Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliitikot vappupuheissa: Sdp:n Rinne: Hallitus ajaa hyvinvointivaltiota alas pala palalta – Keskustan Pekkarinen: Suomi ei kestä eliitin etuilua

”Hallitus haluaa altistaa koko julkisen talouden, hyvinvointivaltion, markkinavoimille.”

Politiikka
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Antti Rinteen mukaan nykyinen hallitus tekee politiikkaa, johon se ei ole hakenut eikä saanut kansalaisten valtakirjaa.
Antti Rinteen mukaan nykyinen hallitus tekee politiikkaa, johon se ei ole hakenut eikä saanut kansalaisten valtakirjaa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne arvosteli jyrkästi hallituksen viimeaikaista toimintaa vappupuheissaan Kotkassa ja Haminassa.

”Keskustalainen pääministeri Juha Sipilä johtaa hallitusta, joka ajaa alas suomalaista hyvinvointivaltiota kohti kokoomuksen oikeistosiiven unelmaa, markkinavaltaista yhteiskuntaa, jossa sopimisen sijasta sanellaan ja pakotetaan ja jossa ihmisarvon mittarina on tulotaso ja se, mitä ja miten paljon omistat”, Rinne sanoi.

Rinteen mukaan keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen hallitus tekee politiikkaa, johon se ei hakenut eikä siis saanut kansalaisilta valtakirjaa.

”Keskustapuolueen johdolla toimiva hallitus muuttaa hyvinvointivaltiota markkinavaltaiseksi yhteiskunnaksi, jossa aiheuttaja tai käyttäjä on maksuvelvollinen riippumatta siitä, onko siihen mahdollisuutta.”

Rinteen mukaan hallitus on valinnut taktiikan, jossa muutos toteutetaan pala palalta niin, että kokonaisuus hämärtyy. ”Hallitus haluaa altistaa koko julkisen talouden, hyvinvointivaltion, markkinavoimille.”

Rinne nosti kielteisiksi esimerkeiksi muun muassa Metsähallituksen talousmetsien hoidon yhtiöittämisen ja hallituksen linjaukset sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa. Soten linjaukset mahdollistavat Rinteen mukaan ”veroparatiisiyhtiöiden kermankuorinnan”.

Lisäksi Rinne arvosteli liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) suunnitelmaa siirtää tiet, raiteet ja vesiväylät valtion omistamaan yhtiöön, johon myöhemmin tulisi mukaan sijoittajia.

”Miksi yksityinen pääoma sitten tulisi mukaan? No tietenkin siksi, että saisi tuottoa pääomalleen”, Rinne sanoi.

Rinne kehotti kuulijoitaan rentoutumaan ja analysoimaan, mitä Suomessa on tapahtumassa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sanoi vappupuheessaan Lahdessa ja Riihimäellä, että yritysjohtajat Juha Sipilä ja Anne Berner eivät näe yhteiskuntaa kaikkien Suomessa asuvien yhteisönä ”vaan pikemminkin liikeyritys Oy Suomi Ab:nä, jossa kaikki on kaupan”.

”Osinkoja jaetaan tänä vuonna summalla, joka vastaisi 240 000 ihmisen vuotuisia palkkakustannuksia. Pitäisikö siis näihin pääministeri Sipilän peräänkuuluttamiin talkoisiin osallistua pikemminkin osingonsaajien kuin pienipalkkaisten työntekijöiden?” Arhinmäki kysyi.

Arhinmäen mukaan perussuomalaiset katsovat sormi suussa hiljaisina yhtiömiehinä, kun Sipilä ja Berner tekevät ”thatcherilaisempää politiikkaa kuin kokoomus on edes uskaltanut unelmoida”.

Hallituspuolueiden edustajat puolustivat tehtyjä päätöksiä ja kehuivat kilpailukykysopimusta vappupuheissaan.

Kansanedustaja Mauri Pekkarinen (kesk) poikkesi linjasta vaatimalla, että maan asioista vastuullisten on pidettävä erityisen tarkasti huoli siitä, että päätökset ovat kautta linjan mahdollisimman oikeudenmukaisia, ja että isoimman taakan kantavat yhteiskuntamme vahvimmat.

”Tämä vaatimus koskee niin poliittisia päättäjiä, työmarkkinoiden johtoa kuin yritys- ja elinkeinoelämän nokkamiehiä ja -naisia etenkin suurimmissa yrityksissä. Oikeudenmukaisuuden varmistamisessa on edelleen paljon tehtävää. Minkäänlaista eliitin etuilua yhteiskuntamme ei etenkään tässä tilanteessa kestä”, Pekkarinen sanoi vappupäivänä Jyväskylässä.

Pekkarinen viittasi Helsingin Sanomien huhtikuun alussa tekemään selvitykseen, jonka mukaan suurten pörssiyhtiöiden johtajien palkat ja bonukset kasvoivat viime vuonna 3,5 prosenttia.

Palkkojen nousu oli yli kolminkertainen tavalliseen palkansaajaan verrattuna. Keskimäärin suuren pörssiyhtiön johtaja ansaitsi viime vuonna palkkoja ja bonuksia 1,1 miljoonaa euroa. Tämä on enemmän kuin kertaakaan sitten vuoden 2005.

”Samaan aikaan erilaiset erokorvaukset ja ’kultaiset kädenpuristukset’ ovat nousseet tolkuttomiksi. Yritysjohtajien soisi näyttävän esimerkkiä kohtuullisuudesta eikä kohtuuttomuudesta”, Pekkarinen arvosteli.

”Tällainen meno ei voi jatkua. Yhteiskunnan vastaantulo elinkeinoelämälle on ollut ja on tuntuva. Sen vastapainoksi etenkin johtavassa asemassa olevilta odotetaan kohtuullisuutta, ja ennen muuta päätöksiä investoinneista ja työpaikoista Suomeen”, Pekkarinen sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat