Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Suomen ilmapiiri on muuttunut, ja se vaatii tekoja” – ministeri Grahn-Laasonen käynnisti rasisminvastaisen ohjelman

Opetus- ja kulttuuriministeriön johtamassa rasisminvastaisessa ohjelmassa satsataan nuorisotyöhön, koulutetaan aikuisia ja edesautetaan uskontojen vuoropuhelua.

Politiikka
 
Juhani Niiranen HS
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen käynnistää laajan vihapuhettaja rasismia vastustavan ohjelman.
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen käynnistää laajan vihapuhettaja rasismia vastustavan ohjelman. Kuva: Juhani Niiranen HS
Fakta

Ohjelman kymmenen kohtaa

 Läpi harmaan hallinnon. Otamme vihapuheen ja rasismin vastustamisen sekä monikulttuurisuuden, osallisuuden ja yhdenvertaisuuden vahvistamisen läpäisyperiaatteella huomioon opetus- ja kulttuuriministeriön toimialojen virastojen, laitosten ja muiden organisaatioiden ohjauksessa.

 Rahalla rasismia vastaan. Sisällytämme opetus- ja kulttuuriministeriön harkinnanvaraisiin valtionavustushankkeisiin ja ESR-toimenpidekokonaisuuksien valintakriteereihin läpäisyperiaatteella monikulttuurisuuden, yhteisöllisyyden ja osallisuuden edistämisen.

 Kirjastossa kohdataan. Vahvistamme yleisten kirjastojen toimintaa aktiivisen kansalaisuuden, monikulttuurisuuden ja demokratian edistäjänä.

 Aikuisen ABC. Kehitämme lasten ja nuorten parissa työskentelevän opetushenkilöstön ja muiden ammattilaisten koulutusta.

 Voimaa vertaisverkostosta. Haastamme nuoriso-, opiskelija- ja varhaisnuorisojärjestöjä ja muita nuorten omia organisaatioita monikulttuuristen, yhteisöllisten ja tasapuolisten osallistumismahdollisuuksien luomiseen.

 Nuorissa on tulevaisuus. Vahvistamme nuorisoalan toimijoiden osaamista ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden edistämisessä sekä vihapuheen torjunnassa.

 Vapaaksi vihapuheesta. Avaamme kuntien nuorisotoimille suunnatun erityisavustushaun, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä vihapuhetta ja edistää yhdenvertaisuutta.

 Punainen kortti rasismille! Tuemme Punainen kortti rasismille -hankkeen laajentamista jalkapallossa ja muissa joukkuelajeissa sekä liikunta-alan yhdenvertaisuustyön kehittämistä.

 Puhutaan toisillemme! Avaamme valtionavustushaun uskontojen vuoropuhelun edistämiseksi.

 Yhdessä kohti tulevaa. Käynnistämme "Merkityksellinen Suomessa" -haasteen, jossa lisätään kanssakäymistä, tutustumista ja vuorovaikutusta kantaväestön ja vähemmistöjen välillä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnistää opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen johdolla kymmenen toimenpidettä käsittävän ohjelman vihapuheen ja rasismin ehkäisemiseksi sekä yhteiskunnallisen osallisuuden edistämiseksi.

”Vihapuhe ja rasismi ovat ehdottomasti tuomittavia ilmiöitä. Kenenkään ei pidä joutua elämään ilmapiirissä, jossa jotkut avoimesti kiistävät toisten aseman tasavertaisina yhteisön jäseninä. Tästä seuraava turvattomuuden tunne horjuttaa yhteiskunnan perusteita. Suomen ilmapiiri on muuttunut, ja se vaatii tekoja. Julkisen vallan tehtävänä on turvata oikeusvaltion, demokratian ja ihmisoikeuksien toteutuminen”, sanoo opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen tiedotteessa.

Opetusministeriö katsoo olevansa avainroolissa työssä avoimen ja kansainvälisen Suomen puolesta, rasismia ja vihapuhetta vastaan, koska se tavoittaa koulun, taide-, musiikki-, liikuntaharrastusten, nuorisotyön ja järjestötoiminnan kautta kaikki Suomen nuoret.

Ohjelma pyrkii muun muassa parantamaan lasten ja nuorten edellytyksiä ymmärtää vaikeita yhteiskunnallisia kysymyksiä. Tavoitteena on myös opettaa lapsille ja nuorille kuinka yhteiskunnallisista kysymyksistä voi keskustella ilman ylilyöntejä.

”Oikeusministeriön tuoreen selvityksen mukaan häirinnän ja vihapuheen ennaltaehkäisemiseksi ja siihen puuttumisen tulee näkyä kansalaisten arjessa. Tämä vaatii kansalaisten aktiivisuuden ja tietoisuuden lisäämistä ja rohkeutta puuttua. Isot haasteet eivät ratkea yksin opetus- ja kulttuuriministeriön toimin, mutta yhdessä voimme tehdä paljon”, Grahn-Laasonen sanoo tiedotteessa.

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) hankkeissa otetaan valtionapua jaettaessa kriteeriksi monikulttuurisuus, yhteisöllisyys ja osallisuuden edistäminen. Lisäksi opetushenkilöstöä koulutetaan ja opiskelija- ja nuorisojärjestöt otetaan mukaan kehittämään toimenpiteitä, joilla eri taustoista tulevien nuorten ja opiskelijoiden kohtaamisia voidaan helpottaa.

Ministeriön Merkityksellinen Suomessa -ohjelmaan voi tutustua kokonaisuudessaan täällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat