisuudessa kävisi tukalaksi puheenjohtajan haastamisen jälkeen.

Ja jos ja kun hän voi laskea sen varaan, että voittaa kisan, lojaaliusongelmat katoavat valinnan jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat