Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entinen suurlähettiläs Pauli Järvenpää: Nato-selvitys tukee Suomen jäsenyyttä, mutta ei uskalla sanoa sitä suoraan

Pauli Järvenpää ilahtui perjantaina julkaistun Nato-selvityksen objektiivisuudesta. Järvenpään mielestä selvitys kuitenkin vilkuilee liikaa niin Tukholmaan kuin Moskovaankin.

Politiikka
 
Petri Krook
Pauli Järvenpää
Pauli Järvenpää Kuva: Petri Krook

Entisen suurlähettilään Pauli Järvenpään mielestä perjantaina julkaistu Nato-selvitys on hyvä ja selvästi huippuammattilaisten työtä, mutta liian arka.

Järvenpää, joka työskenteli puolustushallinnossa kaikkiaan kahdeksan puolustusministerin aikana ja toimi muun muassa Suomen Afganistanin suurlähettiläänä, on tunnettu Nato-myönteisyydestään.

”Selvityksestä jäi sellainen maku, että se on erittäin Nato-myönteinen, mutta asiaa ei suin surminkaan haluta sanoa. Viimeistä johtopäätöstä kavahdetaan, vaikka kaikki raportissa tukee Suomen Nato-jäsenyyttä.”

Järvenpään mielestä selvitys dramatisoi mahdollisen Nato-jäsenyyden merkitystä liikaa. Jos Suomi olisi liittynyt heti kun siitä tuli mahdollista, kukaan ei Järvenpään mukaan pitäisi sitä isona asiana.

”Olemme antaneet itsemme ajautua tilanteeseen, jossa Nato-jäsenyys tuntuu suurelta suunnanmuutokselta. Nyt joka päivä, kun Suomi ei ole jäsen, liittyminen tuntuu aina vain pelottavammalta.”

Järvenpää ei myöskään ymmärrä selvityksen kehoitusta edetä Nato-jäsenyyden selvittämisen suhteen rauhassa. Päätös pitäisi hänen mukaansa tehdä pian, koska Suomi on jahkaillut jo toistakymmentä vuotta.

Järvenpää varoittaa Suomea hirttäytymästä siihen, mitä Ruotsi tekee, vaikka pitääkin yhteistyötä hyvänä. Perjantaina julkaistussa selvityksessä painotetaan Ruotsin ja Suomen samanaikaisen liittymisen tärkeyttä.

”Kaikkein pahinta olisi, jos ruotsalaiset tekisivät yhtäkkiä päätöksen liittyä ja Suomi jäisi rannalle. Silloin olisimme todellakin välitilassa, johon meillä ei olisi poliittisesti tai sotilaallisesti varaa. Kun tehdään isänmaan kannalta tärkeintä mahdollista päätöstä, ei pidä vilkuilla sen enempää Tukholmaan kuin Moskovaankaan.”

Kaikkien varaumien jälkeen Järvenpää kiittelee selvitystä siitä, että se antaa hyvät ainekset keskusteluun. Erityisen ilahtunut hän on selvityksen objektiivisuudesta ja puolueettomuudesta.

”Moni pelkäsi, että siinä otetaan negatiivinen sävy Nato-jäsenyyteen, koska mukana oli kaksi Nato-empijäksi julistautunutta ihmistä, René Nyberg ja Mats Bergquist. Pelko osoittautui kuitenkin turhaksi. Tämä oli hyvä raportti.”

Soini: "Venäjä on aina reagoinut Naton laajentumiseen "
Soini: "Venäjä on aina reagoinut Naton laajentumiseen "
Ulkoministeri Timo Soini (ps) pitää kansanäänestystä Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä perusteltuna. Soinin mukaan kansa sai esittää mielipiteensä myös Suomen liittyessä EU:hun. Venäjän viimeaikaista uhittelua Ruotsin ja samalla Suomeen suuntaan Soini pitää odotettuna reaktiona. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaaja Terhi Liimu
Tiilikainen: ”Venäjä uhitteli myös Baltiaa 2000-luvun alussa”
Tiilikainen: ”Venäjä uhitteli myös Baltiaa 2000-luvun alussa”
Venäjän reaktio Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen olisi kielteinen. Nato-selvitysryhmään osallistunut Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen arvioi, että Venäjä purkaisi pettymystään. Hän muistuttaa, että Venäjän retoriikka on kuitenkin samanlaista, jota se käytti Baltian maiden suuntaan 2000-luvun alussa. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaaja Terhi Liimu.
Näin paljon Nato-tilaisuus nauratti
Näin paljon Nato-tilaisuus nauratti
Katso, kuinka Nato-selvityksen luovutustilaisuudessa yllättäen purskahdettiin nauruun. Syynä oli palohälytyksen automaattikuulutus. Se laukaisi spontaanin naurureaktion kaikissa paikalla olleissa. "Elämme todellakin arvaamattomassa maailmassa", kommentoi Nato-raportin luovuttanut François Heisbourg. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaaja Terhi Liimu.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat