Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen Nato-kanta selviää ennen juhannusta –  Ministeri Niinistö: Ruotsin kanta vaikuttaa vahvasti

”Ehkä on liian dramaattista sanoa, että meillä on kohtalonyhteys. Meillä on kuitenkin maantieteellinen, historiallinen ja kulttuurillinen yhteys”, puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) sanoo.

Politiikka
 
Kaisa Siren / Lehtikuva
Suomen ilmavoimien Hornet-hävittäjä osallistui Arctic Challenge 2015 -lentotoimintaharjoitukseen Rovaniemellä toukokuussa 2015. Järjestäjämaiden Suomen, Ruotsin ja Norjan lisäksi harjoitukseen osallistuivat Nato-maat Hollanti, Britannia, Ranska, Saksa, Sveitsi ja Yhdysvallat.
Suomen ilmavoimien Hornet-hävittäjä osallistui Arctic Challenge 2015 -lentotoimintaharjoitukseen Rovaniemellä toukokuussa 2015. Järjestäjämaiden Suomen, Ruotsin ja Norjan lisäksi harjoitukseen osallistuivat Nato-maat Hollanti, Britannia, Ranska, Saksa, Sveitsi ja Yhdysvallat. Kuva: Kaisa Siren / Lehtikuva

Suomen kanta mahdolliseen Nato-jäsenyyteen päätetään jo ennen juhannusta. Tuolloin hallituksen on määrä antaa eduskunnalle ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko.

Selonteon aineksina käytetään myös perjantaina julkistettua Nato-selvitystä. Se arvioi, että Suomelle toivottavinta on hakea Nato-jäsenyyttä yhdessä Ruotsin kanssa.

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) mukaan Suomen Nato-ratkaisu on vahvasti sidoksissa Ruotsiin.

”Suomen ja Ruotsin ratkaisut suuntaan tai toiseen vaikuttavat toinen toisiinsa. Mikä painoarvo Ruotsin päätöksellä meille on, se riippuu päätöksentekijöistä ja kansalaisista.”

”Jos Ruotsi päättäisi liittyä Natoon ilman Suomea, olisi asemamme vaikea. Jos taas Suomi liittyisi ja Ruotsi ei, tilanne olisi Suomelle hankala”, Niinistö sanoo HS:lle.

Hän painottaa, että Suomi tekee tietysti Nato-päätöksensä itsenäisesti. Pitkä yhteinen historia sitoo Suomen ja Ruotsin kuitenkin toisiinsa.

”Ruotsin ratkaisulla on meille merkitystä. Ehkä on liian dramaattista sanoa, että meillä on kohtalonyhteys. Meillä on kuitenkin maantieteellinen, historiallinen ja kulttuurillinen yhteys. Siksi toisen ratkaisut vaikuttavat toiseen.”

Uusi Nato-selvitys antaa Niinistön mukaan paljon ajattelun aineksia, sekä Nato-jäsenyyden puolesta että sitä vastaan.

”Suomen linja on johdonmukainen, eikä se kovin pienestä lähde muuttumaan”, Niinistö ennakoi.

Niinistö kirjoitti myös maanantaina blogissaan, että Suomea ei olla hivuttamassa Natoon.

”Siihen joko liitytään tai ei liitytä ja se tehdään kansallisella poliittisella päätöksellä.”

Niinistö myös huomauttaa, että Suomella ei ole syytä laittaa päätä pensaaseen.

”Suomi on täysivaltainen maa. Meillä on mahdollisuus tehdä päätös Naton suuntaan tai olla tekemättä sitä.”

”Emme ole harmaalla vyöhykkeellä kuten kylmän sodan aikana, jolloin olimme näennäisesti puolueeton maa, mutta kuitenkin YYA-sopimuksen kautta Neuvostoliittoon kytkeytynyt. Nyt olemme Euroopan unionin jäsen ja osa läntistä arvoyhteisöä”, Niinistö kirjoitti.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi viikonvaihteessa, että Suomi ja Ruotsi tekevät jäsenyydestä omat päätöksensä.

”Meillä ei ole sellaista automaattista kohtalonyhteyttä”, Niinistö totesi presidentin kanslian nettisivuston mukaan.

Presidentin mukaan hallitus ottaa oman kantansa Suomen Natoon liittymisestä selonteossa. ”Minun kantani on kyllä se, että meillä ei ole mitään tarvetta tällä hetkellä muuttaa meidän vallitsevaa politiikkaamme”, Niinistö sanoo kanslian sivustolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat