Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääministeri Sipilä Nato-raportista: Ruotsin kanssa on lyöty kättä päälle, että toista ei yllätetä

Politiikka
 
Sipilä: Nato-jäsenyys olisi epämieluisaa Venäjälle
Sipilä: Nato-jäsenyys olisi epämieluisaa Venäjälle
Pääministeri Juha Sipilä sanoo, että Suomi ja Ruotsi ovat lyöneet kättä päälle, etteivät yllätä toisiaan Nato-asiassa. Toimittajat Anni Lassila ja Kalle Koponen, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan riippumattoman asiantuntijaryhmän raportti Suomen Nato-jäsenyyden edellytyksistä ja vaikutuksista vahvistaa käsitystä siitä, että hallitusohjelman linjaus Natosta on hyvä.

”Että Suomi on liittoutumaton, mutta pidämme yllä valmiutta”, Sipilä sanoi toimittajille Valtioneuvoston linnassa perjantaina.

Hallitusohjelmassa linjataan, että Suomi pitää vaihtoehtonsa auki.

Sipilä oli omien sanojensa mukaan kiinnittänyt raportissa huomiota erityisesti osaan, jossa todetaan, että ulko- ja turvallisuuspoliittinen jatkuvuus on pienelle maalle suuria maita tärkeämpää.

”Nato-jäsenyydessä olisi kyse suuresta strategian muutoksesta, joka vaatii perusteellista harkintaa. Pienet maat eivät usein muuta ulkopolitiikkansa yleissuuntaviivoja”, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan raportin keskeisiä johtopäätöksiä on myös se, että Suomen ja Ruotsin päätökset vaikuttavat vahvasti toisiinsa. Raportissa suositellaan, että jos jäsenyyttä haetaan, maat tekevät sen yhtä aikaa.

”Molempien maiden turvallisuuspoliittinen asetelma muuttuisi aika merkittävästi, jos toinen menisi ja toinen ei menisi Natoon”, Sipilä sanoi.

Sipilä myös vakuutti, ettei Ruotsi tee päätöksiä Suomen valtionjohdon tietämättä.

”Olemme puristaneet kättä päälle, että näissä asioissa emme toisiamme yllätä. Viimeksi eilen vaihdoin Ruotsin pääministerin kanssa viestejä ja varmistin, että hän on saanut raportin ja myös lukenut sen”, Sipilä sanoi.

Raportissa pohditaan laajasti Venäjän mahdollisia reaktioita Suomen tai Ruotsin Nato-jäsenyyteen. Sipilän mielestä laaja analyysi oli hyvä ja tärkeä, mutta siinä ei ollut mitään kovin uutta tai yllättävää.

Pääministerin mukaan raportti varmasti vaikuttaa valmisteilla olevan ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon laadintaan.

”Mutta miten, se selviää kesäkuussa kun selonteko valmistuu.”

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist sanoi perjantaina HS:lle, että ”meillä ei ole aietta valmistella jäsenhakemusta, ja olen ymmärtänyt että sama pätee Suomen hallitukseen”.

HS kokosi yhteen Nato-raportin kahdeksan pääkohtaa.

Martti Kainulainen / Lehtikuva
Pääministeri Juha Sipilä kommentoi Suomen mahdollista Nato-jäsenyyttä koskevaa raporttia perjantaina.
Pääministeri Juha Sipilä kommentoi Suomen mahdollista Nato-jäsenyyttä koskevaa raporttia perjantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat