Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jäisikö Stubb Orpon ministeriksi?

Haluaisiko Orpo mahdollisen voittonsa jälkeen ottaa Stubbin hallitukseen tai haluaisiko Stubb itse häviön jälkeen jäädä hallituksen riviministeriksi, pohtii HS:n talouden ja politiikan esimies Piia Elonen.

Politiikka
 
Piia Elonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimituksen esimies.
Petteri Orpo harkitsee puheenjohtajaehdokkuutta
Petteri Orpo harkitsee puheenjohtajaehdokkuutta
Petteri Orpo sanoo ilmoittavansa lähiaikoina asettuuko ehdolle Kokoomuksen puheenjohtajaksi. Toimittaja Jukka Hiiro, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen

Kokoomuksen puheenjohtajakisassa on vielä monta jossia. Mutta juuri silloinhan poliittinen spekulointi on herkullisimmillaan. Kiinnostava kysymys on nyt tämä: jos Petteri Orpo lähtee kokoomuksen puheenjohtajakisaan ja jos hän voittaa, jääkö Alexander Stubb hallitukseen Orpon alaisuuteen?

Kun kokoomus kaksi vuotta sitten valitsi puheenjohtajakseen Alexander Stubbin, Stubb otti hallitukseensa molemmat kilpakumppaninsa eli Paula Risikon kunta- ja liikenneministeriksi ja Jan Vapaavuoren elinkeinoministeriksi.

Tilanne oli kuitenkin siinä mielessä eri, että istuva puheenjohtaja Jyrki Katainen luopui paikastaan vapaaehtoisesti ja omasta halustaan. Kolme ministeriä kisasivat paikasta tasaveroisina ja puhtaalta pöydältä.

Nyt istuva puheenjohtaja ei ole lähdössä minnekään. Stubb haluaa pitää paikkansa ja suorastaan kamppailla siitä.

Jos Orpo lähtisi mukaan kisaan, hän lähtisi haastamaan istuvaa puheenjohtajaa. Haluaisiko hän mahdollisen voittonsa jälkeen ottaa tappion kärsineen Stubbin hallitukseen? Voi olla hankalaa, jos vanha isäntä istuu nurkassa neuvomassa.

Tai haluaisiko Stubb itse häviön jälkeen jäädä hallituksen riviministeriksi?

Siististäkin puheenjohtajakamppailusta voi jäädä sieluun jonkinlaisia mustelmia.

Stubb muuten siirsi kokoomusjohtoon tullessaan Jari Koskisen sivuun ja nosti Petteri Orpon maa- ja metsätalousministeriksi. Se ei ainakaan helpota Orpon päätöstä oman pomonsa haastamisesta.

Jos Stubb häviäisi puheenjohtajapelin Orpolle, hänen jatkonsa hallituksessa olisi Orpon ja hänen itsensä käsissä.

Korrektina poliitikkona Orpo varmaankin tarjoaisi salkkua Stubbille. Orpolta itseltään jäävät sisäministerin tehtävät eivät ehkä olisi Stubbin ominta aluetta, mutta Lenita Toivakan salkku eli ulkomaankauppa- ja kehitysministerin tehtävät istuisivat Stubbille kuin pyöräilykenkä lukkopolkimeen.

Mutta ottaisiko Stubb paikan vastaan? Hän on hallituksen pitkäaikaisin ministeri, ja kahdeksan ministerivuoden jälkeen hän varmasti voisi tehdä elämällään jotain muutakin.

Toisaalta Stubb keskittyy nyt voittamaan puheenjohtajakisaa ja jos sen haluaa tehdä uskottavasti, ei työnhaku samalla oikein onnistu. Hänellä ei siis välttämättä ole valmiina suunnitelma b:tä.

Vain Stubb itse tietää vastauksen. Eikä sitä häneltä kuulla. Hänen ainoa julkinen suunnitelmansa on voittaa puheenjohtajakisa.

Stubb itse muistuttaa mielellään, että viime kerralla Vapaavuoren piti ”kokoomusexceleidenkin” mukaan olla varma voittaja. Silti Stubb voitti.

Politiikassa yllätykset ovat aina mahdollisia.

Oikaisu 30.4 kello 16.35: Lenita Toivakka on ulkomaankauppa- ja kehitysministeri, ei ulkomaankauppa- ja eurooppaministeri kuten uutisessa aiemmin virheellisesti kerrottiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat