Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Jos Suomi hakisi Nato-jäsenyyttä, kyseessä olisi merkittävä poliittinen tappio Moskovalle” – HS kokosi Nato-selvityksen pääkohdat

”Jos Suomi päättäisi liittyä Natoon ja Ruotsi jäisi omista syistään ulkopuolelle, Suomen strateginen asema olisi varsin suojaton.”

Politiikka
 
Soini: "Venäjä on aina reagoinut Naton laajentumiseen "
Soini: "Venäjä on aina reagoinut Naton laajentumiseen "
Ulkoministeri Timo Soini (ps) pitää kansanäänestystä Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä perusteltuna. Soinin mukaan kansa sai esittää mielipiteensä myös Suomen liittyessä EU:hun. Venäjän viimeaikaista uhittelua Ruotsin ja samalla Suomeen suuntaan Soini pitää odotettuna reaktiona. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaaja Terhi Liimu

HS kokosi tuoreen Nato-selvityksen pääkohdat. Tekstilainaukset ovat suoria lainauksia selvityksestä. Väliotsikointi on toimituksen.

Johtopäätös

Suomen Nato-jäsenyys todennäköisesti vahvistaisi Suomen välitöntä turvallisuutta, sillä maa pääsisi viidennen artiklan turvatakuiden piiriin, ja vahvistaisi pelotetta mahdollista hyökkäystä vastaan. Jäsenyys myös johtaisi todennäköisesti määrittelemättömäksi ajaksi vakavaan kriisiin Venäjän kanssa.

Vaikka jännite nousisikin, siitä ei välttämättä seuraisi avointa konfliktia, koska Venäjä olisi tietoinen siitä, että mikä rikkomus tahansa vetäisi koko liittokunnan mukaansa.

Yhdessä Ruotsin kanssa tai erikseen

Naton kannalta Natoon kuuluvaa Suomea vastaan kohdistetun kohonneen uhan käsitteleminen olisi huomattavasti helpompaa, jos myös Ruotsi olisi jäsen. Kyky toimittaa nopeaa Nato-tukea ja vahvistuksia Suomeen kohottaisi Suomen joukkorakenteen pelotekykyä ja ehkäisisi Venäjän virhearvioinnin riskiä.

Jos Suomi päättäisi liittyä Natoon ja Ruotsi jäisi omista syistään ulkopuolelle, Suomen strateginen asema olisi varsin suojaton.

Ruotsin vastaava päätös jättäisi Suomen entistä suojattomammaksi Venäjää vastaan. –– Suomen olisi varottava liikkeitään ylläpitääkseen kohtuullista tasapainoa Venäjän ja liittokunnan välillä ja luotettava siihen, että Ruotsi toimii siltana länteen.

Itämeri:

Viron, Latvian ja Liettuan tulevaisuus on Suomen ja Ruotsin kannalta ratkaisevan tärkeä asia. –– Suomen ja Ruotsin kannalta on strategisesti tärkeää, että Suomenlahden etelärannikko ja Itämeren itärannikko säilyvät vapaina.

Nato-kumppanuus:

Pahimmassa tapauksessa ulkopuolisten toimijoiden silmissä kumppanuuden voi katsoa vahvistavan yhä tiiviimpää liittoa Naton kanssa ilman, että kumppanimaat pääsevät viidennen artiklan tarjoaman pelotteen piiriin.

EU:

EU on vielä pitkään kaukana Naton tasosta kovan turvallisuuden toimintakykynsä suhteen.

Venäjän reaktiot:

Viimeisten 15 vuoden aikana Venäjästä on tullut tyytymätön valta.

Jos Suomi päättäisi hakea Nato-jäsenyyttä, kyseessä olisi merkittävä poliittinen tappio Moskovalle.

Venäjä saattaa kuitenkin vahvistaa joukkojaan entisen Leningradin sotilaspiirin alueella, etenkin Murmanskin alueella ja Karjalankannaksella, joko vastauksena Suomen ja/tai Ruotsin Nato-jäsenyyteen tai täysin siitä riippumatta.

Suomen ja Venäjän suhteet kärsisivät huomattavasti ja poliittinen reaktio olisi ankara ja todennäköisesti myös ”henkilökohtainen”, kuten silloin, kun Turkin ilmavoimat ampuivat alas venäläisen hävittäjän Syyrian konfliktin aikana.

Tehtävät Natossa:

Naton puolustussuunnittelijoiden kannalta Suomen alueellinen puolustus alueen käytön estämisen välineenä lienee tärkein suoranainen sotilaallinen voimavara, joka Suomella on tarjota yhteisen puolustuksen hyväksi.

Jos viides artikla otettaisiin käyttöön Baltian maiden puolustamiseksi, vain suurimmilla valtioilla olisi riittävästi sotilaallisia voimavaroja tilanteeseen. Suomen osallistuminen olisi joka tapauksessa sotilaallisessa mielessä rajallinen.

Ydinaseet:

Arviointityöryhmä olettaa, että Naton jäsenenä Suomi ei pyytäisi ydinaseiden sijoittamista maaperälleen eikä Suomi hankkisi taistelukoneita sillä perusteella, että ne pystyvät käyttämään ydinaseita.

Suomen pitäisi kuitenkin päättää, liittyisikö se Naton ydinasepolitiikan suunnittelusta vastaavaan Nuclear Planning Groupiin (NPG).

Tiilikainen: ”Venäjä uhitteli myös Baltiaa 2000-luvun alussa”
Tiilikainen: ”Venäjä uhitteli myös Baltiaa 2000-luvun alussa”
Venäjän reaktio Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen olisi kielteinen. Nato-selvitysryhmään osallistunut Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen arvioi, että Venäjä purkaisi pettymystään. Hän muistuttaa, että Venäjän retoriikka on kuitenkin samanlaista, jota se käytti Baltian maiden suuntaan 2000-luvun alussa. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaaja Terhi Liimu.
Francois Lenoir / Reuters
Naton pääkonttori sijaitsee Brysselissä.
Naton pääkonttori sijaitsee Brysselissä.
Näin paljon Nato-tilaisuus nauratti
Näin paljon Nato-tilaisuus nauratti
Katso, kuinka Nato-selvityksen luovutustilaisuudessa yllättäen purskahdettiin nauruun. Syynä oli palohälytyksen automaattikuulutus. Se laukaisi spontaanin naurureaktion kaikissa paikalla olleissa. "Elämme todellakin arvaamattomassa maailmassa", kommentoi Nato-raportin luovuttanut François Heisbourg. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaaja Terhi Liimu.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat