Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija pitää Stubbin omiltaan saamaa kritiikkiä osin perusteettomana – ”Hän voi valloittaa vielä yleisön”

Kokoomuksen puoluejohtajakilvassa voi käydä loppumetreillä mitä vain, arvioi professori Markku Jokisipilä.

Politiikka
 
Alexander Stubb: Tuen Petteri Orpoa kaikissa hänen ratkaisuissaan, mutten olisi itse voinut aikanaan ajatella Jyrki Kataisen h
Alexander Stubb: Tuen Petteri Orpoa kaikissa hänen ratkaisuissaan, mutten olisi itse voinut aikanaan ajatella Jyrki Kataisen h
Kokoomuksen puoluejohtaja Alexander Stubb avasi puolueensa puheenjohtajakisan kampanjansa Espoossa, ravintola Haikaranpesässä. Stubb kertoo, mistä puolueen sisäiset jännitteet hänestä johtuvat. Kokoomuksen puoluejohtaja Alexander Stubb avasi puolueensa puheenjohtajakisan kampanjansa Espoossa, ravintola Haikaranpesässä. Stubb kertoo, mistä puolueen sisäiset jännitteet hänestä johtuvat. toimittaja: Juha-Pekka Raeste, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen

”Kokoomuksen puoluejohtajaa Alexander Stubbia ei ole vielä lyöty”, arvioi Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

Jokisipilä ennustaa puolueen puheenjohtajakisasta tiukkaa. Kokoomus valitsee puheenjohtajan kesäkuussa puoluekokouksessaan Lappeenrannassa.

Stubbin mahdollisuudet jatkaa puoluejohtajana ovat Jokisipilän mukaan yhä hyvät, vaikka Lännen Median tuore kysely todistaa, että Stubb joutuu taistelemaan jatkokaudesta ainakin tosissaan.

”Vaatimustaso on nyt todella kova. Eduskuntavaalien tulos ei ollut Stubbille missään nimessä katastrofi. Stubbin johdolla kokoomus onnistui väistämään pahimman ja tappio meni demarien piikkiin”, Jokisipilä sanoo.

”Hallitusohjelman talouspolitiikastakaan ei kokoomuksella ole perusteita olla kovin tyytymätön.”

Lännen Media kysyi kokoomusvaikuttajilta, kenet he näkisivät tällä hetkellä mieluiten kokoomuksen puheenjohtajana.

Stubb keräsi yhä eniten kannatusta, 29,3 prosenttia. Niskaan hengittää vain prosenttiyksikköä alhaisemmalla eli 28,3 prosentin kannatuksella Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori.

Sisäministeri Petteri Orpo jää vielä selvästi kummankin taakse. Orpo keräsi kokoomusvaikuttajilta vajaan 23 prosentin tuen. Orpo sanoi viime perjantaina harkitsevansa vakavasti ehdolle lähtemistä.

Lännen Median kyselyyn vastasi 722 kokoomusjärjestöjen ja -yhdistysten johtohenkilöä kaikkialta Suomesta.

”Kyllä kyselyssä näkyy vielä edellisestä, eli Lahden puoluekokouksesta jäänyt pettymys Vapaavuoren tukijoiden keskuudessa”, Jokisipilä sanoo.

Vapaavuori on ilmoittanut, että hän ei ole mukana kisaamassa paikasta. Jokisipilä kuitenkin arvioi, että mieli voi vielä muuttua.

”Vapaavuoren mahdollisuus lähteä mukaan kisaan on fifty-fifty. Paikka puoluejohtajana ei ole aina auki. Jos nyt ei ole mukana, seuraava mahdollisuus voi olla vasta vuosien päästä.”

Puolueen muista nimistä Paula Risikko nauttii vain reilun kymmenen prosentin tukea. Kansanedustaja Elina Lepomäki saa kuuden prosentin tuen, kansanedustaja Harry Harkimo olemattomat puolisentoista prosenttia. Lepomäki on toistaiseksi ainoa, joka on ilmoittautunut haastamaan Stubbia.

Orpon lisäksi myös Harkimo on sanonut vakavasti pohtivansa ehdolle asettumista.

Lännen Median kysely tarkasteli myös mahdollisen puoluejohtajakisan toisen kierroksen asetelmia.

Siinä Stubbille kävisi kumpaakin vastaan huonosti. Hän häviäisi Vapaavuorelle ja Orpolle karkeasti luvuin 55–45.

Jokisipilä pitää Stubbia kohtaan esitettyä kritiikkiä paikoin kovana ja jopa perusteettomana.

”Stubb jakaa ihmisiä voimakkaasti. Stubb on myös ainoa näkyvä poliitikko, joka saa myös paljon henkilöön kohdistuvaa palautetta. Puolueen arvokonservatiivista siipeä Stubbin habitus ja esiintyminen selvästi ärsyttävät.”

Jokisipilä ihmettelee napinaa, jonka mukaan kokoomus olisi hallituksessa jäänyt keskustan varjoon.

”Kokoomus on vasta kolmanneksi suurin puolue. Kyllä kritiikki Stubbia kohtaan on ollut poikkeuksellisen kovaa. Ulkoisten muuttujien perusteella ei puolueella sentään kriisiä tai johtajuusvajetta ole.”

”Joukkopsykologiaa on mukana: kentälle on levinnyt laajasti ajatus, että nyt johtaja pitää vaihtaa. Stubb ei ole saanut osaa puolueesta millään haltuunsa.”

Orpon odotetaan ilmoittavan mukaan lähdöstä puoluejohtajakisaan lähipäivinä. Jokisipilä pitää sitä lähes varmana.

”Orpo on sanonut jo vakavasti harkitsevansa Stubbin haastamista. Orpo on kokemuksensa puolesta puoluejohtajatehtävään kouliintunut ja varmasti varteenotettava haastaja.”

Orpo tuntee Jokisipilän mukaan puoluekentän jopa paremmin kuin Stubb.

”Onhan hän ollut jo pitkään puolueen ykkösketjussa mukana ja kantava voima. Hän on toiminut piirin toiminnanjohtajana ja varapuoluesihteerinä. Orpo on nyt aistinut, että kentällä on vahva halu pistää johtaja vaihtoon.”

Jokisipilä ei suostu veikkaamaan kisan lopputulosta.

”Stubb hurmasi Lahdessa. Hän voi valloittaa yleisön myös Lappeenrannassa. Hänellä on hurmoksen luojan touchia.”

”Mitä tahansa voi viimeisinä viikkoina vielä tapahtua. Ihan mahdollista on, että puoluejohtaja menee vaihtoon.”

Kokoomuksen puoluekokous pidetään 10.–12. kesäkuuta.

Markku Ulander, Vesa Moilanen, Martti Kainulainen / Lehtikuva
Sisäministeri Petteri Orpo, valtiovarainministeri ja kokoomuksen puoluejohtaja Alexander Stubb sekä Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori.
Sisäministeri Petteri Orpo, valtiovarainministeri ja kokoomuksen puoluejohtaja Alexander Stubb sekä Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat